Milák Kristóf a napokban valószínűleg elkezdi a vizes edzéseket

2024. január 4. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Szárazföldi edzéseket már végez és gyógytornázik is Milák Kristóf”

– ezt mondta Gergely István, Milák klubja, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke. Gergely a Sportrádiónak nyilatkozott az olimpiai bajnok úszóról, és úgy fogalmazott, hogy Milák „a napokban a vizes edzéseket is valószínűleg elkezdi” – írta a 24.hu.

Gergely István arról is beszélt, hogy Schmidt Ádám sportállamtitkár szilveszterkor közös fotót osztott meg Milákkal a Facebookon, amelyhez azt írta: „Üdv, 2024! Jövünk!”

Mivel Milák korábban arról beszélt, úgy gondolja, hogy ha januártól elkezdi a kemény munkát, akkor még sikeres lehet a nyári párizsi olimpián, ezért az államtitkárral készült fotóját legtöbben a visszatérése jeleként értelmezték. A HVG meg is kérdezte a sportállamtitkárságtól, hogy erről van-e szó, ám nem kaptak egyértelmű választ: „Schmidt Ádám államtitkár úr és Milák Kristóf személyesen találkoztak 2023 utolsó napján és boldog új évet kívántak egymásnak” – írták válaszként.

Gergely István most arról beszélt, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy Milák ott lehessen a játékokon, „de ez az ő sorsa, az ő döntése, az ő vállalása”.

Azt is hozzátette azonban, hogy nem érti a sportolót: „ha valaki 23 éves, ilyen tehetséggel van megáldva, és még nagyon sok érem van a tarsolyában, amiért csak oda kéne sétálni (...) kis túlzással, akkor miért nem tesz érte?”.

Miután októberben kiderült, hogy Milák a nyári világbajnokság után a budapesti rendezésű világkupát is kihagyja, mert nincs edzésben, megszólalt róla a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is. Azt mondta, hogy a sportoló „tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani”. Ez többekből komoly felháborodást váltott ki, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka egyenesen primitív kijelentésnek nevezte.

December elején Sós Csaba az ATV Egyenes beszéd című műsorában kitért erre is. Nehezményezte, hogy sok helyen úgy adták át Wladár szavait, mintha arról beszélt volna, hogy Milák sikerrel vagy pénzzel tartozik az országnak, pedig nem ez hangzott el. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy „pénzt kap érte azért, szóval ne beszéljünk mellé”, ugyanis Gergely István, aki megvonhatná ezt tőle, bízik benne.

A nem edző Milák fizetésének kérdése korábban is téma volt már, Gergelyt pedig a Sportrádióban arról kérdezték, mit szól azokhoz a kritikákhoz, amelyek szerint a Honvéd nem a saját, hanem az adófizetők pénzét költi Milákra.

„Na de ezt meg honnan tudják? Ki honnan tudja, hogy az a pénz, amit mi Milák Kristófra költünk, az honnan van?! Nekünk van saját tevékenységből származó bevételünk és szponzorunk, ami nem közpénz”

– válaszolta az ügyvezető elnök, aki azt is hozzátette, hogy a klub kap persze közpénzt is, amiből gazdálkodik, de ezzel rendre el is számol.

Milák Kirstóf a múlt nyáron, elképesztő sikersorozat után pihenőre vonult, mondván, sem fizikálisan, sem mentálisan nincs abban az állapotban, hogy vállalni tudja a felkészüléssel járó terhelést. Szeptember elején vissza kellett volna térnie az uszodába, és úgy volt, hogy az októberi világkupa-fordulón már versenyezni is fog, ám három nappal a rajt előtt közölte, hogy nem indul. Azóta a hírek szerint nem vizes edzéseket egyáltalán nem végzett.

Gyulay Zsolt MOB-elnök épp szerdán mondta, hogy Milák fejben biztosan készül az olimpiára, és bízik benne, hogy ott lesz Párizsban. „Ha azonban úgy dönt, hogy kihagyja a játékokat, és később tér vissza, annak is nagyon fogunk örülni, óriási bajnokról van szó. Nem szabad ítélkeznünk, nagyon meg kell becsülni az ilyen kaliberű sportolókat” – jegyezte meg Gyulay.

Mi a fene van Milák Kristóffal? című cikkünkben októberben igyekeztünk megfejteni az úszó döntésének okait. Egyebek mellett arra jutottunk, hogy ha nem a versenyzőt nézzük, hanem a dolog emberi oldalát, érthetőbb a helyzet: folyamatosan nagyon kemény terhelés alatt volt, és egyszerűen elege lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!