Egy lépésre került az Andretti attól, hogy az F1 tizenegyedik csapata legyen

2023. október 2. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapokig tartó vizsgálatok után jóváhagyta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az amerikai Andretti és a Cadillac közös jelentkezését, így már csak a Forma–1 jogtulajdonosainak kell jóváhagynia a versenycsapat jelentkezését, hogy akár már 2025-től ott lehessenek a rajtkockán. Ez viszont egyáltalán nem lesz könnyű feladat, az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanis többször egyértelművé tette már, hogy elégedett a tízcsapatos felállással – írja a Motorsport.

A FIA hétfői közleménye szerint a korábban emlegetett négy jelentkezőből az Andretti volt az egyetlen, amelynek pályázata megfelelt minden követelménynek. A szervezet élére 2021 decemberében megválasztott Mohammed ben Szulajem hozzátette, az is szempont volt, hogy a jelentkező értéket adjon az F1-hez. Ben Szulajem azt is kiemelte, hogy a komoly követelményrendszerük alapján kötelességük is volt elfogadni a jelentkezést, valószínűleg nem függetlenül attól, hogy az utóbbi hetekben az Andretti állítólag jogi következményeket lengetett be, ha végül mégsem kapja meg a 11. csapathelyet.

Ezt azért is fontos kiemelni, mert semmi nem garantálja, hogy az Andrettinek sikerül dűlőre jutnia az F1-gyel, melynek elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali eddig konzekvensen ellenezte a bővítést. Domenicali szerint csak akkor hoznának ilyen döntést, ha annak üzletileg is lenne értelme, és alternatív megoldásként rendre azt javasolta, hogy aki mindenképp szeretne beszállni az F1-be, az ne új csapatot indítson, hanem vegyen meg egy létezőt. Ezt egyébként volt, aki meg is szívlelte, így lesz 2026-ra Audi a mostani Alfa Romeóból/Sauberből.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Forma–1 hivatalos közleménye csak annyit rögzített, hogy tudomásul vették a FIA vizsgálatának lezárulását, és most ők is szemügyre veszik majd az Andretti pályázatát.

Az Andretti reakciója ennél természetesen jóval lelkesebb volt, mint írták, nagyon izgatottak a kínálkozó lehetőség miatt, a minden ízében amerikai Andretti Cadillac megalapítása pedig mindannyiukat büszkeséggel tölti el. Azt is hozzátették, hogy a tapasztalatuk és a motorsportokból eredő fejlesztések minden vásárlójuk számára pozitívak lesznek, és globális szinten növelni fogják az F1 iránti érdeklődést is.

Ahogy azt korábban írtuk, az FIA azért ragaszkodik a bővítéshez, mert Ben Szulajem kinevezése után gyorsan rossz viszonyba került az F1 vezetőségével és a csapatokkal is, ennek a projektnek az átverésével viszont megmutathatná, hogy ki a főnök, ha motorsportokról van szó. Az F1 mellett viszont a csapatok nagy része sincs kibékülve az ötlettel, a 200 millió dolláros behopp ugyanis nem ellensúlyozná azt, hogy az F1 pénzalapját ezentúl többfelé kellene szétosztani. Az Andretti és a Cadillac közös pályázata viszont még így is túl jó lehet ahhoz, hogy az F1 elutasítsa – erről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!