Gergely István: Miláknak egy baja van, nehezen veszi rá magát, hogy medencébe ugorjon

2023. október 24. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

"Nekem mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végignézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni" – mondta Gergely István, a Honvéd ügyvezető elnöke az M4 Sportnak.

Gergely István szerint a világcsúcstartó Miláknak egy baja van, nehezen veszi rá magát, hogy medencébe ugorjon. "Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát" – mondta, hozzátéve, hogy Miláknak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással.

Gergely István a korábbi, Milák motiváltságával kapcsolatos nyilatkozatára vonatkozó kérdésre úgy reagált, nem gondolja, hogy a motivációja az olimpia tekintetében megváltozott volna. "Az, hogy ő esetleg mást gondol a felkészüléséről, vagy arról, hogy mennyi munkát kellene elvégeznie ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni, vagy a saját elvárásainak meg tudjon felelni a párizsi olimpián vagy az azt megelőző versenyeken, ez már egy kérdés vagy vita témája lehet" – mondta, hozzátéve, hogy arra igyekszik rávezetni Milákot, "hogy lássa azt a jövőképét, amitől eltávolodik jelen pillanatban, vagy azt, ami felé neki inkább mennie kéne".

“Meg kell érteni azt, hogy ha adott esetben abbahagyja a sportot, akkor abbahagyja” – mondta Gergely, majd később hozzátette, nem szeretné, ha Milák abbahagyná, szerinte nem fogja.

"Egy olimpiai bajnoknak egyrészt van bizonyítási kényszere ennyi idős korában, hogy esetleg még le tudja győzni önmagát, nem csak a világot" – mondta az ügyvezető elnök, majd úgy folytatta, fontos, hogy "motiváció legyen azoknak a fiataloknak, akik a sportban, az úszásban gondolkodnak, képviselje a Magyar Úszó Szövetséget, a magyar államot és a Budapesti Honvédot is. Gergely azt is mondta, hogy a klub nem fog olyan szankciót alkalmazni, ami hátráltatná Milákot. "Az őt szerető, benne bízó embereknek egyetlen dolguk van, hogy támogassák minden eszközzel, ami ahhoz vezethet, hogy vissza tudjon találni a pályára" – mondta Gergely István.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes, 23 éves Milák Kristóf júniusban jelentette be, hogy nem indul el a fukuokai világbajnokságon,

Milák Kristóf, a 200 pillangó világcsúcstartója, olimpiai bajnok úszó nyáron kihagyta a a fukuokai úszó-világbajnokságot, mert hullámvölgybe került, és pihenőt tart, akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra, úgy volt, a Duna Arénában tér vissza, de később úgy döntött, hogy mégsem áll rajtkőre.

Sós Csaba szövetségi kapitány Milák felkészüléséről azt mondta, hogy ez így nem fog menni, edzője, Virth Balázs szerint az úszó a huszonnegyedik órában van, az úszószövetség elnöke pedig egyenesen azt mondta, Milák Kristóf tartozik Magyarországnak. Ezen a ponton Hosszú Katinka kiállt Milák mellett, mert szerinte felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok tartozna az országnak.

Milák a jövő évi párizsi olimpia favoritjának tekinthető, ő maga korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte három-négy olimpiai arany még benne van. Ha Milák nyerne 200 pillangón Párizsban, akkor csatlakozna Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina mellé, a magyar úszósport 21 olimpiai bajnokából ugyanis csak ők ketten tudták megvédeni a címüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!