Nekivág a 8027 méteres Sisapangma hegycsúcsnak Varga Csaba

2024. április 5. – 19:51

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb magyar expedíció indul a Himalájába, a cél a Sisapangma, egyike annak a 14 csúcsnak, amelynek magassága meghaladja a 8000 métert, írja az M1 riportja alapján a Vg.hu. Varga Csaba már holnap megkezdi az expedíciót, melynek első állomása – a kiutazást követően – a többhetes akklimatizáció, így a csúcsmászásra valamikor nyár elején kerül majd sor.

Varga Csaba ezúttal is pótlólagos oxigén és serpák segítsége nélkül akar majd a csúcsra jutni. A nagyváradi hegymászó tavaly nyáron a Nanga Parbat 8126 méteres csúcsát mászta meg.

Előtte májusban Suhajda Szilárd Mount Everest-csúcstámadása miatt került be újra hangsúlyosabban a hírekbe a hegymászás, akkor az Everest-mászás jelentőségéről, nehézségeiről ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a serpákról pedig – akik nélkül nincs Everest-mászás – itt olvashat.

Suhajda Szilárd az eredeti tervek szerint május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére, de az utolsó jelet aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapta a háttércsapat, akkor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan járt. Egy nappal később mentőcsapat indult érte, de aztán bebizonyosodott: Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást.

Frissítés: A cikk korábbi verziójában a vg.hu szemléje alapján azt írtuk, hogy „A Sisapangmát még soha nem mászta meg egyetlen magyar sem”. Többen írtak nekünk, hogy ez nem igaz, mivel azt 2013-ban megmászta Lesták Erzsébet. Az akkori hír arról szól, hogy a Shishapangma-n már előtte is jártak magyarok, 1987-ben hat hegymászónak – Nagy Sándornak és Ozsváth Attilának, majd pár nappal utánuk Balaton Zoltánnak, Csíkos Józsefnek, Várkonyi Lászlónak és Vörös Lászlónak – sikerült elérnie a Central Peaket, viszont a főcsúcson, a 8027 méteres Main Peaken még nem állt magyar állampolgárságú hegymászó. 2018-ban a csapat még élő tagjainak nyilatkozatában arról írnak, hogy a főcsúcsot is megmászták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!