Az Audi 2026-tól beszáll a Forma–1-be

2022. augusztus 26. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beszáll a Forma–1-be az Audi. A német autógyártó pénteken erősítette meg, hogy 2026-tól motorbeszállítóként részt vesznek a sorozatban. Hogy melyik csapattal fognak együttműködni, azt az év végén jelentik be – írja az Audi közleménye.

Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója még májusban megerősítette, hogy a vállalathoz tartozó Audi és a Porsche is belevághat egy Forma–1-es projektbe.

Az Audi motorfejlesztése csaknem hat hónapja tart az Ingolstadthoz közeli, neuburgi üzemükben. Az új F1-es részlegükön már most 120-an dolgoznak, de ez a szám hamarosan 300-ra fog nőni. A projektet Adam Baker mérnök irányítja, aki korábban a BMW motorsportrészlegénél és a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) is dolgozott, mielőtt 2021-ben az Audihoz csatlakozott.

Az Audi a hétvégi Belga Nagydíj előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csatlakoznak a legrangosabb nemzetközi autóverseny-sorozathoz. Az eseményen részt vett Markus Duesmann, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Oliver Hoffmann, a műszaki fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tag, valamint Stefano Domenicali, a Forma–1 elnök-vezérigazgatója és Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke.

„A motorsport az Audi DNS-ének szerves része. (…) Az új szabályokkal most jött el a megfelelő idő, hogy bekapcsolódjunk” – mondta Duesmann, aki kiemelte, hogy a 2026-tól érvényes új technikai szabályok a nagyobb mértékű villamosításra és a fejlett, fenntartható üzemanyagokra összpontosítanak. Emellett az is fontos szempont volt, hogy 2023-tól költségplafont vezetnek be az erőforrásgyártók számára. A Forma–1 emellett azt az ambiciózus célt is kitűzte, hogy 2030-ra szén-dioxid-semleges versenysorozat legyen.

„Tekintettel azokra a nagy technológiai ugrásokra, amelyeket a sorozat a fenntarthatóság irányába tesz 2026-ban, egy új Forma–1-ről beszélhetünk. A Forma-1 átalakul, és az Audi aktívan támogatni kívánja ezt az utat. A Forma–1-es projektünk és az Audi AG műszaki fejlesztési részlege közötti szoros kapcsolat lehetővé teszi a szinergiákat” – mondta Hoffmann.

Azt is közölték, hogy a neuburgi központjukban jelenleg előkészületek folynak a személyzet, az épületek és a műszaki infrastruktúra tekintetében, és „az év végére minden lényeges dolognak a helyére kell kerülnie”. Az erőforrásprojekthez nemrég külön céget alapítottak, amely az Audi Sport százszázalékos leányvállalata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!