Szilágyi Áron: Az egyéni betli, bukás, egyes, a csapatversenyre négyest adok

Legfontosabb

2024. augusztus 1. – 18:38

Szilágyi Áron: Az egyéni betli, bukás, egyes, a csapatversenyre négyest adok

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi kardozók befejezték olimpiai szereplésüket, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába pályázó Szilágyi Áronra eközben folyamatosan lehet szavazni a sportolóknak. A Telex egy villámértékelésre kérte Szilágyit a csapatverseny után a párizsi magyar nagykövetségen.

Egy hónappal ezelőtt nem várt vihar alakult ki a szakágban, a kardcsapat kapitánya, egyben Szilágyi Áron edzője, Decsi András lemondott, amikor a szövetség elnöksége nem fogadta el az általa megjelölt csapatot, amelyikben Decsi Tamás szerepelt, és nem Rabb Krisztián. A lemondás után Szilágyi már egyénileg sem Decsivel készült, hanem elfogadta a szövetség által kijelölt Sárközi Gergelyt, akit jól ismert a Vasasból, és eddig is az őt felkészítő stáb része volt.

„Csillagos ötöst” – vágta rá azonnal a kérdésre, hogy a felkészülésére hányast adna.

„Nyilvánvaló, hogy törés volt az, ami az Európa-bajnokság után történt a felkészülésemben, és az utolsó négyhetes etapban a csapat nem azzal az edzői stábbal készült fel, amivel előtte, illetve egyénileg én sem. Máshogy alakult, mint terveztük, ehhez hozzá kellett szokni, ami a részemről is adaptációt igényelt. Úgy éreztem, ez a helyes döntés, ha az egyéni és a csapat felkészülését is nézzük. Konzultáltam Decsi Andrissal folyamatosan, természetesen úgy váltunk el, hogy nagyon szorít nekem, de akkor ezt így, a szövetség által kinevezett edzőkkel fejezem be a megkezdett munkát. Az elmúlt kilenc évben iskoláztunk mi ketten eleget, nem arról szólt ez az utolsó időszak, hogy a kvartomat és a tercet gyakoroljuk, csiszoljuk. Hanem hogy lelkileg a csapat is összeálljon, mert ebben a formációban csak az Eb-n vívtunk.”

A szövetség Decsi lemondása után két nappal Sárközi Gergelyt jelölte szakágvezetőnek. Sárközi segítője pedig Navarrete József lett, aki Gémesi Csanád edzője, és olimpiai ezüstérmes kardvívó, aki edzőként korábban dolgozott Spanyolországban is.

„Mi Gergőt csak Pumának szólítjuk, vagyis a becenevén, évek óta ott van a klubnál, lábmunkázom vele nap mint nap, iskolázom vele több mint fél éve. Azért is gondolom csillagos ötösnek a felkészülést, mert semmi olyan elem nem volt benne, ami eddig ne lett volna benne, inkább csak a hangsúlyok tolódtak el.”

Felvetettem neki, nagyon sokan keresik arra a választ otthon, vajon Decsi Andrással is úgy alakult volna-e az egyéni verseny. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi mindjárt az első fordulóban kiesett, a kanadai Fares Arfa győzte le.

„Azért nehéz megtalálni erre a kérdésre a választ, mert nincs válasz. Én ezt sokszor hangoztatom, hogy a vívóverseny ilyen. Egyszerűen picit indiszponált voltam, az ellenfelem pedig fantasztikusan vívott. Nem akarom magamat felmenteni, mert teljes betli volt. Ha azt kellene osztályoznom, az egyes. Bukás. Egy magyar kardvívó nem kaphat ki egy kanadaitól, ez a közvélekedés, még ha utána a francia Apithyt is kiütötte, és a legszorosabb asszót ő vívta a későbbi olimpiai bajnok koreai O Szangukkal” – jelentette ki.

Azt is kifejtette, máshogy nyomta meg az olimpia, mint eddig. 2016-ban Rióban attól féltették, hogy ő a zászlóvivő, és erre rámegy majd az egyéni versenye, volt egy babona, mely szerint a zászlóvivő nem tud nyerni.

„Nem ment rá a versenyem. 2021-ben attól féltettek, hogy az elutazás előtt lesz a bemutatója a rólam készült filmnek, telt házas bemutató volt, utána beszélgetésekkel, nem ment rá a versenyem. Nem vitte el a fókuszt akkor sem semmi. Most az edzőváltás volt az, amitől féltettek. Az előző olimpiákon nem vitte el semmi a fókuszt most meg igen? Utólag könnyű okoskodni, belelátni pár dolgot a döntésekbe. Inkább vállalom a felelősséget. Ahogy akkor mondtam, olyan voltam, mint egy újonc.”

A csapatversenyben mutatott teljesítményére négyest adott. Nem indult könnyen a versenye, mert mindjárt az első találatánál kiújult az a saroksérülése, amivel már sokat küszködött az utóbbi időben is, hátráltatta is olykor, de összeszorított fogakkal vállalta az asszókat. Rengeteget nézték az olaszokat videón, elmondása szerint többet látta a riválisokat, mint a családját.

„Ha a döntőben az első csörtém megnyerem, alakulhatott volna talán teljesen másként is az egész meccs, az egészre kihatással lehetett volna. A végére jó formába kerültem, de akkor már kvázi mindegy volt. Bár O Szangukkal szemben, ha már az előző három olimpiát én nyertem, ő pedig Párizsban lett a legjobb, úgy voltam, akkor ezt most játsszuk le. Fantasztikus vívó, az utolsó tusnál, amikor szinte már ünnepeltem, hogy újra megvágtam, még mindig volt egy mozdulata, amivel az övé lett a találat. Nyertem ellene, de máshogy képzeltem el az éremkollekcióm kiteljesítését, mert ezüstöm még nem volt, ezt még szoknom kell” – magyarázta.

Szatmári András arról beszélt, hogy az egyéni után nyalogatták a sebeiket, mindenki visszahúzódott a szobájába, és szurkoltak a többieknek. Hétfőtől azonban készültek, kártyajátékokkal erősítették a csapatszellemet, ezzel építették a csapategységet.

Szilágyi szerint 2028 még olyan messze van, hogy nem is szeretne mondani róla semmit, egyelőre csak az van a szeme előtt, hogy hazamenjen, átölelje a feleségét és a gyerekét. „Majd egy hónap múlva tudok bármit mondani, addig lesz időnk végigbeszélni a családdal is” – összegzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!