Az óriási dráma után egy meseszerű történettel zárult a Giro d'Italia

2023. május 28. – 19:07

Az óriási dráma után egy meseszerű történettel zárult a Giro d'Italia
Több más római látványosság között a Colosseumot is érintette a Giro zárószakasza – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 38 éves, visszavonulását bejelentő Mark Cavendish lett a Giro d'Italia legidősebb szakaszgyőztese az idei kiadás utolsó etapján, Primož Roglič megőrizte a rózsaszín trikót és összetettbeli első helyét a háromhetes olasz kerékpáros körverseny végén.

Minden út Rómába vezet, tartja a mondás, és ezt idén a Giro is bizonyította. Míg a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán is hagyomány, hogy a háromhetes verseny utolsó szakaszát a fővárosban rendezik, addig az olasz körön ez inkább ritkaságszámba megy, eddig csak 1911-ben, 1950-ben, 2009-ben és 2018-ban volt itt a nagy finálé. A modern Girókon inkább egy mindent eldöntő időfutamot szokott az utolsó napra kerülni.

Az elmúlt hét szenvedései után csupán egy laza 126 kilométer várt a mezőnyre, és túlzottan nagy izgalmakra nem kellett számítani, főleg egy olyan drámai szakasz után, mint a szombati volt. A rózsaszín trikót az időfutammal megszerző Primož Rogličnak csak annyi volt a feladata, hogy célba érjen a mezőnnyel. Ilyenkor a szokásjog alapján már meg sem próbálják támadni egymást a top 10-ben lévő versenyzők.

A hegyi trikót már szombaton bebiztosította Thibaut Pinot (FDJ), hiszen ezen a szakaszon még hegyi hajrá sem volt, és a gyorsasági ponttrikó is elég biztosnak tűnt Jonathan Milan (Bahrain-Victorius) számára, ahogy a fehér trikós (legjobb 25 év alatti) Joao Almeidának sem volt sok oka aggodalomra.

A római szakasz, ahogy a Touron a párizsi befutó, is gálát, ünneplést ígért, és az első kilométerek még erről is szóltak, magukhoz képest csigalassan tekertek a bringások, pacsiztak, fotózkodtak, csevegtek egymással, csak a táv második felében lehetett éles versenyre számítani, ahol részhajrákra és szakaszgyőzelemre mehettek rá a sprinterek.

A lazulás nem sokáig tartott, a gurulást élénkebb tempó váltotta fel, majd 50 kilométer után három szökevény is megpróbálta a lehetetlent, Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Cesare Benedetti (BORA-Hansgrohe) és Maxime Bouet (Arkéa-Samsic) lépett meg a mezőnytől. Negyven másodperc körül alakult a legnagyobb előnyük, ami végül az utolsó 13 kilométerre fogyott el teljesen, és jöhettek a mezőnyhajrát előkészítő csapatok.

Bár már óriási volt a menés, az egész Girón rendkívül sokat akciózó Derek Gee (Israel-Premier Tech) 5 kilométerrel a vége előtt a maradék erejét is beletette, hátha sikerül mindenkit meglepnie, de csak másfél kilométer jutott neki elöl.

A sprintercsapatok közül a Movistar kontrollálta a mezőnyt, Fernando Gaviriát próbálták nyerő helyzetbe hozni, és működni is látszott a dolog. Gaviria az utolsó 200 métert az élről kezdte, indítása meglepte a többieket, néhány kerékhosszal vezetett is. Az idén még győzelem nélkül álló, utolsó szezonját taposó Cavendish vetette után magát, majd a célegyenes előtt le is kerülte az argentint, és látványos különbséggel győzött. Cavendish, akiről Zámolyon buszmegállót neveztek el a tavalyi Girón, idén még semmit sem nyert ebben a szezonban, ezért is volt neki nagy elégtétel a győzelem. Hétfőn jelentette be, hogy az idény végén visszavonul, így ez egyben búcsú is volt részéről a Girótól.

A győzelemhez nemcsak csapattársai segítettek, de például az összetett második helyén álló Geraint Thomas is beállt neki az utolsó kilométereken felvezetni. Cavendish sikerének nemcsak ő örült, a befutó után szinte minden csapatból odamentek hozzá gratulálni, mintha mindenki neki akarta volna adni a győzelmet. Cavendish győzelmével egy rekordot is felállított, 38 évesen és 7 naposan ő lett a Girók történetének legidősebb szakaszgyőztese.

Mark Cavendish nyerte a 2023-as Giro d'Italia utolsó szakaszát – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images
Mark Cavendish nyerte a 2023-as Giro d'Italia utolsó szakaszát – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images

A hajrát indító Gaviria végül csak a hetedik lett, Cavendish mögött Alex Kirsch és Filippo Fiorelli érkezett dobogós helyen. A sprintet beárnyékolta egy nagy bukás is, Pascal Ackermann a boly közepén borult meg, a palánknak csapódott, majd több másik bringást is kiütött. Szerencsére Ackermann végül fel tudott állni, ahogy a többi versenyző is.

Az összetett menők is a bollyal érkeztek, így mindenki megtartotta a helyezését, Primož Roglič három Vuelta a Espana után nyert egy újabb háromhetes körversenyt, a második Geraint Thomas lett 14 másodperces hátránnyal, míg a harmadik João Almeida 1 perc 15 másodpercet kapott.

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a Girón, Valter Attila az elmúlt három évben induló volt, 2022-ben Dina Márton is csatlakozott hozzá, tavaly pedig Peák Barnabás és Fetter Erik. Utóbbi idén is elstartolt, élete formájában érezte magát, a második-harmadik héten vártak tőle nagyobb dobást, de ezt nem tudta megmutatni, mert a tizedik szakaszon egy betegség miatt kénytelen volt feladni a versenyt.

Eredmények:
21. szakasz, Róma, 126 km
1. Mark Cavendish (brit, Astana) 2:48:26 – 44,88 km/h
2. Alex Kirsch (holland, Trek-Segafredo) azonos idő
3. Filippo Fiorelli (olasz, Green Project-Bardiani CSF-Fainzé) azonos idő

Összetett:
1. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma)
2. Geraint Thomas (brit, INEOS-Grenadiers) 14 másodperc hátrány
3. João Almeida (portugál, UAE)

A hegyi pontverseny győztese: Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ)

A gyorsasági pontverseny győztese: Jonathan Milan (olasz, Bahrain-Victorius)

A legjobb 25 éven aluli: João Almeida (portugál, UAE Team Emirates)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!