Rapport Richárd: Felajánlották, de visszautasítottuk a román állampolgárságot

2024. április 20. – 17:31

Rapport Richárd: Felajánlották, de visszautasítottuk a román állampolgárságot
Rapport Richárd román színekben versenyzett, de azt cáfolta, hogy megkapta volna a román állampolgárságot – Fotó: Andrzej Iwanczuk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világranglistán legjobb helyen álló magyar sakkozó, Rapport Richárdot megkerestük, hogy reagáljon az őt érintő, nagy érdeklődést kiváltó hírre, mely szerint megkapta a román állampolgárságot.

A nagymestert Belgrádban érte utol a Telex, aki közölte, élt ugyan Bukarestben két évet, de nem lett román állampolgár, ahogy azt a Magyar Hang megjelentette a román kormány közlése alapján, és több magyar újság, köztük a Telex is átvette.

„Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt”

– jelentette ki határozottan.

A románok erősítettek az utóbbi időben, az ukrán születésű Kirill Sevcsenko és az Európa-bajnok orosz Alekszandr Motiljev is megkapta az állampolgárságot. Rapport profilján is román zászló szerepel a FIDE nyilvántartásában, de a szabályozás meglehetősen laza, egy lakcím elég ahhoz, hogy valaki zászlót válthasson.

Rapport arra a kérdésünkre, hogy játszik-e a budapesti sakkolimpián szeptemberben, úgy reagált, hogy ez már egy másik cikk témája, és nem zárkózik el attól, hogy erről beszéljen valamikor, de egyelőre nem szeretne.

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu előterjesztése ezen a linken látható, de az is szembetűnő, hogy a pecsét és az aláírás hiányzik róla.

Rapport esetének hátteréről ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!