Elmozdult a holtpontról Rapport és a sakkszövetség ügye, de továbbra se tudni, a magyar csapatban indul-e a sakkolimpián

2024. április 30. – 11:38

Elmozdult a holtpontról Rapport és a sakkszövetség ügye, de továbbra se tudni, a magyar csapatban indul-e a sakkolimpián
A szövetség elnöke erős magyar válogatott kialakításán dolgozik – Fotó: MSSZ

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglistán a legjobban rangsorolt magyar sakkozó, a 29. helyen álló Rapport Richárd április 20-án cáfolta a Telexnek a sajtón végigfutott hírt, miszerint román állampolgár lett. Azt a kérdést viszont nyitva hagyta akkor, hogy játszik-e a szeptemberben Budapesten megrendezendő sakkolimpián, ami a sportág legnagyobb eseménye.

A Magyar Sakk Szövetség elnökétől, Polyánszky Zoltántól arról érdeklődtünk, van-e esély Rapport játékára a magyar válogatottban. Az elnök úgy reagált, hogy tiszteletben tartja a 2014-ben olimpiai ezüstérmes Rapport nyilatkozatát, amiben azt mondta, hogy egy következő interjú témája lehet a játéka, és hagyjuk meg neki a lehetőséget, hogy ha közlendője van, akkor megtegye.

„Nem szeretnék olyan helyzetet, hogy bárki a szavaim után értelmezésekbe bonyolódjon. A megválasztásom óta a bizalom visszaépítésén dolgozom az elnökséggel együtt, és tisztelem annyira a példaképeinket, hogy majd elmondják, ha elhatározásra jutnak. Nem időszerű és nem is helyénvaló arról beszélnem, hogy bizakodó vagyok-e a játékával kapcsolatban.

Hogy elmozdultunk vele a holtpontról, és már nem elutasító, ha keressük őt, az a bizalom első jele. A malmok lassan őrölnek, de őrölnek”

– mondta az elnök.

Kifejtette, hogy a sakkban meglehetősen lazák és rugalmasak a szabályok, ami segít a zászlóváltásokban, amire sok példa volt a közeli és a távolabbi múltban. A két szövetség megállapodása viszont elengedhetetlen. Polyánszky úgy gondolja, hogy Rapport mindig is magyar sakkozó volt, és magyarként tekintettek rá az elmúlt hónapokban is, amikor román zászló volt a neve mellett. A Rapport-sztori hátteréről itt írtunk.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a szintén olimpiai ezüstérmes (2002, 2014) Lékó Péter edzőtábort tartott a napokban a magyar válogatottnak, vele is a korábban megingott bizalom helyreállítása volt az első lépés.

Lékó Péter tudásából a magyar válogatott is profitálhat – Fotó: Chess24
Lékó Péter tudásából a magyar válogatott is profitálhat – Fotó: Chess24

A 2004-ben egyéni világbajnoki döntős, 44 éves Lékó szakkommentátor jelenleg, emellett edzősködik is, és nemcsak a német sakkozás nagy reménységével, Vincent Keymerrel foglalkozik, hanem más német sakkozókkal is.

Hogy most a legjobb magyar nagymesterek felkészítéséből kiveszi a részét, mérföldkő lehet a sportágban, mert a szövetséggel 2018 óta nem állt semmilyen kapcsolatban. A hazai szövetség honlapján az A válogatott keretében Lékó neve is szerepel, amire az elnök úgy reflektált:

„Sem Péter nem kérte, hogy vegyük le, sem a szövetség nem látta ezt indokoltnak.”

Polyánszky úgy összegzett, hogy a „legnagyobb játékosaink visszahozatala, bizalmuk újbóli megnyerése az állami sportirányítás és Schmidt Ádám államtitkár számára is kiemelt ügy, akinek a személyes hitelessége és elkötelezettsége nélkül ma nem itt tartanánk. Ez egy közös munka, és ha célba érünk, a siker is közös lesz.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!