21 ország már ott van az Eb-n, nagyon jó pozícióból várjuk a sorsolást

Legfontosabb

2023. november 22. – 05:15

21 ország már ott van az Eb-n, nagyon jó pozícióból várjuk a sorsolást
A csapatkapitány, Szoboszlai Dominik szerint ez még csak a kezdet – Fotó: Kurucz Árpád / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd esti selejtezőkkel mára 24-ből 21 hely betelt a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra. A mezőny azért nem teljes még, mert ahogy az előző Eb-n, most is a Nemzetek Ligája jelenti az utolsó esélyt, a végső pótselejtezőket. December 2-án sorsolják ki az Eb csoportjait, de a csoportok majd csak március végén lesznek teljesek, amikor már az utolsó pótselejtezőket is megrendezték.

Magyarország sorrendben harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra. A triplázás előtt csak egyszer volt Eb-szereplő a magyar fociválogatott, 1972-ben. Akkoriban nem 24-es, hanem csak négyes döntőt tartottak, azon a negyedik helyre futott be Illovszky Rudolf csapata Belgiumban.

A hármas sorozat nagyon szép, de a nagy európai focinemzetek ennél is nagyobbakat futnak: a németeké a leghosszabb sorozat, ők tizenharmadszor vannak ott az Eb-n, 1972 óta megszakítás nélkül. A spanyolok tizenegyedszer kapnak esélyt, hogy megnyerjék a tornát. De a magyar triplázást onnan is nézhetjük, hogy ugyanez például a dánoknak és a hollandoknak sem sikerült (nekik 2016 kimaradt).

A csehek most hetedszer vannak ott zsinórban a megmérettetésen, ez lehetne egy szép kihívás, amit a magyar focinak valamikor el kellene érnie. Amúgy a régiónk csapatainak most elég jól összejöttek a selejtezők: ha az ukránok is kijutnak – amire van is esély a pótselejtezőn –, akkor valamennyi szomszédunk ott lesz, és ez egy extra regionális különversenyt is adhat. Újonc egyelőre nincs a mezőnyben, a grúzok vagy kazahok lehetnek azok, ha a pótselejtezőt sikerrel megvívják.

Az Eb-csoportok sorsolása a szokásos módon kalapokkal történik, ahová erősorrendben osztják be a csapatokat – ezzel elérve, hogy a legjobbak nem kerülnek össze már rögtön az elején. Magyarországnak egy ideig egy halvány esélye volt arra is, hogy az első kalapba kerüljön, mert az Eb-selejtezőkön mutatott teljesítmény alapján osztották szét a csoportelsőket, de a litvániai és a szófiai döntetlen után ez szertefoszlott. De a második kalap is nagyon nagy dolog Marco Rossi csapatától; 2016-ban a harmadik kalap utolsó helyét sikerült megcsípni, míg legutóbb csak a Nemzetek Ligája adott mentőövet a bejutáshoz, így a negyedik kalapnál eleve nem volt esély előrébb jutni.

A legjobb teljesítményt egyébként a selejtezőkben Portugália nyújtotta, valamennyi mérkőzését megnyerve, a franciák is közel voltak a százszázalékos mérleghez, de az utolsó játéknapon végül nem tudtak nyerni Görögországban.

Ha már ennyit beszéltünk róla, vessünk is egy pillantást a kiemelési rendre.

A kalapok

  • Első kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • Második kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
  • Harmadik kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
  • Negyedik kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a három pótselejtező győztese

A pótselejtezők győztesei pedig ezekből a csoportokból kerülhetnek ki:

  • Lengyelország Észtországgal játszik, Wales ellenfélre vár az Ukrajna, Izland, Finnország trióból, aztán a párharc győztesei egymással találkoznak.
  • Izrael és Bosznia csoportjába kerül a másik két ország az Ukrajna, Izland, Finnország trióból, szintén sorsolás dönti el, milyen párok lesznek
  • a harmadik csoportban pedig Grúzia–Luxemburg és Görögország–Kazahsztán meccsek lesznek, aztán a két győztes között jön a döntő.

A sorsolás szabályaiból adódóan tehát a második kalap tagjaival nem kerülhetünk egy csoportba, így a kieséses szakasz előtt tuti nem lesz például magyar-román meccs, de magyar-osztrák sem, pedig arról 2016-ból kellemes emlékeink lehetnek. A törökök elkerülésének örülhetünk leginkább, ők felfelé ívelő szakaszban vannak a szeptemberben kinevezett olasz Vincenzo Montella kapitánnyal. Olasz nemzetiségű egyébként a legtöbb kapitány, Montellán kívül a magyarok és a szlovákok (Francesco Calzona) is az olasz szakértelemben bíznak, és persze értelemszerűen olasz edző készíti fel az olaszokat is az Eb-re.

Mostantól a decemberi sorsolásig remek össznépi játék lesz azon filozofálni, hogy melyik válogatottakkal lenne jó egy csoportba kerülni, és kiket kéne elkerülni. Egy francia-olasz-horvát triónál például nehéz keményebb menetet elképzelni, hiszen így összejönne ellenfélnek a címvédő, egy vb-döntős és egy vb-harmadik is. Persze arra is emlékezhetünk, hogy a legutóbbi Eb-n milyen halálcsoportot kaptunk, és abban milyen derekasan helyt állt a válogatott.

Ha a könnyebb utat keressük, egy német-szlovén-görög trió látszik talán a legkellemesebbnek most ellenfélként. A németek hullámvölgye továbbra is tart, a múlt héten kikaptak a törökökről, kedd este pedig az osztrákoktól. A hazai pálya persze megsokszorozhatja az erejüket, de Julian Nagelsmann-nak kőkeményen dolgoznia kell azért, hogy a jó képességű játékosaiból jó csapatot tudjon összegyúrni.

Szép remények

Nemcsak a második kalapba kerülés, de a csapat közelmúltban mutatott teljesítménye alapján is kimondhatjuk, hogy nagy reményekkel várhatja a csapat és a szurkolók is a sorsolást. 2016-ban egy korosodó társulat utolsó nagy dobása volt az Eb, aztán az egy évvel eltolt, 2021-es Eb-n Szoboszlai nem lehetett ott a társaival – most viszont nem csak ott lesz, de extraklasszis teljesítményre is képes lehet. Különösen érdekes lenne, ha a belgákat kapnánk ellenfélnek, és így lehetősége akadna a kapitánynak, Domenico Tedescónak megmutatni, mit tud. Amikor ugyanis Tedesco a Lipcse edzője volt, azt mondta neki, ő csak a negyedik legjobb játékos a posztján, ezért nem fog sokat játszani.

2016-ban rengeteg magyar szurkoló utazott a csapat után Franciaországba, most még inkább lehet erre számítani. Már csak azért is, mert Szoboszlai felejthetetlen dolgokat jósolt jövő júniusra, amikor spontán beszédet mondott a selejtezősorozat végén a Puskás Arénában. A jegyek értékesítésének következő szakasza december negyedikén jön, a túljelentkezés biztosra vehető.

Szoboszlai felejthetetlen németországi kalandokat ígért – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP
Szoboszlai felejthetetlen németországi kalandokat ígért – Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

A válogatott négy nappal az első mérkőzés előtt foglalja majd el a főhadiszállását, onnan utazik majd a meccsekre. A részletek nagyban függenek a találkozók helyszínétől. Lesznek olyan csapatok, amelyek két városban letudják a meccseiket, de a többségre három helyszín vár. Az biztos, hogy a két elődöntőnek Dortmund és München ad otthont, míg a finálét Berlinben tartják, ahogy a 2006-os világbajnokságon is.

Ha meglesz a csoportok sorsolása, jöhet a lázas ellenfélkeresés a felkészülési meccsekre, hiszen csak négy ilyen találkozó lesz, és egyáltalán nem mindegy, ki ellen teszteli a csapatát Rossi. A válogatott kétszer játszik márciusban, kétszer júniusban. A magyar bajnokság a jelenlegi állás szerint május 26-án ér véget, az Eb nyitómeccsének időpontja pedig június 14.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!