Fetter Erik feladta a Giro d'Italiát

2023. május 16. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz kerékpáros körverseny tizedik szakaszán véget ért a verseny Fetter Eriknek, aki a Giro egyetlen magyar indulója volt.

A Giro d'Italián hétfőn pihenőnapot tartottak, és koronavírus miatt sokan vissza is léptek a versenytől, de a keddi szakaszon is több kerékpáros adta fel a versenyt. Scandiano és Viareggio között 196 kilométer várt a mezőnyre, de rendkívül barátságtalan, hideg, esős, ködös időben kellett tekerniük a táv nagy részén.

Az EOLO-Kometa csapata Twitterén azt írta, Fetter nem érezte jól magát az utóbbi napokban, és most feladta a versenyt. Korábban Covidra is tesztelték, de negatívak voltak az eredményei.

Szökevénygyőzelem a szakaszon

Megint kifizetődött egy szökevénycsoport bátorsága és jó irambeosztása, így az etapot a dán Magnus Cort (EF) nyerte meg. Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), és Derek Gee (Israel Premier Tech) indult meg a táv elején, majd Cort és Davide Bais (EOLO-Kometa) csatlakozott hozzájuk. A négyes jól összedolgozott, és hamar három perc fölötti előnyt hozott össze. Bais kevéssé volt érdekelt a szakaszgyőzelemben, ő csak a hegyi hajrákon akart minél több pontot gyűjteni, hogy megtartsa a kék trikót a különversenyben. Küldetését teljesítette is, így végül ő visszacsorgott a mezőnybe.

Corték viszont rendületlenül haladtak előre, miután legurultak a szakasz közepén behemótként terpeszkedő hegyről, a síkon is jól tartották magukat, csak lassan olvadt az előnyükből. Ehhez az is kellett, hogy a főmezőny az időjárási körülmények és bukások miatt megtizedelődött, és az üldözést már kevesen vállalták fel.

Az utolsó kilométereken a három szökevény már egymás ellen is küzdhetett, Gee próbált meglógni, de Cort szerelni tudta, míg De Marchi csak nehézségek árán küzdötte vissza magát. A hajrát mégis ő nyitotta, de ez inkább már csak blöff volt a részéről. Cort könnyedén utolérte és behúzta a hajrát, míg Gee vitte el a második helyet.

 Magnus Cort nyerte a Giro d'Italia tizedik szakaszát – Fotó: Luca Bettini
Magnus Cort nyerte a Giro d'Italia tizedik szakaszát – Fotó: Luca Bettini

Az összetett élcsoportjában már a rajtnál átrendeződött az állás, mert az addig vezető Remco Evenepoel visszalépett Covid-fertőzése miatt, így Geraint Thomasé lett a rózsaszín trikó. A top 10-ből Alekszander Vlaszov is kiesett, ő szakasz közben adta fel a Girót. A 11. helyről Jay Vine (UEA) is elsüllyedt a mezőnyben, miután egy falnak csapódott, és ugyan folytatni tudta a versenyt, de jelentős hátránnyal tudta csak befejezni a szakaszt.

Az időjárás miatt is kaotikussá vált szakaszon sok versenyző bukott, Alberto Bettiol úgy, hogy egy rendező lépett ki előre egy autó mögül.

Eredmények:
10. szakasz, 196 km
1. Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) 4:51:15 – 40,378 km/h
2. Derek Gee (Israel – Premier Tech) azonos idő
3. Alessandro De Marchi (Team Jayco AlUla) 2 másodperc hátrány

Összetett:
1. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) 2 másodperc hátrány
3 Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) 5 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!