57 másodperc után már vezetett Törökország Ausztria ellen, de az utolsó pillanatig izgulni kellett

2024. július 2. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői meccsek után igazi felüdülés volt a németországi foci-Eb nyolcaddöntőinek utolsó összecsapása. A Eb eddigi meglepetéscsapata, a csoportkörben Franciaországot és Hollandiát is maga mögé utasító Ausztria őrületes meccset játszott Törökország ellen. Merih Demiral már az 1. percben megszerezte a vezetés a törököknek, és a második félidőben megduplázta csapata előnyét. Az osztrákok egy pillanatig nem adták fel, egy szöglet után szépítettek, és az utolsó másodpercig küzdöttek az egyenlítésért. A 95. percben elmaradt a dráma, Baumgartner közeli fejesét ugyanis óriási bravúrral ütötte ki a török kapus. Törökország 2-1-re nyert, és vasárnap este Hollandia ellen játszik a negyeddöntőben.

Őrült iramban indult a kedd esti meccs Lipcsében, már az első másodpercekben egymásnak esett Ausztria és Törökország. A középkezdés után rögtön helyzetbe kerültek az osztrákok, és még mindig az 1. percben jártunk, amikor a másik oldalon a törökök megszerezték a vezetést Merih Demiral góljával. A török szöglet után Christoph Baumgartner akart felszabadítani a gólvonal elől, de pechére a csapattársát, Stefan Poscht találta el, akiről majdnem bepattant a labda az osztrák kapuba. Patrick Pentz résen volt, és ki tudta kanalazni a labdát, amely pont az üresen álló Demiral elé került. A török védő hezitálás nélkül ki is használta a helyzetet.

Merih Demiral gólja az 57. másodpercben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters
Merih Demiral gólja az 57. másodpercben – Fotó: Annegret Hilse / Reuters

A 57. másodpercben lőtt gól volt a leggyorsabb a nyolcaddöntő meccsein. A csoportkörben azonban ennél is hamarabb talált be Albánia, a 23 másodpercben szerezték meg a vezetést az olaszok ellen.

A bekapott gól egy pillanatra sem fogta meg az osztrákokat, másodpercekkel a középkezdés után már majdnem egyenlítettek is, Christoph Baumgartner lövése csak centikkel kerülte el a jobb alsó sarkot. Pár perccel később a török gólvonal előtt suhant el a labda egy osztrák szöglet után, a hosszú saroknál érkező Baumgartner azonban nem tudta bekanalazni.

Az első negyedóra rohanása után sem csökkent a tempó, de a törökök kicsit hátrébb húzódtak, míg az osztrákok ezerrel mentek előre az egyenlítésért. A támadó focival nagy területek nyíltak meg a középpályán, így a törökök is villámgyors kontrákat vezethettek, és benne volt a játékban a második gól is.

Ennek ellenére komolyabb helyzetet már nem lehetett feljegyezni az első félidőben, a lefújás előtti másodpercekben ismét Baumgartner kapott egy kiváló labdát a szélről, de ekkor sem tudta sikerrel befejezni a támadást, mert az első gólt szerző Demiral még épp időben mentett előle.

Az 51. percben Posch káprázatos passzt adott a török tizenhatoson belül Marko Arnautovićnak, Mert Günok azonban a lehető legjobb ütemben jött ki a kapuból, és kicsúszva hárított. Két perccel később Konrad Laimer került helyzetbe a török kapu előtt, lövés közben azonban elcsúszott, és mellé ment a labda.

Hiába az osztrák fölény és helyzetek, az 59. percben a törökök megduplázták az előnyüket. Demiral mindenkinél magasabbra ugrott a török szöglet után, és két osztrák védővel a nyakában védhetetlenül fejelte az osztrák kapuba a labdát.

Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters
Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters és Thilo Schmuelgen / Reuters

Nem adta fel Auszria, a 66. percben a második félidő elején csereként beállt Michael Gregoritsch tökéletesen érkezett az osztrák szöglet után a hosszú saroknál, és pár méterről bevágta a török hálóba a labdát. Három perccel később Gregoritsch majdnem ki is egyenlített, de Günok fogta a fejesét.

A meccs utolsó húsz másodpercében már egészen beszorították a törököket az osztrákok, Ralf Rangnick szövetségi kapitány pedig mindenkit beküldött a pályára, akiben benne lehet a gólszerzés. Florian Grillitsch középre tartó, lapos lövését Günok hárította a 75. percben. Pár perccel később Posch beadásánál rosszul jött ki a török kapus, nem tudta kiöklözni az osztrák támadók elől a labdát, de Baumgartner az üres kapu fölé fejelt.

A török szurkolók sípokkal igyekeztek megzavarni a játékosokat, és söröspoharak dobáltak a pályára. Az osztrák szögleteket rúgó Marcel Sabitzer fejét el is találták egyszer, a középpályás elterült a földön, és ápolni kellett.

Az utolsó percekben ismét olyan fejetlen rohanás vette kezdetét, mint amit a meccs elején láttunk. Baris Yilmaz elől előbb a kapuból kicsúszással érkező Pentz lőtte el a labdát, majd a török támadó fölé vágta a labdát. Yilmaz a 94. percben ismét helyzetbe került, és lezárhatta volna a meccset. Pentz ismét óriási hárítással tartotta életben az osztrákokat, hogy aztán a következő szögletnél már ő felsprinteljen a török kapuhoz fejelni.

A 95. percben Günok az idei Eb eddigi legnagyobb védését mutatta be, Baumgartner közeli fejesét ütötte ki hihetetlen bravúrral. A meccs végén így elmaradt a dráma, 2-1-re nyert Törökország, és továbbjutott a legjobb nyolc közé. Szombat este 21 órától a románokat kiejtő Hollandia ellen játszanak a negyeddöntőben.

A negyeddöntő párosításai:

  • péntek, 18 óra: Spanyolország – Németország
  • péntek, 21 óra: Portugália – Franciaország
  • szombat, 18 óra: Anglia – Svájc
  • szombat, 21 óra: Hollandia – Törökország

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!