A mentőautóban ért véget Mark Cavendish Tour de France-pályafutása

2023. július 8. – 16:53

A mentőautóban ért véget Mark Cavendish Tour de France-pályafutása
Mark Cavendish a bukás után Tour de France 8. szakaszán 2023. július 8-án – Fotó: Thomas Samson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A mentőautóban ért véget Mark Cavendish Tour de France-pályafutása. Az Astana 38 éves brit sprintere a francia kerékpáros körverseny szombati, nyolcadik szakaszán bukott, ami után feladni kényszerült élete utolsó Tourját.

Ezzel eldőlt, hogy Cavendish nem fogja megdönteni a legendás Eddy Merckx szakaszgyőzelmi rekordját.

A sárga trikót ötször is megnyerő Merckx 1969 és 1975 között összesen 34 szakaszgyőzelmet aratott a francia körversenyen. Ezt a rekordot azóta csak egy kerékpáros tudta beállítani: Mark Cavendish. Minden idők egyik, ha nem a legjobb sprintere óriási visszatérést mutatott be a 2021-es Touron, négy szakaszt is behúzott, és már csak egy győzelemre volt attól, hogy megdöntse Merckx rekordját.

Cavendish májusban a Giro szünnapján bejelentette, hogy az év végén visszavonul, így a mostani az utolsó szezonja a profik között. Az olasz körversenyen meseszerűen sikerült a búcsúja, a zárószakaszt sikerült megnyernie, és a brit elismertségét talán mindennél jobban jellemezte, hogy szinte kivétel nélkül együtt örültek vele riválisai.

A Tourra azzal a céllal érkezett, hogy szakaszt nyerjen, ami majdnem össze is jött neki a pénteki bordeaux-i befutóban, de az utolsó métereken Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) megelőzte. Az utolsó befejezett Tour-szakaszát így a második helyen zárta.

A Tour 200,7 kilométeres szakaszát mezőnyhajrában Mads Pedersen (Lidl-Segafredo) nyerte, egy hosszú, emelkedőben végződő sprintben a dán hosszú hajrát nyitott, és bejött a húzása, a már három sprintszakaszt nyerő Jasper Philipsen sem tudta utolérni. Az Alpecin-Deceunick kerékpárosa a második lett, Wout Van Aert (Jumbo-Visma) rossz pozícióból indulva a harmadik helyet szerezte meg.

Összetettben továbbra is Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) vezet, 25 másodperces előnye van Tadej Pogačarral (UAE) szemben. A harmadik helyen Jai Hindley (BORA-Hansgrohe) áll 1 perc 34 másodperces hátránnyal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!