Felfüggeszti Csipes Ferencet a kajak-kenu szövetség Kozák Danuta posztja után

2024. május 23. – 11:31

Felfüggeszti Csipes Ferencet a kajak-kenu szövetség Kozák Danuta posztja után
Csipes Ferenc edző (b), Bodonyi Dóra (b2), Kozák Danuta (b3), Kárász Anna (b4) és Csipes Tamara (j) a női kajaknégyesek 500 méteres versenyének középfutama után a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 7-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Sportfegyelmi eljárást indít Csipes Ferenc ellen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, azután, hogy Kozák Danuta hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok kajakozó egy csütörtök reggeli Facebook-posztban verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferenc kajakedzőt.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos oldalán jelentette be, hogy sportfegyelmit indít és azt közölte, megdöbbenve olvasták Kozák posztját, szerintük az olimpiai bajnok súlyos vádakat fogalmazott meg, amelyek „indokolják az eset azonnali alapos kivizsgálását”, azt írták, az eljárás lezárásáig ideiglenesen felfüggesztik Csipes Ferencet az edzői tevékenység alól.

„Kozák Danuta a magyar sportélet álló csillaga, a valaha élt legeredményesebb női sportoló Magyarországon, aki egy csodálatos pályafutás méltó lezárására készül a párizsi olimpián, amelyhez mi minden lehetséges támogatást megadunk számára”

– írta a szövetség.

A Telexen is megírtuk, hogy csütörtök reggel Kozák Danuta hosszú posztot tett közzé a Facebookon, amiben verbális molesztálással vádolta meg Csipes Ferenc kajakedzőt. A hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok kajakos részletesen írt arról, hogy egyik alkalommal szinte meztelenül feküdt a gyúrópadon, amikor bejött egy edző és verbálisan molesztálni és sértegetni kezdte. Kozák a poszt végén azt írta, hogy „Csipes Ferenc kb 3 hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is”. A poszt végén Kozák azt írja:

„A Magyar Kajak.Kenu szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Budapesti Honvéd SE évtizedes és a Hadügyminisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának jelenlegi asszisztálásával, munkavégzésre teljesen alkalmatlan állapotban tevékenykedő edzővel a mai naptól semmilyen formában nem áll módomban érintkezni.”

Csipes Ferenc 1988-ban, négyesben lett olimpiai bajnok klubjával, a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel. Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke a 24.hu-nak azt mondta, hogy a poszt megismerése azonnal ad hoc fegyelmi bizottságot állítottak fel. „Az érintett feleket megszólaltatjuk, és próbáljuk a létező legobjektívebben kivizsgálni az ügyet” – mondta Gergely.

„Elöljáróban annyit mondhatok, bármilyen sportágról, bármilyen szakmai múlttal, eredménnyel rendelkezi edzőről van szó, amit Danuta leírt, azt a fajta gyakorlatot, hozzáállást, magatartást nem tudjuk tolerálni sem most, sem a jövőben. Végleges döntés csak a kivizsgálás lezárása után tud születni”

– mondta Gergely István.

Kerestük Kozák Danutát, de a megjelent poszton kívül nem kívánt bővebben nyilatkozni. Kerestük Csipes Ferencet, a HM Sportért Felelős Államtitkárságát, a Magyar Olimpiai Bizottságot, és az FTC-t is, ahol Kozák edz, amint válaszolnak a kérdéseinkre, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!