Eb-selejtező: litván–magyar 2-2

Legfontosabb

2023. október 17. – 20:31

frissítve

Eb-selejtező: litván–magyar 2-2
Fotó: Ints Kalnins / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Litvánia legyőzésével garantálhatta volna a helyét a 2024-es Európa-bajnokságon a magyar futballválogatott, az előzetesen papírformának tűnő meccset viszont a balti csapat kezdte jobban, és az első félidőben kétgólos előnybe került. A másodikban aztán a litván kapus bravúrjai után Szoboszlai tizenegyesből szépített, majd a hajrában Varga Barnabás fejjel egyenlített, így 2-2 lett a vége. A válogatott így a biztos Eb-részvételt még nem harcolta ki, de novemberben Bulgária és Montenegró ellen két meccsük lesz még begyűjteni a maradék egy pontot.

A magyar válogatott a pocsék első félidő és a szünet utáni rossz kezdés után fokozatosan elkezdte megtalálni a réseket a litván védelmen, és a hajrára vissza is tudott kapaszkodni a meccsbe. A győzelem végül nem jött össze, hiába húzott rá a bíró egy extra percet a litvánok időhúzásai miatt, de a következő két meccsen így már egy döntetlen is elég ahhoz, hogy Szoboszlaiék egyenes ágon kijussanak a jövő évi Európa-bajnokságra.

A hosszabbítás perceiben minden erőt megmozgatva támadtunk, de nem jött össze a tökéletes támadás, nem volt jó a helyezkedés a betömörülő litván védelem mellett. Nincs meg a győzelem és a továbbjutás, de gond sincs, a maradék két Eb-selejtezőn egy pont kell azután, hogy most 2-0-s hátrányból felállt a válogatott. Folytatás november 16-án Bulgáriában, majd november 19-én Montenegro ellen, a Puskás Arénában zárjuk a selejtezőt.

Vége a mérkőzésnek
LTU Litvánia 2 : 2 Magyarország HUN
Csere
Arvydas Novikovas Vykintas Slivka
LTU Litvánia
Csere
Bendegúz Bolla Roland Sallai
Martin Ádám Barnabás Varga
HUN Magyarország

Öt perc a hosszabbítás, ennyi van, hogy ma meglegyen a továbbjutás. Ha nem, akkor sincs tragédia, két meccsen kell még egy pontot szerezni a biztos Eb-részvételhez, de akkor az már csak novemberben lesz biztos.

Sárga lap
Justas Lasickas
LTU Litvánia

Egészen jó helyről jön a szabadrúgás, nagyjából 30 méterről, majdnem középről, természetesen Szoboszlai áll oda a labdához.

Szakkommentár

Egyre több a rés a litvánok védekezésén, a második félidőben egyértelműen jobban játszó magyar csapat pedig meg is találja ezeket, de még egy gól kellene a kijutáshoz, mert a másik meccsen már 3-1 az eredmény a szerbek javára.

Az alapvonal mellől, jobbról adhatott volna be, de nem jól fordult rá, ráadásul úgy rúgta védőbe a labdát, hogy Fiolára visszapattanva kirúgás lett a vége.

Csoboth annyira ráfutott a labdára, hogy nem tudta jól Nagy elé tálalni, ráadásul lesről is indult, és lehet, hogy Nagy még szabálytalankodott is a kapu előtt. Túl szép lett volna egy perc alatt két gól, és vele a fordítás.

Szoboszlai szögletéből. Ahogy az első gólnál, most is rohant hátra a válogatott a középkezdéshez, érzik, meglehet még a fordítás 2-0-s hátrányból.

GÓL!
HUN Barnabás Varga
LTU Litvánia 2 : 2 Magyarország HUN

2-1, ha így marad, meg kell verni a litvánokat, hogy meglegyen a kijutás.

Fél perc alatt négy-öt próbálkozásunk volt, ebből lehet, hogy egyet kézzel állítottak meg a litvánok, de a bíró nem fújt. Szoboszlai, Varga is lőtt, végül Styles kicsit erőtlen lövése ment el a kapu előtt keresztben.

Szépen indult be a jobbon, kapura is törhetett, be is adhatta volna középre. Előbbit választotta, jobb külsővel próbálkozott, de nem csavarta meg eléggé a labdát, ami elkerülte a kaput.

Csere
Markas Beneta Pijus Sirvys
LTU Litvánia

Annyira kitámadunk, hogy a litvánok fel-felérnek a magyar kapuhoz, most is volt némi izgalom ott, de végül sikerült rendezni a sorokat és hárítani a litván támadást.

Sárga lap
Attila Fiola
HUN Magyarország
Sárga lap
Kipras Kazukolovas
LTU Litvánia

Elég messziről, az oldalvonal mellől csavarta kapura, Zubas láthatóan nem számított erre, de odaért a jobb kapufa mellé, védett ismét. Okos elképzelés volt ez Szoboszlaitól.

Szakkommentár

A budapesti odavágón nem ő védett, most viszont már igen, és az öt kaput eltaláló lövésből ötöt meg is fogott. Így aztán hiába játszott érezhetően jobban az elmúlt negyed órában a magyar válogatott, még mindig 2-0 volt az eredmény. A szépítő gólban is benne volt ugyanakkor a litván kapus, ő kaszálta el a szépen meginduló Sallait, és hiába érezte az irányt, Szoboszlai olyan erővel küldte be a léc alá a tizenegyest, hogy esélye sem volt védeni. Ahogy az első félidőben, úgy most is látszik, hogy Szoboszlai lehet a válogatott megmentője, embertelen munkát végez amellett, hogy halálosak a pontrúgásai.

Kínosan egyedül maradt a 16-oson belül, a kapuval teljesen szemben, de a jobb belsővel meglőtt labdára szinte még mozdulnia sem kellett Dibusznak, annyira rosszul sikerült a próbálkozás.

GÓL!
HUN Dominik Szoboszlai
LTU Litvánia 2 : 1 Magyarország HUN

Erősen, kicsit a kapu jobb oldalába, de pontosan a léc alá lőtte, Zubasnak esélye sem volt. A továbbjutáshoz jelen állás szerint viszont nyerni kell, úgyhogy meg kell nyomni a végét.

Fotó: Ints Kalnins
Fotó: Ints Kalnins

Nagy sprinttel beérte azt a labdát, amit a kapuból késve és lassan induló Zubas nem. A litván kapus elsodorta Sallai lábát, egyértelmű büntető.

Csere
Eligijus Jankauskas Fedor Černych
LTU Litvánia
Csere
Kipras Kazukolovas Edgaras Utkus
LTU Litvánia

Négo fejelt 3-3,5 méterről, erő is volt benne, de Zubas valahogy megállította a labdát a gólvonal előtt. Az elmúlt percekben halmoztuk a szögleteket, egyre több a támadás, de nincs még meg a szépítés. Négo fejese búcsúszereplés volt, ugyanis jött a helyére Csoboth Kevin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!