Szenzációs eredmény: Vas Blanka negyedik az olimpia kerékpáros mezőnyversenyén

Szenzációs eredmény: Vas Blanka negyedik az olimpia kerékpáros mezőnyversenyén
Vas Blanka és az amerikai Kristen Faulkner a párizsi olimpia női kerékpáros mezőnyversenyén 2024. augusztus 4-én – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka szenzációs versenyzéssel negyedik lett a párizsi olimpia női országúti kerékpárosok mezőnyversenyében vasárnap. A 22 éves magyar kerékpáros végig remekül helyezkedett a 157 kilométeres verseny során, elkerülte a bukásokat, a Montmartre emelkedőjére pedig a legerősebbek csoportjával együtt tekert fel.

22 kilométerrel a cél előtt a holland Marianne Vosszal együtt ellépett a többi esélyestől, és félperces előnyt dolgoztak ki. Az utolsó emelkedő után, 3,5 kilométerrel a vége előtt, a Louvre-nál a belga Lotte Kopecky és az amerikai Kristen Faulkner is felzárkózott hozzájuk. Faulkner ezután tovább is gurult, és szóló támadásba kezdett az aranyéremért. Vas, Vos és Kopecky hármasa nem tudta már őt utolérni, így amerikai győzelem született.

A második helyért sprint döntött, ebben Vos volt a leggyorsabb, a bronzérmet Kopecky szerezte meg, aki néhány centivel előzte meg Vas Blankát. Valter Attila szombati negyedik helye után újabb magyar negyedik hely született az olimpia kerékpárversenyein.

Vas Blanka három éve a tokiói olimpia egyik legnagyobb magyar meglepetését okozta azzal, hogy negyedik lett hegyikerékpárban. Azóta inkább az országúti versenyekre helyezte a fő hangsúlyt, ahol most szintén olimpiai negyedik helyett tudott szerezni. Ez is jól mutatja, hogy milyen sokoldalú kerékpáros, aki több szakágban is a világ élmezőnyéhez tartozik. A párizsi olimpián is indult hegyikerékpárban, ott múlt vasárnap az előkelő 10. helyen végzett.

Eredmény, országúti kerékpár:
női mezőnyverseny (158 km), olimpiai bajnok:

  • 1. Kristen Faulkner (Egyesült Államok) 3:59:23 óra
  • 2. Marianne Vos (Hollandia) 58 másodperc hátrány
  • 3. Lotte Kopecky (Belgium) azonos idővel
  • 4. Vas Blanka a. i.

Vas Blankáról a tokiói olimpia után forgattunk portréfilmet, amit itt lehet megtekinteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!