Szoboszlai az Eb-ről: Nem szeretném, hogy bárki is nyomást helyezzen a magyar válogatottra, és kötelező továbbjutásról beszéljünk

2023. december 4. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

Szoboszlai Dominik szerint alakulhatott volna jobban és rosszabbul is a jövő évi Európa-bajnokság szombati sorsolása, ahol a magyar válogatott a házigazda németekkel, a svájciakkal és a skótokkal került egy csoportba. „Emeljük ki a pozitívumokat: Svájc helyett kaphattuk volna Olaszországot is, Skócia helyett pedig Hollandiát. Ez van, ezt sorsolták ki, megváltoztatni már aligha fogják, úgyhogy mostantól erre kell készülni” – mondta a magyar válogatott csapatkapitánya a Sportalnak.

A magyar csapat június 15-én Svájc elleni kezdi az Eb-t Kölnben, majd június 19-én a németek, négy nappal később pedig a skótok ellen játszanak Stuttgartban. A német válogatott ellen jó emlékei lehetnek Marco Rossi csapatának, ugyanis a Nemzetek Ligája előző szezonjában Lipcsében 1-0-ra legyőzték őket, a Puskás Arénában pedig 1-1-es döntetlent játszottak velük. Ugyanakkor Szoboszlai szerint ezekből a meccsekből nem szabad kiindulni. „Azt a két kilencven percet össze sem lehet hasonlítani azzal, ami az Európa-bajnokságon vár ránk. Ez a német válogatott már egy teljesen másik csapat, vélhetően tanultak azokból a találkozókból, ráadásul immár Julian Nagelsmann ül a kispadon” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy kötelező elvárás-e a továbbjutás a csoportból, Szoboszlai így reagált: „Erre nem könnyű válaszolni. A legfontosabb, hogy senkire, egyetlen csapattársamra sem akarok semmiféle nyomást helyezni. A cél csak az lehet, hogy álljunk bele keményen a meccsekbe, adjunk ki magunkból mindent, ami bennünk van, és ha továbbjutunk a csoportból, akkor majd elkezdhetünk készülni a nyolcaddöntőre, aztán a negyeddöntőre, és így tovább. Ha ne adj' isten a csoportkör után véget ér számunkra az Eb, akkor pedig nos… erre egyelőre gondolni sem akarok. Az első meccsünkig még több mint fél év van hátra, most mindenki a klubcsapatára koncentrál, aztán márciusban lejátsszuk a két felkészülési találkozót, utána pedig júniusban boldogan utazunk majd ki Németországba. Merthogy ez a legfontosabb: élvezni kell az Eb-t, nem szabad görcsölni miatta.”

„Tényleg nem szeretném, hogy bárki is nyomást helyezzen a magyar válogatottra, és kötelező továbbjutásról beszéljünk.

Nem akarok senkit lenézni, de nem a világranglista kétszázadik helyén álló válogatottak lesznek az ellenfeleink, hanem a házigazda Németország, amelynek elég csak megnézni a keretét. Ott vannak a skótok, akik a spanyolok és a norvégok mellett jutottak ki az Eb-re, kis híján veretlenül, Svájc pedig immár rendszeres résztevője az Európa- és a világbajnokságoknak” – mondta Szoboszlai.

A sorsolás után Csányi Sándor MLSZ-elnök arról beszélt, hogy minimális célnak a csoportból való továbbjutást kell kitűzni. „A selejtezők előtt és alatt azt mondtam, az már alapkövetelmény, hogy kijussunk. Ezt elértük. Most azt kell minimális célnak kitűzni, hogy továbbjussunk a csoportból, aztán meglátjuk” – mondta Csányi az M4 Sportnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!