Foci-Eb: megkaptuk a németeket és a skótokat, de Svájccal kezdünk

2023. december 2. – 17:59

Másolás

Vágólapra másolva

A negyedik kalapba kerülő, de sztárok sorával rendelkező Svájccal kezdi Magyarország június 15-én az Európa-bajnokságot Kölnben. Aztán jönnek a házigazda németek, végül a felívelő pályán lévő Skócia. Szoboszlai Dominik csapatkapitány felejthetetlen nyarat ígért, ellenük kell megmutatni.

A 2024-es németországi Európa-bajnokságra 21 hely már elkelt, és noha 12 csapat még versenyben van a fennmaradó három helyért, a sorsolást már szombat este lebonyolították Hamburgban. A kiemelés alapján a selejtezőket veretlenül záró magyar fociválogatott a második kalapból várta a beosztását, ilyen jó pozícióban egyik korábbi Eb-n sem volt. Innen indultunk:

  • Első kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • Második kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
  • Harmadik kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
  • Negyedik kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a három pótselejtező ág győztese

A sorsolás előtt azt már tudtuk, hogy Németország az A csoportba kerül, és természetesen a müncheni nyitómeccset is a házigazda játssza. A sorsoláskor a csoportkör teljes menetrendje is kiderül, vagyis azt is megtudjuk, melyik városokban lép pályára Marco Rossi válogatottja. A kapitány ott van a helyszínen, előzetesen azt mondta, hogy az olaszokat elkerülné, és mivel a spanyolokkal nem játszott még, szívesen kipróbálná, mire menne ellenük.

Az első percekben a zenéé volt a főszerep, A Paradicsom meghódítása után a Time to Say Goodbye hangzott fel. Az olasz válogatottsági rekorder, Gianluigi Buffon hozta be a trófeát a színpadra, a spanyol David Silva pedig a hivatalos meccslabdát. Az UEFA főtitkár-helyettese, Giorgio Marchetti, valamennyi sorsolás örökös résztvevője vette át a szót, és gratulált a már kijutott nemzeteknek. A technikai részletek ismertetése után bemutatták a hivatalos kabalafigurát, Albärtet.

A kabalafigura – Fotó: Federico Gambarini / AFP
A kabalafigura – Fotó: Federico Gambarini / AFP

Természetesen az első kalapból húzták ki először, hogy a csapatok melyik csoportokba kerülnek. Buffon belenyúlt a gömbbe, és rögtön kivette belőle a spanyolokat. A második kalap tagjait a holland Wesley Sneider rendezte el, és mindjárt Magyarországot emelte ki.

Az ezzel máris kiderült, hogy Kölnben kezdünk június 15-én, a második és a harmadik találkozó is Stuttgartban lesz, vagyis várhatóan a város környékén lakik majd a magyar válogatott. A harmadik kalapból a skótok jöttek, a németek velük kezdik a tornát Münchenben június 14-én. A negyedik kalapból Svájc csatlakozott a mieinkhez. Az a Svájc, amelyik a románok mögött lett második a csoportjában. Svájc ott volt a vb-n, továbblépett a csoportjából, de a portugáloktól 6-1-re kapott ki.

  • A csoport: Németország, Magyarország, Skócia, Svájc
  • B csoport: Spanyolország, Albánia, Horvátország, Olaszország
  • C csoport: Anglia, Dánia, Szlovénia, Szerbia
  • D csoport: Franciaország, Ausztria, Hollandia – pótselejtező: Lengyelország/Észtország – Wales/Finnország
  • E csoport: Belgium, Románia, Szlovákia – pótselejtező: Izrael/Izland vagy Bosznia/Ukrajna
  • F csoport: Portugália, Törökország, Csehország – pótselejtező: Grúzia/Luxemburg – Görögország/Kazahsztán

A németekkel június 19-én, Stuttgartban találkozunk, ahogy a skótokkal is, június 23-án. Ha Magyarország az első lesz, a C csoport másodikjával találkozik. Ha második, akkor a B csoport másodikjával, ami talán legerősebb. A harmadikok közül a legjobb négy juthat tovább. Egy győzelemmel is kiharcolható a továbbjutás. A torna döntőjét július 14-én Berlinben rendezik.

„Az előző Eb-hez képes nem gyilkos a csoportunk. Nem menne csodaszámba, ha továbbjutnánk, ami a célunk. Nem vagyok elégedetlen. Pikantéria, hogy a rendező is a mi csoportban van.

Érdekes találkozók lesznek. Onnan folytathatjuk, ahol 2021-ben abbahagytuk, amikor az utolsó csoportmeccsen 2-2-t játszottunk velük” – mondta az M4-nek Dibusz Dénes.

A harmadik Eb-jére készülő Nagy Ádám arról beszélt, hogy akár a csoportelsőségért is mehetünk. A feleségével és a gyerekével a kanapén ülve várta az ellenfeleket.

„Az a legfontosabb, hogy itt vagyunk, és hogy nem vigaszágon kerültünk ide. Lehetett volna jobb, rosszabb is, bízom benne, hogy a szakemberek megoldják a továbbjutást. Azt mondták itt nekem, hogy jobban kell félni tőlünk, mint nekünk az ellenfelektől” – értékelt a hazai szövetség elnöke, Csányi Sándor.

Magyarország a legutóbbi Eb-meccsén, 2021-ben Münchenben vezetett a németekkel szemben a 84. percig, a 2-2-es végeredmény a németek továbbjutását eredményezte. Utána a Nemzetek Ligájában itthon 1-1 lett, kint 1-0-s győzelem Szalai Ádám zseniális sarkazásával. Svájccal a 2018-as vb-selejtezőkön futott össze a válogatott, és mindkétszer kikapott. Skóciával barátságos meccseken pozitív a mérlegünk, nagy tornán most játszik először a két válogatott.

A jelenlegi német kapitány, Julian Nagelsmann jól ismerheti Willi Orbánt és Gulácsi Pétert még Lipcséből. A németek a két legutóbbi felkészülési meccsüket elveszítették, előbb a törököktől, utána pedig az osztrákoktól kaptak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!