Felért a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára Varga Csaba

2023. július 2. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint 15 órakor, magyar idő szerint dél körül felért a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó pótlólagos oxigén és serpák igénybevétele nélkül érte el a Nanga Parbat 8126 méteres csúcsát, írja Facebook-oldalán a Hazajáró. Azt is írták, hogy a hegymászó jelenleg a 3-as tábor felé ereszkedik. „Ne feledjük, a csúcs még csak félút, továbbra is küldjük az erőt és imádkozzunk a biztonságos ereszkedésért!” – írták.

Ahogy arról korábban írtunk, Varga két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak, ami Pakisztán és Kasmír határán található a Himalájában. Egyébként ez az a csúcs, aminek a megmászásáról is szól a Hét év Tibetben című film, Brad Pittel a főszerepben. Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja, ezután indult el csúcstámadásra. Az MTI korábban azt írta, hogy a Nagyváradon élő hegymászó, építész a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül, és az a célja, hogy „a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről”.

Májusban Suhajda Szilárd Mount Everest-csúcstámadása miatt került be újra hangsúlyosabban a hírekbe a hegymászás, akkor az Everest-mászás jelentőségéről, nehézségeiről ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a serpákról pedig – akik nélkül nincs Everest-mászás – itt olvashat.

Suhajda Szilárd az eredeti tervek szerint május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére, de az utolsó jelet aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapta a háttércsapat, akkor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan járt. Egy nappal később mentőcsapat indult érte, de aztán bebizonyosodott: Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást. A családja azt kérte, ha később meg is találják, hagyják a hegymászó holttestét a Mount Everesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!