Tizenkét éve is szünetelt Eb-meccs felhőszakadás miatt, és akkor is voltak, akik élvezték az esőt a lelátón

2024. június 30. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

A hasonló esetben egy tragédiát testközelből átélő dán szövetségi kapitánynak, Kasper Hjulmandnak alighanem nagy szerepe volt abban, hogy a játékvezető a heves esőzés és villámlás miatt félbeszakította a német-dán meccset szombat este. Az IFFHS vasárnapi bejegyzése alapján viszont nem példa nélküli a dolog, korábban már kétszer is előfordult, hogy szüneteltetni kellett egy meccset ebből az okból az Eb-n.

A labdarúgás történetével foglalkozó szervezet (hivatalos nevén Nemzetközi Labdarúgás-történeti és -statisztikai Szövetség) a közepesen érdekes statisztikák mellett az esőzéssel is foglalkozott, és kibogarászta, hogy mikor kellett korábban megállítani egy meccset emiatt. A 2012-es és a 2016-os Eb-n is történt ilyen, előbbin Donyeckben, utóbbin pedig Lyonban. A pályán mindkétszer ott voltak az ukránok, a hazai rendezésű Eb-n a franciákkal játszottak, négy évvel később Észak-Írországgal, de ez az egyedi sorozatuk most megszakadt, mert a csoportkörben kiestek.

A 2016-os esetnél csak öt percet állt a játék, 2012-ben viszont majdnem egy óráig. Az ESPN akkori beszámolója szerint az eső öt perccel a kezdés előtt eredt el, és hamar hatalmas pocsolyává alakította a pályát a Sahtar Doneck egykori stadionjában. Ezen a vihar elvonulta után sem sikerült sokat változtatni, és az is reális lehetőségként merült fel, hogy a meccset egy nappal későbbre halasszák, de végül folytatódhatott.

A szurkolók ezen a meccsen nagyrészt elmenekültek a lelátóról, olyannyira, hogy egy ponton tisztán látszott a Sahtar felirat is az üléseken, de természetesen itt is voltak olyan őrültek, akik kitartottak. Például ez az ukrán szurkoló, aki tök egyedül ujjongott a kamerának, vagy az alább látható hazai drukkerek, akik félmeztelenül ugráltak az esőben. A franciák között is voltak igazán kitartóak, a másik képen egy ilyen szurkoló látható. A végére ő örülhetett, a franciák ugyanis a mostoha körülmények ellenére is simán berámolták két gólt az ukránoknak.

Fotó: Julian Finney / Getty Images
Fotó: Julian Finney / Getty Images
Fotó: Ian Walton / Getty Images
Fotó: Ian Walton / Getty Images
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!