Bejelentették: az Audi a Sauberrel érkezik a Forma–1-be

2022. október 26. – 11:00

Bejelentették: az Audi a Sauberrel érkezik a Forma–1-be
Fotó: ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus végén derült ki, hogy 2026-tól az Audi is beszáll a Forma–1-be – nem pusztán – motorgyártóként, és addigra már lesz egy jól bejáratott gyári csapatuk is, hogy flottul menjen az átállás. Akkor még csak találgatások szintjén merült fel a Sauber, amit most Alfa Romeo néven lehet megtalálni a csapatok között, azóta viszont hivatalossá is vált, hogy velük érkeznek a Forma–1-be, írja a formula1.com.

Az Audi most, a hétvégén esedékes Mexikói Nagydíj előtt közölte, hogy részesedést szeretnének szerezni a Sauberben, továbbá hogy stratégiai partnerséget kötnek velük. Az Audi a németországi Neuburgban dolgozik a projekten (már most is 120-nál többen vannak rajta ott), míg a Sauber Svájcban fejleszti a versenyautóját. A versenyekre a Saubernek kell majd szerveznie a feladatokat és intézni az előkészítést.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen tapasztalt és hozzáértő partnert sikerült megnyernünk a Forma–1-es projektünkhöz” – mondta Oliver Hoffmann, az Audi AG F1 programért felelős igazgatósági tagja. Hozzátette: már voltak jó tapasztalataik a Sauberrel a korábbi együttműködésekből, „és meg vagyunk győződve arról, hogy együtt erős csapatot alkotunk majd.”

A Sauber igazgatótanácsának elnöke, Finn Rausing úgy fogalmazott, hogy „az Audi a legjobb stratégiai partner a Sauber-csoport számára. Egyértelmű, hogy közösek az értékeink és a jövőképünk, és várakozással tekintünk a közös céljaink megvalósítása elé egy erős és sikeres partnerségben.”

A Sauber autói most még Alfa Romeo márkajelzéssel futnak, de 2026-tól Audiként lesznek láthatók, az együttműködés első komoly tesztjeit F1-es autókban 2025-ben végzik majd.

A Forma–1-ben 2026-tól új technikai szabályok jönnek, amelyek a nagyobb mértékű villamosításra és a fejlett, fenntartható üzemanyagokra összpontosítanak, továbbá 2023-tól költségplafont vezetnek be az erőforrásgyártók számára. A Forma–1 emellett azt az ambiciózus célt is kitűzte, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges versenysorozat legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!