Egyénileg jobbak a szerbek, de nagy kihívás lesz nekik Magyarország ellen nyerni

2023. szeptember 7. – 05:03

Egyénileg jobbak a szerbek, de nagy kihívás lesz nekik Magyarország ellen nyerni
A magyar válogatott június 20-án, a Litvánia ellen Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Legutóbb, 2020 októberében egy nem várt győzelemmel tért haza Marco Rossi válogatottja Belgrádból. Azt a sikert a Nemzetek Ligájában sikerült elérni, most Európa-bajnoki selejtezőn kellene jól szerepelni. Közös viszont az akkori és a mostani meccsben, hogy nem lesznek nézők. Az akkori 1–0-s sikert most is, látatlanban elfogadnánk.

Idejét sem tudjuk, mikor húzták a magyar fociválogatottat az első kalapból, vagyis a legjobb országok közül, és mikor szerepelt is úgy, mint egy klasszikus európai élcsapat. Most ezt éljük át, kapott gól nélkül várjuk az Európa-bajnoki selejtezők negyedik játéknapját. Mielőtt bármibe fognánk, nézzünk a megunhatatlan tabellára:

  1. Magyarország – 7 pont/3 meccs (5–0-s gólkülönbség)
  2. Szerbia – 7 pont/3 meccs (5–1)
  3. Montenegró – 4 pont/3 meccs
  4. Bulgária – 2 pont/4 meccs
  5. Litvánia – 1 pont/3 meccs

Rögtön a sorsolás után sejteni lehetett, hogy a szerbek elleni két találkozó (a visszavágó októberben jön) lesz a kulcs, hányadik helyen végez a magyar csapat a csoportjában. A szerbek ott voltak a tavaly novemberi vb-n, ezúttal sem jutottak tovább a csoportjukból, de nem estek szét a következő sorozatra, mindjárt megverték Montenegrót, majd becsúszott nekik egy döntetlen a bolgárok ellen. A csapatukban hemzsegnek a topligás játékosok, Luka Jović például az utolsó pillanatban igazolt át a Fiorentinából a BL-szereplő Milanba. Így sem maradt szerb válogatott nélkül a klub, mert Nikola Milenković még ott van. Vanja Milinković-Savić a Torino kapusa, akinek a testvére, a 28 éves Sergej a Laziót elhagyva Neymar csapattársa lett a szaúdi al-Hilalban. Odament a Fulhamből Aleksandar Mitrović is. Hosszabb névsorolvasást nem is érdemes tartani, Szerbia folyamatosan termeli a topjátékosokat – hogy belőlük igazi csapat összegyúrható-e, az a mindenkori szövetségi kapitány dolga, most éppen Dragan Stojkovićé, aki a kilencvenes évek nagy klasszisa volt.

Ha még egyszer a tabellára pillantunk, felsejlik: egy magyar győzelem, majd még egy októberben a Puskás Arénában lefutottá tenné a csoport első helyéért zajló küzdelmet. (Még a második hely is egyenes kijutást ér.)

Ez persze az álom kategória, ezért inkább nézzük végig, milyen formát mutatnak a magyar játékosok, akiknek tudásuk legjavát kell nyújtaniuk a kinti megfelelő eredményhez!

A várható kezdőcsapat: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Fiola (Nego), Nagy, Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

A teljes keretet mutatjuk be, hiszen a cserepadról beállva is jó néhányszor meccset befolyásoló erő érkezhet. Ez a csapat vasárnap is pályára lép majd, de akkor barátságos meccsen lesz Csehország az ellenfél Budapesten.

KAPUSOK:

Demjén Patrik (MTK)
Megbízható kapus, nyilván nem véletlen a meghívása, de meglepetés lenne, ha Rossi lehetőséget adna neki.

Dibusz Dénes (Ferencváros)

A Fradiban kapott emlékezetes BL-potyája ellenére sem lehet kérdés, hogy ott kell lennie a válogatottban. Számtalanszor igazolta már: Moszkvában, Belfastban, milyen bravúrokra képes, mekkora tartást tud adni a társainak. Most előfordulhat, hogy a szerbek ellen is egy olyan meccs lesz csütörtökön, amikor tízpercenként kell bemutatnia egy fontos védést, bravúrt. A vonalon kitűnően mozog, a kijöveteleknél is összpontosítania kell, mert a szerbek biztosan többször lövik élesen a kapu elé a labdát, mint az NB I.-ben bármikor.

Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország),

Tavaly októberi keresztszalag-szakadása után a gyógyulása a vártnál egy kicsivel lassabb lett, de már utolérte magát, igaz, addig még nem jutott el, hogy a Lipcse kispadján helyet foglalhasson. Nem lesz könnyű visszaverekednie magát a kezdőig sem a németeknél, sem a válogatottban. A jelenléte viszont emberileg kiemelten fontos, ahogy erre a kapitány is utalt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szappanos Péter (Paks)

Már van válogatottsága, a görögök ellen szerezte tavaly, Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén kapott néhány percet. A formájára nem lehet panasz, ezért is van ott a bő keretben. A Honvéd kiesése után került Paksra, most először hívták meg onnan.

VÉDŐK

Balogh Botond (Parma – Olaszország)

Az olasz másodosztályban eddig egyszer játszott a szezonban, háromszor a kispadon ült. A 189 centis, még mindig csak 21 éves védőnek idén stabilizálnia kellene a helyét a csapatában, hogy a jövőben még inkább figyelemmel kísérje a fejlődését a kapitány.

Fiola Attila (Fehérvár)

A Fehérvár a kilencedik helyen áll a magyar bajnokságban, nem várható, hogy a dobogóért harcban lesz, de idén talán nem lesznek kiesési gondjai. Fiola az előző szezon végén nem játszott sérülése miatt. Idén alapember lehet, az eddigi fordulókban még nem játszott végig egy meccset sem. Mivel Bolla Bendegúz nincs a keretben, Fiolának jó esélye van, hogy a jobb oldali (védekező) középpályásként őt vegye számításba a kapitány.

Lang Ádám (Omonia – Ciprus)

A dán Midtjylland elleni 5–1-es vereség az Európa-ligában augusztus közepén lelkileg sem lehetett könnyű neki, edzője utána két meccsen át nem is tette vissza a csapatba a bajnokságban. A hétvégi Apoel elleni rangadón viszont már ott volt a pályán a védelem tengelyében, így vette ki a részét a 2–1-es sikerből.

Mocsi Attila (Rizespor – Törökország)

A védelem közepén használható, jobblábas játékos Zalaegerszegen még lejátszotta az Eszék elleni két Konferencia Liga-meccsét, és utána szerződött a török élvonalba. A Trabzonspor ellen 3–2-re megnyert meccsen azonnal góllal mutatkozott be, a másik meccsén is nyert a csapata (1–0), a Rizespor, akkor a Karagümrük volt az ellenfél. Az ötödik helyen állnak a török ligában.

Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)

Álomszerű rajtot vettek, a Szuperkupa döntőjében könnyedén gázoltak át a Bayern Münchenen. Az a 3–0-s siker extra eredmény volt, a jelenlegi listavezető Leverkusennel szemben kikaptak (2–3) az első fordulóban, utána viszont megverték a Stuttgartot 0–1-ről fordítva úgy, hogy a második félidőben ötöt rúgtak. Az Union Berlin ellen 3–0-ra nyertek idegenben. Amit jó leírni: a 30 éves Orbán a védelem oszlopa, irányítója, szellemi vezére is, és emellett a párharcait kimagasló százalékban nyeri meg. Az is tény, hogy ilyen sikeres honosítása a magyar válogatottnak nem volt előtte soha. Fontos szerep hárul rá a kőkemény szerb csatárok semlegesítésekor is.

Szalai Attila (Hoffenheim – Németország)

A nyáron igazolt át a Fenerbahçétól a Hoffenheimhez. Az Union Berlin is kérte, de végül a most nem nemzetközi kupaszereplő Hoffenheim lett a befutó. És mindjárt az első bajnokin a saját bőrén érezhette meg, mennyire más a Bundesliga tempója, mint a török bajnokságé. Az első fordulóban úgy kaptak ki a Freiburg ellen 2–1-re, hogy volt egy szerencsétlen mozdulata, amiből öngól lett, de a másik gólnál is könnyen nyomta el párharcban Sallai Roland. Lecserélték a félidőben, ami jelzésértékű. A második fordulót kihagyta, a harmadikban viszont már ott volt, amikor a Wolfsburgot megverték 3–1-re. Ideális korban van, és a válogatott erőssége a pontrúgásoknál Orbánnal együtt.

Szalai Gábor (Kecskemét)

Eddig még nem volt a keret tagja, várhatóan nem Belgrádban fogja bevetni a kapitány, de a csehek elleni kísérletezésnél akár szóba is kerülhet. Gólerős belső védő, amit hűen bizonyít, hogy a Kisvárda és a Fehérvár ellen is betalált a bajnokságban, és mindkétszer nyert is a csapata.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Kerkez Milos (Bournemouth – Anglia)

Szoboszlai mellett ő is az angol élvonalba szerződött ezen a nyáron. A hírek szerint a Benfica és a Lazio is kérte a holland Alkmaartól, de végül a Bournemouth kínált olyan feltételeket, amiket a klubja és ő is elfogadott. A lendülete és küzdőszelleme inspiráló, hosszú távon a magyar válogatott nagy értéke lehet a szerb felmenőkkel rendelkező, ballábas játékos. Hogy mekkora érték: jelölték a világ 10 legjobb 21 év alatti játékosa közé. Az angol bajnokságban még nem nyert a csapata, de remélhetőleg stabil középcsapattá válik a következő hónapokban, és nem a kiesés ellen kell hadakozniuk.

Kata Mihály (MTK)

Döcögősen indult az újonc MTK szezonja az élvonalban, de a zsinórban elért három győzelem azt jelzi, hogy kezd összerázódni a társaság. A DVTK elleni sikerből Kata góllal vette ki a részét, ez volt az első találata az élvonalban. Felnőtt válogatottsága még nincs, de a korosztályos csapatok mindegyikében megfordult. Az U17-es világbajnokságon 2019-ben a magyar csapat egyik alappillére volt.

Nagy Ádám (Pisa – Olaszország)

A Pisának az előző két szezonban volt esélye az élvonalba jutásra, de egyszer sem jött össze. A mostani bajnoki rajt után nem látszik, hogy az élmezőny felé léphetnek. Egy győzelem és két vereség a mérlegük. A Modena elleni vereségből (0–2) Nagy Ádám is a pályán vette ki a részét, az előző két fordulóban nem játszott. Mivel alapembere Rossi válogatottjának, és Belgrádban várhatóan nem a direkt támadójátéké lesz a főszerep, várhatóan ott lesz a kezdőcsapatban.

Loic Nego (Le Havre – Franciaország)

A francia bajnokságból négy forduló ment le eddig, egyszer nem játszott, a két legutóbbi meccsen (Rennes és Lorient) viszont gólpasszt adott. Az újonc Le Havre-ban nem tűzhet ki más célt maga elé, mint hogy nélkülözhetetlen játékos legyen. 32 éves, az U19-es Eb-győztes francia válogatott tagja volt 2010-ben (a világbajnok Antoine Griezmann is a csapattársa volt), 12 év után játszott először a francia élvonalban.

Callum Styles (Barnsley – Anglia)

Az angol harmadosztály már a hatodik fordulónál tart, a Port Vale elleni 7–0-s győzelem idején végig a pályán volt az első fordulóban, utána kisebb szünet következett, és a legutóbbi fordulóban került vissza ismét a kezdőcsapatba. A Barnsley a nyolcadik helyen áll a League One-ban, így is reális esélyük lehet, hogy a feljutásért küzdjenek. Úgy tűnt a nyáron, hogy eligazolhat (a Watford érdeklődéséről lehetett hallani), de végül a klubjában maradt. A magyar válogatott nagy erénye lehet a ballábas, sokat robotoló és a támadások szervezésében is részt vevő játékos.

Szuhodovszki Soma (Kecskemét)

Élete első nemzetközi kupameccsén a lett Riga ellen azonnal eredményes volt, de kiesés lett a vége a Konferencia Ligában. A Kisvárda ellen a bajnokságban is betalált, a Kecskemét egyik legfontosabb embere.

Kalmár Zsolt (Fehérvár)

Dunaszerdahelyről neki nem valamelyik komolyabb ligába, hanem Magyarországra vezetett az útja. Az, hogy Fehérvárra ment, racionális lépés, és most megmutathatja, hogy ki tud-e emelkedni a társai közül, és azt is, hogy mennyire tudja őket magával ragadni. Adott két gólpasszt eddig a magyar élvonalban, a válogatottban jöhet a folytatás.

Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia)

A szerbek elleni hazai felkészülési meccsen, amin a vendégek 1–0-ra nyertek a Puskás Arénában 2022 márciusában, Szoboszlainak volt egy ordító helyzete az utolsó pillanatban, de nem találta el az üres kaput. Az akkor hibázó Szoboszlai és a mostani között viszont hatalmas különbség van, noha másfél év sem telt el. Akkor még a Lipcsében sem játszott kimagaslóan, mert nem érezte a vezetőedző bizalmát. Jürgen Kloppnál ellenben csak az a kérdés, lecseréli-e a német edző egy meccsen, vagy végig a pályán maradhat. A Liverpool az eddigi négy fordulóban tíz pontot gyűjtött, a BL-résztvevő Newcastle-lel szemben úgy győzött, hogy 60 percen át emberhátrányban játszott. Vasárnap megszületett a válogatott csapatkapitányának az első találata is az angol élvonalban, úgy rúgott meg ballal egy nehéz labdát, hogy nem is mehetett volna máshová, mint az argentin világbajnok Pepu Martinez kapujának bal alsó sarkába. A válogatottban már tavaly is vezéregyéniség volt, most is képes lehet társait magasabbra szintre emelni, és ez a belgrádi jó szereplésnek is az egyik záloga lehet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

TÁMADÓK:

Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea)

Dél-Koreában a bajnokság alapszakasza már a végéhez közeledik, az Ulszan magabiztosan vezet, és bár Ádám most kevésbé eredményes, mint tavaly, a lényegi rész még úgyis csak most jön. A válogatottban a bolgárok ellen betalált márciusban.

Csoboth Kevin (Újpest)

Montenegró ellen derült ki, hogy milyen tervei vannak vele Marco Rossinak. A ritmusváltásait és a sebességét a fáradó védelemmel szemben képes leginkább kamatoztatni. Belgrádban is kaphat 20 percet, ha az eredmény megkívánja. A ZTE-nek gólt lőtt az NB I.-ben, a válogatottban még nincs találata.

Horváth Krisztofer (Kecskemét)

A Torino pár éve igazolta le, aztán hagyta, hadd fejlődjön a magyar másodosztályban (Szegeden), valamint az élvonalban, ahol szintén kölcsönben szerepel. A karrierjében a következő ugrás a felnőtt válogatottság lenne. Nem tudni, meddig kell erre várni.

Sallai Roland (Freiburg – Németország)

Álomjátékkal kezdte a szezont, a Hoffenheim ellen (2–1-re nyertek idegenben) mutatott teljesítményével a forduló válogatottjába is bekerült. Ahhoz képest, hogy az előző fél évben a távozásáról jöttek a hírek, nagyon úgy tűnik, megtalálta a hangot a vezetőedzővel, Christian Streichhel. A Freiburg az Európa-liga főtábláján érdekelt, a csoportjából szinte biztosan továbbjut, jó meccsek várnak rájuk. Sallait tavaly ilyenkor egy sérülés hátráltatta – meg kellett műteni a szemét –, most futhat egy olyan kiegyensúlyozott szezont, amikor végig kiemelkedő mutatók kerülnek a neve mellé, ezzel alapozhatja meg a klubváltását és feljebb lépését. A litvánoknak pokoli nagy gólt ragasztott júniusban, ha Belgrádban is rúgna egy ilyet, napokon át ismételnék a legnagyobb csatornák is.

Varga Barnabás (Ferencváros)

A Fradi a nyáron igazolta le a Pakstól az NB I. gólkirályát, aki ott 26 találatnál állt meg. Minden esélye megvan a Fradiban arra, hogy ezt a rekordot is túlszárnyalja, mert az eddigi 4 bajnokin 7 találatot jegyzett, és két mesterhármasa (Paks és ZTE) is volt. A nemzetközi kupában is eredményesen játszott, igaz, a máltai Hamrun ereje nem mérhető a komoly csapatokéhoz, de ma már három gólt lőni bármilyen ellenfélnek figyelemre méltó teljesítmény. A feröeriek elleni BL-selejtezőn neki sem ment a játék, de gyorsan túltette magát a kudarcon. Ha Marco Rossinak fejfájást okozott is egy időben, ki lehet a csatársorban a visszavonuló Szalai Ádám utóda, akkor most már van egy erős jelentkezője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!