Oxigén és serpák nélkül indult a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára Varga Csaba hegymászó

2023. július 2. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult szombaton a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki oxigén és serpák segítsége nélkül akarja megmászni a világ 9. legmagasabb hegycsúcsát, derül ki a Hazajáró Facebook-oldaláról.

Azt írták, hogy a nagyváradi hegymászó két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.

A bejegyzés szerint a Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor elérte a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után helyi idő szerint délután 3 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.

Varga elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. Ezután indult el csúcstámadásra.

Az MTI azt írja, hogy a Nagyváradon élő hegymászó, építész a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül, és az a célja, hogy „a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről”.

Májusban Suhajda Szilárd Mount Everest csúcstámadása miatt került be újra hangsúlyosabban a hírekbe a hegymászás, akkor az Everest-mászás jelentőségéről, nehézségeiről ebben és ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a serpákról pedig – akik nélkül nincs Everest-mászás – itt olvashat.

Suhajda Szilárd az eredeti tervek szerint május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére, de az utolsó jelet aznap este nepáli idő szerint fél nyolc körül kapta a háttércsapat, akkor a Hillary-lépcsőnél, 8795 méter magasan járt. Egy nappal később mentőcsapat indult érte, de aztán bebizonyosodott: Suhajda Szilárd nem élte túl a csúcstámadást. A családja azt kérte, ha később meg is találják, hagyják a hegymászó holttestét a Mount Everesten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!