Kubatov szeptemberben beletörölte a lábát Bognár Györgybe, az edző most válaszolt

2023. december 11. – 09:14

Kubatov szeptemberben beletörölte a lábát Bognár Györgybe, az edző most válaszolt
Bognár György, a Paks vezetőedzője – Fotó: MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este a labdarúgó NB I. rangadóján a listavezető, csak magyar játékosokkal felálló Paks 3–2-re legyőzte a kezdőcsapatban egyetlen magyarként csak Dibusz Dénest szerepeltető Ferencvárost. Az eredmény a két csapat formáját tekintve nem volt meglepetés. Ezzel az is eldőlt, hogy a Paks a következő forduló eredményétől függetlenül az élen zárja az őszi szezont a bajnokságban. A válogatott első számú kapusa, a mindig élvezetesen nyilatkozó Dibusz erről is beszélt az M4-nek a találkozó vége után pár perccel.

A lehetőségeket, a keret erősségét tekintve ennek azért nem szabadna megtörténnie. Dicséret illeti a Paksot a játékáért, elszántságáért, de mi kicsit alulteljesítettünk, lesz munka télen bőven!”

A csapat érezhető hullámvölgyben van, Dejan Stanković mintha elveszítette volna a fonalat, hat forduló alatt a lehetséges tizennyolcból mindössze öt pontot szereztek. Hosszú évek után először fordul elő, hogy nem a Fradi várja az élről a tavaszi folytatást.

Stankovićot Kubatov Gábor klubelnök igazolta le, és szeptemberben elmagyarázta, miért kellett menesztenie azt a Máté Csabát, akivel szárnyalt a csapat. (A Paksnak az Üllői úton rúgtak egy hatost.)

„Én nem lehetek szurkoló, nekem racionális döntéseket kell hoznom. Bár hallgathatnék a szívemre, de nem lehet. Borzasztó nehéz döntés volt, és azt a beszélgetést senkinek nem kívánom, amit Máté Csabával le kellett folytatnom. Sikeres volt, ráadásul magyar is, tíz éve dolgozunk együtt. A Fradinak az kell, hogy egy komoly külföldi edzője legyen, akinek komoly ambíciói vannak.

Nálunk mindig az volt, hogy a lehetőségeinknél eggyel magasabb polcon lévő edzővel dolgoztunk”

nyilatkozott Kubatov a Hír TV-nek.

Azt is fejtegette, hogy olyan edző kell, akit magasabban jegyeznek, mint a csapatot. Szerinte nem könnyű a magyar edzőkkel együtt dolgozni. Hogy itt miért általánosított, az nehezen érthető, hiszen neki csak eggyel kellett együttműködnie, aki a nehéz helyzetben, a feröeri bajnok elleni megalázó vereség után zokszó nélkül beleállt a feladatba, konfliktusokat is vállalt a játékosokkal, és sorra nyerték a meccseket.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A tévés nyilatkozat után pár nap múlva szurkolói ankétot tartott a klub, ahol az elnök kicsit kötetlenebb hangulatban a magyar edzői karról még lesújtóbb véleményt fogalmazott meg, ráadásul személyeskedve célba vett egy edzőt.

„Mindent elmond, hogy az lett az év edzője, aki egy vidéki csapatnál kivette a pénzt a széfből, bement a kaszinóba, feltette a pirosra, és a fekete jött ki. És most vezetőedző. Ez morális kérdés.”

Az üzenet egyértelműen Bognár Györgynek szólt, aki a kaszinózásért meg is kapta a felfüggesztett büntetését még annak idején Sopronban 2006-ban. Bognár nem reagált a beszólásra, annyit mondott sejtelmesen, majd annak is eljön az ideje. Bognár már elmúlt hatvan, és egy Magyar Kupa-döntő van a neve mellett edzőként, de az tény, hogy rendre a Paks adta a gólkirályokat az utóbbi időben. A Paks támadó focit játszik, és kevésbé értékes kerettel küzd a helyezésekért. Varga Barnabás is innen igazolt a Ferencvárosba.

„Azt értem, hogy magyar játékosokkal első egy csapat, na de magyar edzővel?” – tette fel a költői kérdést a sajtótájékoztatón. Több szót nem is vesztegetett Kubatovra, folytatta szakmai értékelését. A humor megmaradt mondandója végére is, amikor azt mondta, így, ennyi ponttal már bennmarad a csapata a bajnokságban. A Paks 34 pontot gyűjtött, a Fradinak most 30 van, a Fehérvárnak 27.

Bognárnak voltak erős kijelentései a múltban, amikor a Vidinél dolgozó portugál Paulo Sousát szakmai barbárnak nevezte, a 2021-es Európa-bajnokságon pedig egy meccs után ki kellett venni az M4 szakértői stábjából, mert amikor a rosszul lett dán Eriksen életéért küzdöttek a pályán, nem igazán szorult bele empátia. Most viszont indulatok nélkül bökött vissza Kubatovnak.

A Fradi-elnöknek a kézilabdában is meggyűlt a baja a külföldi edzőkkel. Elek Gábor megnyerte a Magyar Kupát és bejutott a BL-döntőbe is, ez is kevés volt, Albertsen jött a helyére a nyáron. Őt így méltatta az érkezésekor a Fradi hivatalos honlapja: „Az első nagy kihívás 2002-ben találta meg, akkor a Viborg HK vezetőedzője lett, s meg is ragadta a lehetőséget: az ott eltöltött éveiben bajnokságot, kupát és EHF-kupát nyert a nagy múltú dán együttessel.”

A 2004-es EHF-kupa döntőjének visszavágója emlékezetes meccset hozott, mert a Viborg 16 góllal verte a Győrt Dániában. A csapat vezetőedzője nyilatkozott is a Nemzeti Sportnak. „Valamennyi játékosom káprázatos teljesítményt nyújtott. Mentálisan sokkal felkészültebbek voltunk ellenfelünknél” – jelentette ki Ryan Zinglersen edző. Albertsen neve egyik tudósításban sem merült fel. Albertsen amúgy alig várta a nyáron, hogy itt dolgozzon, a csapat gyenge szereplése után már októberben távozott is.

Na de vissza a focihoz, mert a Ferencváros csütörtökön az olasz, már továbbjutott Fiorentinát fogadja a Konferencia-ligában, és már egy pont elég ahhoz a meccsen, hogy tavasszal is ott legyen a nemzetközi kupaporondon. Az eggyel magasabb polcról érkező Dejan Stanković edzőnek hatalmas szüksége van erre az egy pontra, hogy tompítsa az elégedetlenséget – és november 30-án, a Čukarički ellen Pesić utolsó pillanatos gólja azt támasztotta alá, hogy a csapata megalkuvás nélkül tud küzdeni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!