Lezárult az análgyöngyös csalási ügy, ami fenekestül felforgatta a sakkvilágot

2023. augusztus 30. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Sokáig úgy tűnt, hogy soha nem jön el ez a nap, de Magnus Carlsen korábbi sakkvilágbajnok és Hans Niemann nagymester végre pontot tett a sakkvilágot tavaly fenekestül felforgató, rezgő análgyöngyökkel fűszerezett csalási botrány végére, írja a Kotaku.com. A Chess.com, Magnus Carlsen és Hans Niemann ugyanis megegyezett.

„Örömmel jelentjük, hogy megegyeztünk Hans Niemann-nal, hogy lezárjuk a nézeteltéréseinket és további pereskedés nélkül, közösen haladjunk előre” – olvasható a Chess.comon megjelent közös nyilatkozatban.

A megegyezés eredménye, hogy Niemann ismét versenyezhet az online sakkplatformon, Carlsen pedig beleegyezett, hogy a jövőben játszik ellene, ha találkoznak egy versenyen. Niemann korábban 100 millió dollárra perelte Carlsent, a Chess.com-ot, és a Twitch streamer, Hikaru Nakamurát, mert szerinte összeesküdtek az ő lejáratására.

„Tudomásul veszem és megértem a Chess.com jelentését, beleértve azt a kijelentést, hogy nincs megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy Niemann csalt volna ellenem a Sinquefield Kupán játszott partijában. Hajlandó vagyok Niemann ellen játszani a jövőbeni versenyeken, ha esetleg párosításra kerülünk” – írta Carlsen a közleményben.

A sakk világát felbolygató botrányt a Carlsent már legyőző Polgár Judit is követte, tavaly a Telexnek azt mondta róla, hogy

azt sem túlzás mondani, hogy fenekestül felforgatta a sakkéletet.

Carlsen tavaly szeptember hetedikén lépett vissza egy tornától, miután arra gyanakodott, hogy amerikai ellenfele, Hans Niemann csalással verte meg. Két héttel később ismét összekerültek, és miután sötéttel lépett egyet, nagyon demonstratívan felállt az asztaltól, és feladta az online zajló partiját, majd a világ elképedésére kikapcsolta a kameráját. Carlsen később a tornát megnyerte, míg Niemann kiesett.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, egy elemzés szerint Niemann több mint százszor csalhatott online sakkversenyeken, méghozzá rezgő análgyöngyökkel. Ezeken keresztül kaphatott jelzést egy külső segítségtől az élőben közvetített meccsen. Niemann tagadta a csalást, ugyanakkor a sakkozó azt elismeri, hogy életében kétszer, 12 és 16 évesen valóban csalt online pénzes versenyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!