Már kormányhatározat is van arról, hogy 2026-ban Bajnokok Ligája-döntőt akarunk Budapesten

2024. április 4. – 22:49

Másolás

Vágólapra másolva

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy teljesüljön Orbán Viktor egyik régi álma. A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely hivatalossá teszi, hogy a magyar kormány támogatja a 2026-os és a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésének megpályázását.

A miniszterelnök aláírásával megjelent határozat szerint a kormány támogatja, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) megpályázza az UEFA-nál a 2026, illetve a 2027-es BL-döntőt. Ennek érdekében vállalja az európai szövetség által megkívánt garanciákat. Ami elsőre furcsán hangzik, hogy a határozat szövege szerint a kormány felhatalmazza a honvédelmi minisztert, azaz Bobrovniczky Kristófot, hogy a kormány nevében aláírja a pályázáshoz szükséges garanciavállaló nyilatkozatokat és
megállapodásokat. 2022-ben a honvédelmi minisztériumhoz került a Sportért Felelős Államtitkárság, ez magyarázhatja, miért a honvédelmi miniszter jár el a BL-döntő ügyében.

Már korábban is lehetett arról hallani, hogy a kormány nagyon szeretne Budapestre hozni egy BL-döntőt. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke tavaly jelezte az UEFA-nak, hogy pályázni fognak a legközelebbi elérhető döntőkre. „Addig pályázunk, amíg nem nyerünk” – mondta akkor. A 2024-es döntőt a londoni Wembley Stadionban, míg a 2025-öst a müncheni Allianz Arénában rendezik.

„Nem csoda, hogy ennyi kiváló sportrendezvényt láttunk már vendégül. Csak az elmúlt pár évben voltak itt már vizes vb-k, vízilabda- és úszó-Eb-k, volt vívó- és dzsúdó-világbajnokság, kézilabda-Eb, Giro d’Italia, Európa-liga-döntő, és reméljük, hogy hamarosan Bajnokok Ligája-döntő is. Budapest a sportszerető világ találkozási központja lett” – ezt pedig maga Orbán mondta nem sokkal a tavalyi atlétikai világbajnokság előtt.

A miniszterelnök rendszeres kint van a BL-döntőkön. Tavaly a Manchester City és az Inter meccsét is élőben nézte meg az isztambuli Atatürk Stadionban, ahol a frissen újraválasztott török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal is lekezelt. A 2022-es BL-döntőt is élőben nézte meg, akkor Nicolas Sarkozy volt francia államfő társaságában lehetett látni.

Egy BL-döntő megrendezésére egyedül a 67 ezres Puskás Aréna lenne alkalmas Magyarországon. BL-döntő még nem volt a magyar fővárosban, viszont a második számú európai kupasorozat, az Európa-liga tavalyi döntőjét a Puskásban rendezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!