Kozák–Csipes-ügy: a sértegetés és az indulatok után kellene békét kötni, és még az idő is szorít

2024. május 28. – 13:39

Kozák–Csipes-ügy: a sértegetés és az indulatok után kellene békét kötni, és még az idő is szorít
Kozák Danuta a londoni olimpia 500 méteres döntőjében – Fotó: Mike Hewitt / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta nem posztol mindennap a Facebookon, már maga a tény is nagyobb nyomatékot adott mondandójának, egyébként is kifejezetten erős állításainak. A magyar sport legeredményesebb aktív versenyzője rá kevésbé jellemző módon, szokatlanul nyersen írta le gondolatait Csipes Ferencről, a szintén olimpiai bajnok kajakosról, edzőről.

„Nap végén, már túl vagy két edzésen, lefektetted a gyerekeidet, sok volt a két edzés, ledőlnél már te is, de holnap is teljesíteni kell, muszáj regenerálódnia az izmaidnak, elmész gyuratni a sporttelepre este 8-ra. Fekszel a padon, gyakorlatilag meztelen vagy, próbálsz ellazulni, miközben gyúrnak. Valamikor bejön egy edző erősen befolyásolt állapotban. Igen, itt minden normális ember fejében el kellene kezdjen vadul berregni egy vészcsengő. Megnyugtatok mindenkit, nincs itt semmi látnivaló: ebben a sportágban ez »normális«.

Elkezd verbálisan molesztálni és sértegetni a legkülönfélébb módokon. Magát valószínűleg viccesnek találhatja, de igazából pont olyan, mint egy aluljáróban egy sokadik lepukkant, suttyó alkesz.”

A bejegyzést olvasva az első, ami egy átlagember fejében megfordulhat, hogy hogyan találkozhatnak este egy olyan intim helyzetben, amikor a versenyző gyúrópadon fekszik, ha nem is Csipes készíti fel Kozákot a párizsi olimpiára? Nemcsak ezt a kérdést, hanem még sok mást is megválaszolunk, de előbb muszáj tágabb perspektívát adni ennek a történetnek.

Egymás ellen, de együtt is készülnek

A 2008-as olimpia előtt Fábiánné Rozsnyói Katalinnal készült fel az akkor még 21 éves Kozák Danuta. Közvetlenül az olimpia előtt váltott, majd a megoldás 2009-ben Csipes Ferenc lett, akivel egyéniben és négyesben is aranyérmet nyert 2012-ben. Sokszor ismételt mondata volt, utalva a hazai mezőny erejére, hogy egy magyar válogatóhoz képest az olimpia nem akkora kihívás. 2013-ban vette át a felkészítését az akkori vőlegénye, későbbi férje és jelenlegi edzője, Somogyi Béla, akivel azóta is harmonikusan együttműködnek.

A váltásban volt kockázat, kiváltotta a közeg rosszallását, de hittek egymásban. Azért kaptak kritikát, mert Somogyi kenus volt, de nem az élvonalból, Kozákig nem is volt más tanítványa. A váltás mégis remekül sikerült, a 2016-os olimpiáról három aranyéremmel távoztak, az egyes mellett a párosban és a négyesben is húzóerő volt Kozák Danuta. A versenyző utána gyereket szült, majd a 2021-re halasztott olimpián egyesben negyedik lett, párosban harmadik, négyesben ismét az első. A második gyerekük megszületése után, 37 évesen vállalta be a párizsi olimpiát, ahol azt kell igazolnia, hogy a négyesben még mindenképp ott a helye; hogy párosban lehetőséghez jut-e, az majd a válogatókon derülhet ki, amit június 5-7. között rendeznek. Nem áltatta önmagát, tudja, hogy egyesben már valószínűleg megelőzik, elsősorban vezérevezősként tekint magára.

A sportágban az olimpia előtt rendszerint kibuknak a kisebb vagy nagyobb feszültségek, ez a mostani a verbális abúzus vádjával egy új szint. Csipes magánélete alapesetben tabutéma, bár nyílt titok, hogy nem veti meg a viszkit, de ettől még sokan a legjobb edzőnek gondolják. Olyan, aki a múltban Kovács Katalinnak is tudott tanácsokat adni a 2008-as mélypontja után, és 2009-ben már együtt lettek világbajnokok. Csipes Ferenc a lányával, a szintén többszörös olimpiai bajnok Tamarával egy időben nem jött ki jól, de 2021-ben ő is azt nyilatkozta, hogy a világ legjobb edzőjének tartja.

Az olimpiai válogató előtt a központi edzőtáborban, Szolnokon a versenyzők egymás ellen, de együtt is készülnek fel, szó szerint egy hajóban kell evezniük, így hozta a kényszer, és itt természetesen találkozhatnak egymással. Az olimpián egyes, páros és négyes versenyszám szerepel, és valaki(k)nek mind a háromban versenyezni kell. Magyarországnak ugyanis négy kvóta jutott a kvalifikáció alatt – ha ez a szám hat lett volna, könnyebb lenne a kijelöléskor a kapitány, Hüttner Csaba helyzete. Így most alaptétel, hogy kell egy négyes, és az a négy versenyző minden más számban is megpróbálhatja magát.

Ezekben a hetekben tehát az egyébként a ferencvárosi színeket képviselő Kozák Danuta és a honvédos edző Csipes Ferenc egymásra van utalva. Csipesnek van rutinja, szakértelme a négyesek összerakásában, versenyzőként négyesben (vezérevezősként) nyert olimpiát is, az előző olimpiák győztes női négyeseit is elsősorban ő készítette fel. Az ő keze alá dolgozik Somogyi Béla azzal, hogy a legjobban felkészíti tanítványát, de az egység edzéseinél Csipes Ferenc a főnök, neki a hatásköre az üléssorrend meghatározása, a taktika kidolgozása, az összhang megteremtése. Ennek a számnak a specialitása, hogy egymáshoz tudjanak idomulni a versenyzők, hogy a legjobban át tudják alakítani az erőt sebességé. Az, hogy a két edző közt finoman szólva is hullámzó a viszony, köztudott. A nyilvánosságot azonban mindketten kerülik, nagyon ritkán nyilatkoznak, ha egyáltalán kötélnek állnak. A gondolataikat, módszereiket így kevésbé ismerhetjük.

02

Na, de vissza a jelenethez, amikor a versenyző kvázi kiszolgáltatottan fekszik a gyúrópadon, miközben a (klub)szobában mások is vannak, és beszélgetnek a tévé előtt a vacsora után. Teljesen hétköznapi helyzet, a sokszor családias közösségben eddig nem talált senki kivetnivalót ebben. Úgy tudjuk, a konfliktus után a szövetség ezt majd átrendezi, hogy máskor ilyesmi ne fordulhasson elő. Nemcsak Szolnokon, Szegeden is.

A nyílt sértegetés persze egy másik szint, amikor egy felfokozott időszakban még egy apró kis odaszúrás is hagyhat mély nyomokat, hát még egy sokkal direktebb. A helyzet már a verbális molesztálás vádja miatt is meglehetősen kényes és érzékeny, és akkor arról az aspektusról még nem is beszéltünk, hogy a szövetség vezetője az a Schmidt Gábor, aki helyettes államtitkár is a sportért felelős államtitkárságon, és úgy hallottuk, voltak kellemetlen telefonjai az előző napokban. Az is igaz persze, hogy a pozícióból adódóan neki van inkább tekintélye, hogy csitítsa a kedélyeket, és rövid idő alatt megnyugtató, mindenkinek elfogadható megoldást találjon.

Az ezüstérmes Csipes Tamara és édesapja, Csipes Ferenc összeölelkezik a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az ezüstérmes Csipes Tamara és édesapja, Csipes Ferenc összeölelkezik a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A szövetség a poszt megjelenésének másnapján, első lépésként felfüggesztette Csipes tevékenységét, fegyelmit indítottak ellene. Az edző csütörtökön eljött a szolnoki edzőtáborból, aminek nagyon nem örült az olimpiai csapatba pályázó Gazsó Dóra és Csipes Tamara sem, mert egy fontos időszakban elveszítették az edzőjüket. Csipes lánya éppen Kozákkal tervezte, hogy indul a válogatón, úgy gondolják, hogy a jó formában lévő párosuk éremesélyes lehet az olimpián – reményeiket táplálja, hogy 2021-ben világbajnokok lettek. Közöttük a jó viszony nem változott, kedvelik, megértik egymást.

Egyébként más sportágakban sem ritkák a nyílt nézetkülönbségek, elég csak az öttusázó Gulyás Michelle és az akkori kapitányt helyzetét említeni, közöttük kibékíthetetlen volt az ellentét, így a szövetségnek kellett gondoskodnia arról, hogy ők amennyire csak lehet, elszeparáltan készüljenek fel a legfontosabb versenyekre.

És hogy meddig szól Csipes Ferenc felfüggesztése?

Ez a legnehezebb kérdés. A fegyelmi szabályzat szerint, ha a mesteredző elismeri helytelen magatartását, bocsánatot kér, és ezt Kozákék elfogadják, az ügy gyorsan lezárható, nem jut el tárgyalási szakaszba sem. Ha eljut, a fegyelmi bizottságnak kell összeülnie, és a szabály szerint 30 nap van az érintett felek meghallgatására.

Az idő azonban sürget, mert a válogató versenyt a jövő héten rendezik. A sportág önmagát gyengíti azzal, ha Csipes Ferenc nem csinálja azt, amihez ért, és nincs ott közvetlenül a saját versenyzői mellett. A sportágnak is az a legjobb, ha a tudása nem veszik el, de a jelek szerint ehhez valahogy kontrollálni kellene a viselkedését. Mindenesetre úgy hírlik, Csipest az affér után nem közösítették ki.

Ha összeülne egy Gazsó, Csipes páros, ami nyerhet a válogatón, az jó eséllyel azt is előrevetíti, hogy az olimpián ők éremesélyesek lesznek. Sőt, ha ők egyesben a válogató első két helyén végeznek, ahhoz is minden adott, hogy egyesben is mehessenek az olimpiára. A két legjobb egyes versenyzőnek pedig ott kell ülnie a mindenkori négyesben, különösen most, amikor négy helyből kell összerakni két párost, a négyest, és ketten benevezhetőek az egyéni versenyre is. A négyes edző nélkül elképzelhetetlen, és szakmai szempontból hátrányos lenne, ha a két legjobb versenyzőt felkészítő edző, akinek a reputációja a legmagasabb itthon, semmilyen formában nem venne részt a felkészítésben.

A magyar női négyes sikere, szereplése több szempontból is szimbolikus. Az egység az előző három olimpián győzött, 1996 óta pedig rendre ott volt a dobogón. A tavalyi vb-hetedik hely jókora csalódás volt, pláne, hogy a 2022-es megfiatalított egységnél is rosszabb helyezést értek, miközben már két olimpiai bajnok (Csipes mellett Hadvina Dóra) is csatlakozott a pihenője után.

Azért is szimbolikus a négyes egység, mert négy hasonlóan jó kvalitású versenyzőt találni korántsem egyszerű feladat, és egy ország erejét ez mutatja meg leginkább a sportágban. 2012-ben olyan erős volt a szakág, hogy még egy második számú négyes is joggal pályázott volna olimpiai éremre. Három egymás utáni győzelem a vízilabdában összejött, Egerszegi Krisztinának is úszásban, negyedik aranyérmet viszont a hazai sporttörténetben egyedül a férfi kardcsapat nyert, igaz, ők meg sem álltak hét elsőségig 1928-tól 1960-ig. Egy negyedik arany a négyesben külön polcra helyezhetné ezt a versenyszámot. Most azonban Új-Zéland a nagy favorit.

Kozák Danuta a verbális molesztálás mellett arról is szókimondóan beszélt, hogy nem áll azon a szinten a női kajak, ami az előző években jellemezte. Ilyen egyenesen a gyengeségekről nem szokás beszélni. Azt sem árt majd egyszer alaposan vizsgálni, hogy emögött mi húzódik meg, lehet pusztán annyi, hogy az ország a lélekszámához mérten erő felett teljesített az előző években, ezért most szűk évek jönnek kajak-kenuban. Ha a nagyvonalú támogatási rendszer ellenére nem sikerül a hagyományokhoz méltón szerepelni – legalább két éremmel szokás kalkulálni a női vonalon –, az viszont kudarc.

Az olimpiáig még hátravan nagyjából tíz hét, lehet rendezni a sorokat a héten, vissza lehet terelni a felkészülést az eredeti mederbe. Az, hogy eközben a lelkek mennyire sérültek, megjósolhatatlan, de ahogy sok esetben lenni szokott, ezúttal is a siker a legjobb terápia.

Frissítés: Kedd este Csipes Ferenc edző nevében egyesülete, a Budapesti Honvéd SE levélben bocsánatot kért Kozák Danutától, aki elfogadta azt, így a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) megszüntette a tréner tevékenységének felfüggesztését, erről itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!