Mégsem vonul vissza Cavendish, újra célba veszi Merckx Tour de France-rekordját

2023. október 4. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban bejelentett visszavonulása ellenére jövőre is versenyezni fog a 2011-es országúti kerékpáros világbajnok Mark Cavendish, aki célba veszi a szakaszgyőzelmek rekordját a Tour de France-on – írta az MTI.

„Még nincs vége” – adta hírül a közösségi médiában egy Cavendishről szóló rövid klipben csapata, az Astana Qazaqstan, egy másik szerdai videóban pedig maga Cavendish mondta ki: „Csak még egy év”.

A 38 éves, pályán olimpiai ezüstérmes brit kerékpáros májusban a Giro d'Italia alatt jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását, majd emlékezetes módon megnyerte az olasz körverseny római záróetapját.

Ezután a Tour de France-nak úgy vágott neki, hogy egy győzelemmel megdönthetné a sportági legenda, a belga Eddy Merckx szakaszgyőzelmi (34) rekordját. Az Astana kiemelt célja volt, hogy hozzásegítsék Cavendisht a 35. Tour-szakaszgyőzelméhez, a brit sprinter a hetedik szakaszon közel is állt a rekord eléréséhez, második lett a belga Jasper Philipsen mögött. Viszont a másnap szakasz közben egy látszólag ártalmatlan szituációban Cavendish bukott és eltört a kulcscsontja, így fel kellett adnia a Tourt.

Azonnal megindultak a találgatások a folytatás kapcsán, Alekszandr Vinokurov csapatfőnök rögtön bejelentette: amennyiben Cavendish úgy dönt, az Astana hajlandó lenne meghosszabbítani a szerződését, hogy lehetőséget adjanak neki a csúcsdöntésre a 2024-es Tour de France-on.

Cavendish pályafutása során 162 profi győzelemnél jár, ezzel – a Pro Cycling Stats portál adatai alapján – Merckx (275) mögött a szintén belga Rik Van Looy társaságában holtversenyben második az országúti kerékpárosok örökrangsorában.

A cikk első verziójában olimpiai bajnoknak írtuk Cavendisht, ezt javítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!