Az olimpiai döntő tusról tusra: Magyarország–Japán 26-25

Az olimpiai döntő tusról tusra: Magyarország–Japán 26-25
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Siklósi beviszi, olimpiai bajnok a magyar párbajtőrcsapat.

Siklósira nehezedett talán a legnagyobb nyomás utolsó vívóként, főleg, hogy az olimpiai bajnok Kano jött neki. Kano vitte be az első tust, majd a másodikat is, Siklósi túlságosan sokat várt, 20-20-ra visszajöttek a japánok. Siklósi ekkor aktívabb lett, ez előbb egy együttes találatot, majd egy szép tust hozott, ezzel 22-21-nél megint nálunk volt az előny. Az utolsó egy perc rendkívül feszülten indult, de Siklósi 23-21-re növelte az előnyt 36 másodperccel a vége előtt, kényszerhelyzetbe hozva Kanót. Gyorsan jött egy együttes találat (Siklósi sikertelenül videóztatott egy számára gyanús mozdulatot), majd Kano hozta vissza egy tusra a döntőt. 11 másodperccel a vége előtt megint együttes találat jött, de 7 másodperccel a vége előtt Kano egyenlített. 25-25, egyperces aranytus jön sorsolás után, marad fenn a páros.

Egytusos magyar előnnyel indult az utolsó előtti pár, de Jamada hamar kiegyenlített. Nagy kulcsfontosságú pillanatban talált, nem engedte át a vezetést Japánnak, majd egy rendkívül leleményes csuklószúrással megint kettőre tudta növelni az előnyt. Egy-egy tus jött még mindkét oldalon. Jöhet az utolsó pár, kéttusos magyar előnnyel, 20-18 ide.

Koch és Komata együttes találattal kezdtek, ami a hetedik asszóba érve tulajdonképpen a lehető legjobb volt nekünk. Komata aztán beindult, 3-1-re is ellépett, amivel összesítésben 15-14-re csökkent a magyar vezetés. Komata nagyon érezte a vívást, 4-1-nél már kiegyenlített összetettben, majd jött még egy együttes találat. Az asszó végére Koch is ráérzett, mit kell csinálni, egy tussal megtartotta a magyar előnyt, 17-16.

A csereként beállított Nagy egyből az olimpiai bajnok ellen kezd, de ez meg sem látszik rajta, az pedig pláne nem, hogy ez az első asszója az olimpián. Egy gyönyörű, könyököt érő találattal indított Nagy, aztán egy kis videózás után már 2-0-ra vezetett, Kano viszont egy rövid támadást kihasználva visszaszúrt, majd egy újabb szép találattal kiegyenlített az asszóban. Ez maradt a végére, 14-11.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az első asszóját megnyerő Komata másodikra is jól kezdett, mintha őt éreznék legkevésbé a vívóink. Hamar vezetést szerzett a japán, de Siklósi nem hagyta magát, egyenlített, majd egy nagyon pontos támadással fordítani is tudott. Komata kiegyenlített, így összességében nem változott a különbség, öt asszó után ezzel 12-9 ide.

Koch ott folytatta, ahol abbahagyta, Jamada ellen is magabiztos, türelmes vívást láthattunk tőle. Ahogy Kano ellen, itt is 2-0-ra indított, majd egy remek védekezés után már 3-0 volt neki. A végére Jamada még bevitt egy tust, de Koch így is nyert. Négy asszó után így 10-7. Közben cserélt a magyar válogatott, Andrásfi Tibor helyén Nagy Dávid folytatja majd, a hatodik asszóban, az olimpiai bajnok Kano ellen kezd majd.

Andrásfiék asszójában jött a második sárga lap passzivitásért, ezt automatikusan 1-1 találatot jelentett mindkét félnek. A figyelmeztetés viszont támadásra sarkallta Komatát, aki egyből lépett is, majd végig aktívabb maradt az asszóban, és nyert is 4-2-re. Összesítve így 7-6-ra csökkent a magyar előny.

A második asszóra hangulatba jött a francia közönség, mivel a medencében megszerezte negyedik aranyát Léon Marchand, így Kochnak nagyobb zaj mellett kellett megtartania a koncentrációját, de ez sikerült. Koché volt az első találat a friss olimpiai bajnok ellen, 2-0-ra is vezetett, aztán 3-1-re nyert, összesítésben ezzel már 5-2 nekünk.

Óvatos vívással indult a döntő, Siklósi és Jamada is egy percig csak puhatolózott, így mindketten sárga lapot kaptak passzivitás miatt. Siklósi több sikeres hárítása után Jamadáé volt az első tus, de Siklósi hamar egyenlített, majd egy fordítás után 2-1-gyel adta át Andrásfinak a pástot.

Övék lesz az első asszó, aztán (ha nincs csere) Kano és Koch, majd Komata és Andrásfi jönnek.

Levonulnak a bronzasszó résztvevői, következik a bemutatás, aztán a döntő.

Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

35-31-es francia előnnyel jött a kilencedik asszó, Jakub Jurka viszont fantasztikus vívást bemutatva visszahozta a meccset. Jurka 12-6-ra nyerte az utolsó asszót a pár napja ezüstérmet szerző, az utolsó másodpercekben feltámadó Yannick Borel ellen, de a csehek nyertek 43-41-re.

A nyolcadik asszó végén a címvédő, a világranglistát vezető franciák 35-31-re vezetnek. Mivel még tart a bronzvívás, kicsit csúszik a döntő is.

Ráadásul a Kano Koki, Komata Akira, Minobe Kazujasu, Jamada Maszaru összetételű csapat háromnegyede, Kano, Jamada és Minobe ott voltak a Tokióban, hazai közönség előtt győztes csapatban. Az eredménylistának ezzel még nincs vége, Kano itt Párizsban már nyert egy egyéni aranyat is. A 2022-es vb-n bronzérmes japán csapatnak pedig Kano, Jamada, és az azon a vb-n egyéniben ezüstérmes Minobe is tagja volt.

A negyeddöntőt és az elődöntőt is 45-30-ra nyerték Kochék, fantasztikus formában vívtak egész nap.

A legjobb nyolc között Kazahsztánnal kezdtek, a kazahok két asszót tudtak csak megnyerni, ebből az egyik az utolsó volt, amire 40-22-es magyar előnnyel fordult rá Siklósi Gergely. A hazai közönség előtt vívó franciák viszont még asszót sem tudtak nyerni, egyet hoztak ki döntetlenre, azon kívül végig csak nőtt a magyar előny.

Az athéni olimpián a franciáktól kapott ki Boczkó Géza, Kulcsár Krisztián, Kovács Iván és Imre Géza négyese. A számban utoljára 1972-ben volt aranyunk, akkor Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor és Osztrics István alkották a csapatot. Győzelem esetén a negyedik olimpiai aranyat szerezné magyar férfi párbajtőrcsapat.

A színe viszont még kérdéses. A párbajtőröző Muhari Eszter rögtön az olimpia első napján bronzérmet szerzett, szerdán pedig a férfi kardcsapat – Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Rabb Krisztián és Szatmári András – szerzett ezüstöt.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!