A rúdugró Klekner Hanga kiesett a selejtezőben, a vigaszág nem hozott sikert a futóinknak – a hétfői magyar eredmények

2024. augusztus 5. – 14:16

A rúdugró Klekner Hanga kiesett a selejtezőben, a vigaszág nem hozott sikert a futóinknak – a hétfői magyar eredmények
Klekner Hanga a női rúdugrás selejtezőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a saint-denis-i Stade de France-ban 2024. augusztus 5-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kevés olyan esemény volt a párizsi olimpián, ahol magyar sportolók szerepeltek. A férfi pólósok magabiztos játékkal verték a címvédő szerbeket a csoportkör utolsó mérkőzésén, az atlétikai számokban viszont nem sikerült hétfőn a továbbjutás.

Atlétika: Klekner Hanga nem jutott tovább a női rúdugrás selejtezőjéből. Klekner a június végi országos bajnokságon 4,57 méterre javította saját országos csúcsát, a döntőbe jutáshoz szükséges selejtezőszintet ugyanakkor 4,70 méterben határozták meg. A rúdugróviadal 4,20 méteres magasságon kezdődött. Klekner elsőre a fellendülésnél lesodorta a lécet, másodikra viszont könnyedén átlendült felette. Következett a 4,40, melyen a magyar atléta első kísérlete kissé darabosnak tűnt, nem volt olyan dinamikus a kiszúrása, mint korábban, és leverte a lécet, írja az MTI.

Klekner minden kísérlete után kiment a lelátóhoz, hogy megbeszélje a tennivalókat edzőjével, Molnár Krisztinával, és a jó tanácsok ezúttal is hatottak, ugyanis a második próbálkozása nagyon szépre sikerült, és könnyedén jutott át a léc felett. Az újabb emelés után 4,55 méter volt a magasság, amelyen a mezőnyből még 26-an versenyben voltak. Klekner Hanga az addigiakhoz hasonlóan elsőre leverte a lécet, ezúttal viszont másodikra nem tudott javítani, harmadikra pedig a lendítés után nem is ugrott rá a lécre, így kiesett, és a 25. helyen végzett.

A 100-on országos csúccsal elődöntőbe jutó, majd ott hetedik helyen végző Takács Boglárka javított vasárnapi idején és vigaszági futamában második lett, de így sem jutott elődöntőbe női 200 méteren. A BHSE magyar országos csúcstartója a második vigaszági futam nyolcas pályáján kiválóan futott, és 23,05 másodperccel lett második. Ebből a körből csak a futamgyőztesek és a további két legjobb idő birtokosa lép az esti elődöntőbe, Takács idejénél pedig az első futamban a második és a harmadik is kevéssel jobb volt, így már ekkor biztossá vált búcsúja. Vasárnap 200-on 23,16 mp-cel lett hatodik az előfutamban, és ezen az időn a vigaszágon több mint egy tizedet javított.

Molnár Attila pedig a férfi 400 méter vigaszágáról nem jutott tovább. A harmadik futam hármas pályáján kapott helyet a magyar csúcstartó Molnár Attila, aki vasárnap az előfutamában 45,24 másodperccel hatodik lett. A vigaszág kiírása szerint az elődöntőhöz meg kellett nyerni a futamot, vagy a négy futam alapján a két további legjobb idő egyikét kellett elérni. Az már az első futam rajtjánál látható volt, hogy a vigaszági rendszerrel a férfi 400-asoknál sok futó nem tudott mit kezdeni. A nyitófutamban négyen nem álltak rajthoz, majd a másodikból ketten hiányoztak.

Molnár futamában a rajtlistán szereplő hat sprinter közül csak négyen indultak, ami növelte a magyar atléta esélyeit a futamgyőzelemre, ugyanakkor erre nem volt ezúttal esélye. Az FTC versenyzője sokáig nagyon jó ritmusban futott, és a felső kanyarban szépen felfutott riválisaira, a célegyenesben azonban nem volt meg már a szükséges sebessége, és végül 45,45 mp-es eredménnyel a harmadik helyen ért célba. Ekkor Molnár Attila még reménykedhetett a továbbjutásban, mert az övé volt a második legjobb idő, de a zárófutamban végül a második és a harmadik is jobb lett nála, így véget ért neki az olimpia.

Vízilabda: A férfi vízilabda-válogatott az első negyed után fordított, és biztos különbséget kiépítve győzte le végül 17-13-ra a címvédő szerbeket a párizsi olimpia csoportkörében. A mérkőzés eldöntötte, hogy a magyar csapat jutott tovább a harmadik helyen a csoportból, a negyeddöntős szereplés már mindkét válogatottnak biztos volt. A mérkőzés leglátványosabb gólját Varga Dénes szerezte, aki a második negyed legvégén a magyar térfélről lőtte be a szerbek üres kapujába.

Vitorlázás: Az ICLA hajóosztályban versenyző Vadnai Jonatán bejutott a keddi éremfutamba, miután 6. helyen zárta az alapfutamokat. Nem sikerült ugyanez Érdi Máriának, aki végül két futamgyőzelemmel 14. lett összetettben. Az utolsó futamot szélcsend miatt törölték, így a magyar versenyző nem tudott javítani összetett helyezésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!