Elképesztő mélységekbe zuhant Bognár György futballszakértő Christian Eriksen rosszulléte után

Legfontosabb

2021. június 12. – 20:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton kora este a dán-finn mérkőzésen rosszul lett Christian Eriksen, a dán válogatott világklasszis játékosa. Az életéért kellett küzdeni, azt lehetett látni, hogy szívmasszázst kap, majd óráknak tűnő percekig nem lehetett tudni semmit az állapotáról, a felesége zokogva rohant be a pálya szélére, könnyező, vörös szemű csapattársak – de még az ellenfelek is – várták, hogy mi történik.

Az esetnek végül, szerencsére, úgy tűnik, pozitív végkifejlete lett, Eriksen állapotát stabilizálták, a játékost kórházba szállították.

De ami a tízmilliárdokból működő közmédia stúdiójában történt, azt képtelenek leszünk elfelejteni.

A behívott szakértők egyike, Bognár György, korábbi labdarúgó és edző bemutatta azt, milyen gondolatok születnek az emberi elme legmélyebb bugyraiban.

Miközben és miután mindenki elképesztő feszültségben várta, hogy mi történik, és a helyzet bizonytalanságára jellemző módon az UEFA nemcsak félbeszakította a meccset, hanem csaknem egyórás haladékot adott magának, hogy döntsön a folytatásra, Bognár György mintha egy másik valóságban élt volna.

Teljesen természetes egy ilyen helyzetben, hogy egy futballista nem játékosként, sportolóként, hanem emberként, barátként, cimboraként gondol arra a játékosra, akinek az életéért a szeme láttára küzdöttek, akit mentők vittek el csövekre kötve. És miközben még nem voltak megerősített hírek a játékos állapotáról, csak sajtóértesülések és egy olyan fotó, amin az látszik, hogy felemeli a kezét, Bognár olyanokat mondott, hogy „minden rendben van”, majd olyat, hogy „csupa jó híreket kaptunk”. De ezzel még nem volt vége.

„Nem értem, miért kell ehhez negyedóra, teszetosza népség” – reagált arra, hogy az UEFA nem azonnal döntött a folytatásról vagy a meccs elhalasztásáról, amikor még nem volt megerősítve, hogy Eriksent stabil állapotban kórházba vitték. Erre később többször is visszatért: „Egy ilyen döntést meg lehet hozni 5-10 perc alatt is, megkérdezem a csapatokat, mindenki rendben van-e, és kész”. Majd amikor annyit már tudtunk, hogy bevitték, de semmi más részletet nem, így folytatta:

„Számomra nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogy lehetnek valakik ilyen döntésképtelenek”.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy ez egy válsághelyzet, úgy reagált: „Ismerve egyébként az embereket, akik akár UEFA-szinten, akár szövetségi szinten dolgoznak, ilyenkor fontosnak érzik magukat, és túlspilázzák a dolgokat”, majd egy jobb hírre úgy reagált: „Megnyugodhatunk, menjen az élet tovább (…) Ezek a játékosok profik, ezen túl kell lépni.” A finn kapusról pedig megjegyezte – utalva arra, hogy sok védeni valója volt az első félidőben –, hogy „én egy ilyen mérkőzést az ő helyében rettentően élveznék”.

Arról is beszélt, hogy legfeljebb az a játékos, aki nem érzi magát alkalmasnak, hogy folytassa a meccset, az nem megy vissza a pályára. Mindezt úgy, hogy hivatalos információ továbbra sem volt – és most sincs – arról, hogy a dán játékos milyen állapotban van, okozott-e bármilyen, akár maradandó károsodást a szívleállása, és hogy mi állhat annak hátterében.

Ilyeneket mondott a közmédia szakértője élő adásban. Nem egy vagy két eltévedt, rosszul megfogalmazott szóról, szerencsétlen elszólásról, vagy akár szándékosan kimondott, de később megbánt, visszavont mondatról van szó. Bognár György többszöri megszólalásban, hosszú, kínos perceken át folytathatta ezt a gondolatmenetet.

Bognár György emberi kvalitásának ügye azonban csak az egyik súlyos része ennek a történetnek. Mert leszerepelt ezen az estén a magyar közmédia is. Hogy nem volt egy szerkesztő, aki egy adásmegszakítás közben figyelmeztesse a magyar MTVA legendás etikai kódexére, hogy nem volt a műsorvezető annyira kompetens, hogy figyelmeztesse a szakértőjüket, mit művel élő adásban. Szomorú, elkeserítő, drámai az a mélység, ahová ez az egy óra elkalauzolt minket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!