Gyulay Zsolt: A párizsi olimpia nagyszerű lesz, de mi sokkal jobbat tudnánk rendezni

2024. január 3. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sem tudta felvenni a kapcsolatot Milák Kristóffal, hiába kereste őt az elmúlt hónapokban. „A nyáron beszéltem Kristóffal, akkor láttam, hogy küszködik, nehézségei vannak. Elmeséltem, nekem is volt mélypontom sportolóként, amikor úgy éreztem, elértem már mindent, és elvesztettem a motivációmat. (…) Én is kerestem, de nem sikerült felvennem vele a kapcsolatot; csak annyit akartam felajánlani neki, ha bármiben – emberileg, sportszakmailag – tudunk segíteni, nagyon szívesen tesszük” – mondta Gyulay a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

A MOB-elnök szerint Milák fejben biztosan készül az olimpiára, és bízik benne, hogy ott lesz Párizsban. „Ha azonban úgy dönt, hogy kihagyja a játékokat, és később tér vissza, annak is nagyon fogunk örülni, óriási bajnokról van szó. Nem szabad ítélkeznünk, nagyon meg kell becsülni az ilyen kaliberű sportolókat” – mondta Gyulay.

Az olimpiai bajnok úszó eredetileg azt tervezte, hogy egy kisebb pihenő után szeptemberben újra felveszi a munkát, de egy-két edzés után távol maradt az októberi világkupától, és meghosszabbította a pihenőjét. Akkor ebben a cikkben foglaltuk össze, mi történik körülötte. Szilveszterkor Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár posztolt róla egy fotót.

Gyulay az interjúban beszélt a párizsi olimpia előtti várakozásokról is. Azt mondta, elégedett lenne, ha a magyar sportolók túlszárnyalnák a 2021-es tokiói éremtermést. Akkor Magyarország hat arany-, hét ezüst- és hét bronzéremmel az éremtáblázat 15. helyén végzett. „Sok érmet szeretnék, olyan sportágakban is, amelyekben korábban nem, vagy nagyon ritkán sikerült dobogós helyet szerezni, mert az nagy lendületet adhat. A hagyományosan eredményes sportágainkban jó esélyeink vannak, fontos lenne legalább úgy szerepelni, mint az előző olimpián” – mondta a MOB-elnök.

„Szerintem jó olimpia vár ránk, a szervezők megtesznek mindent – kissé sajátos stílusban dolgoznak, de érdekes játékok várnak ránk, klassz lesz a párizsi helyszín. A közlekedéssel akadhatnak nehézségek, egyelőre kaotikusnak tűnik, és annak is lesznek veszélyei, ha a sportolókat kiengedjük a városba. Magyar versenyzőt viszont nem érhet hátrány, mindent megteszünk annak érdekében, hogy sportolóink a lehető legjobb körülmények között fordulhassanak rá a versenyszámukra. (…)

Abban biztos vagyok, hogy a párizsi nagyszerű, emberközeli olimpia lesz, de abban is, hogy mi sokkal jobb olimpiát tudnánk rendezni”

– mondta Gyulay. Hozzátette, hogy a MOB százhuszonnyolc éves, hatodikként alapították a világon, de pusztán ez nem jelenti azt, hogy Magyarországnak olimpiát kell rendeznie. „Én azt látom, hogy ez a téma most nem annyira aktuális, ami nem jelenti azt, hogy feladnánk az álmot. Természetesen a kérdés elvi síkon felvetődhet, és a MOB-nak mindig dolgoznia kell rajta, hogy ha egyszer odáig jutunk – talán nem a mi életünkben –, felkészültek legyünk a megszervezésére.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!