Amikor Annus és Fazekas együtt bánkódott az ezüstérem miatt

2023. augusztus 15. – 04:59

Amikor Annus és Fazekas együtt bánkódott az ezüstérem miatt
Annus Adrián a hatodik sorozatban jött fel a második helyre a párizsi vb-n 2003-ban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Atlétikai Európa-bajnokságot már 1934-ben rendeztek, világbajnokságra viszont még közel fél évszázadot várni kellett: 1976-ban döntöttek úgy, hogy a sportág legjobbjai az olimpia mellett egy másik nagy versenyen is rajthoz állhassanak, és először 1983-ban, Helsinkiben rendezték meg az eseményt. Az idei, augusztus 19-én kezdődő vb-t Budapest rendezi. A rajtig végigvesszük a magyar atlétika tíz nagy pillanatát a világbajnokságokról.

Két szombathelyi dobóatléta ezüstérmeivel Magyarország a 2003-as atlétikai vb-n szerepelt a legeredményesebben. A nemzetek rangsorában ez a 26. helyre volt elég, ami már csak azért sem csekélység, mert ugyanezen a listán például Németország a 27. helyre szorult, Kína pedig a 38. lett.

Mégis volt egy kis szomorúság, csalódottság, mert a szezonban addig kimagaslóan szereplő diszkoszvető, Fazekas Róbert épp a vb-n veszítette el a veretlenségét. Hiába vezette a világranglistát, és volt a legnagyobb favorit, a formaidőzítésébe hiba csúszott. A kalapácsvető Annus Adrián az utolsó dobásával jött fel a második helyre, ő a barátjával szemben épp ellentétes pályán mozgott.

Annus és Fazekas pályája nagyon hasonlóan alakult: az 1998-as budapesti Európa-bajnokságra még Németh Pál készítette fel mindkettőjüket, és bár a nevükhöz fűződött a selejtező legnagyobb dobása, a döntőben csalódást keltően szerepeltek. Kalapácsvetésben ez nem volt annyira feltűnő, mert kettős magyar győzelmet (Gécsek Tibor megelőzte Kiss Balázst) láthattunk, Annus eközben a nyolcadik helyen zárt. Fazekas végül a negyedik lett, és csak azok előzték még, akiket előzetesen a dobogóra vártak.

Az 1999-es vb-re Annus nem jutott ki, Fazekas a tizenegyedik helyen zárt. A 2000-es sydney-i olimpián is részt vettek, de a döntőbe jutás egyiküknek sem sikerült. A 2001-es vb-n Annus döntős volt, Fazekas a selejtező utolsó helyén végzett. 2002-ben – már Vida József vezetésével – egyszerre nyerték meg a müncheni Európa-bajnokságon az aranyakat, a 2003-as párizsi vb-n egyszerre voltak ezüstérmesek, a selejtezőből mindketten a hatodik legjobb eredménnyel mentek tovább. A 2004-es olimpián is ők dobták a legnagyobbat az olimpiai stadionban, és lényegében egyszerre zárták ki őket a versenyből, de egyelőre maradjunk a párizsi versenynél.

A kalapácsvetés kifejezetten érdekes versenyt hozott a Stade de France-ban. A belarusz Igor Asztapkovics a legjobb eredménnyel került a fináléba, ahol aztán érvényes kísérlet nélkül, három kör után kiesett. A másik belarusz, Ivan Tyihon első kísérlete 83 méter feletti volt, de mivel egy nagyon kicsit kilépett, érvénytelennek nyilvánították. Harmadikra a mezőnyből egyedüliként 81 méter fölé (81,77) dobott. „Onnantól tudni lehetett, hogy csak az ezüstéremért lehet csatázni” – ezt Annus mondta értékelésében. A versenyző felemás cipőt használt, a jobb lábára egy gyorsabbat húzott, hogy forgásának a sebességét serkentse.

Ebből az ezüstcsatából ő jött ki győztesen, mégpedig úgy, hogy az utolsó kísérletével az ötödik helyről a másodikra ugrott. Végül 24 centivel beférkőzött a japán Murofusi Kodzsi elé.

A végeredmény:

  1. Ivan Tyihon – 83,05 méter
  2. Annus Adrián – 80,36
  3. Murofusi Kodzsi – 80,12

Annust az utolsó dobása előtt feltüzelte, hogy a szlovén Kozmus bejött elé. A negyedik helynek sem örült volna, de az ötödikre már nem is tudott volna semmilyen magyarázatot adni, ezért ha tompának is érezte magát, összekaparta minden tudását a hatodik dobására, és végül ezüstéremmel a nyakában térhetett haza. Az előzmények után átmenetileg tudott neki örülni, de már az eredményhirdetéskor is azon törte a fejét, mit kell kijavítani az athéni olimpiáig, hogy arannyá tudja változtatni.

A Nemzeti Sport kérdésére, miszerint sok atléta nem érti, mi történik velük a vb-n, mert azt hiszik, jó formában vannak, mégsem ennek megfelelő a teljesítményük, úgy felelt: „Én is ezt éreztem, és én sem tudom a magyarázatot.”

Fazekas Róbert diszkosszal a kezében – Fotó: Miguel Riopa / AFP
Fazekas Róbert diszkosszal a kezében – Fotó: Miguel Riopa / AFP

A diszkoszvetés döntőjében Fazekast meglepte az olimpiai bajnok litván Virgilius Alekna – a miniszterelnök testőre –, aki az első dobásával sokkolta a társait, mert 69 méter fölé tudott kerülni (69,69). A pár héttel korábban a zürichi Golden League versenyen győztes magyar is nagyot dobott elsőre (66,86), de az csak a második helyre volt elég. A második kísérlettel szűkítette a lemaradását (69,01), a hatodik dobását egy kicsit meg is ünnepelte, mert úgy érezte, hogy akár a vezetést is átveheti, de nem így lett. Végül a 69,01 a második helyre volt elég.

A sorrend:

  1. Alekna – 69,69
  2. Fazekas – 69,01
  3. Kaptyuh – 66,51

„Csak magamat okolhatom, nem lett volna szabad kikapnom. Hiába próbáltam licitálni, nem tudtam utolérni Aleknát” – ezt a mondatot a Népszabadság tudósítója csípte el tőle. Fazekas szeretett volna lenni az első magyar atléta, akinek aranyérmet akasztanak a nyakába. Tíz verseny után jött egy második hely, hogy aztán a szezon még két hátralévő versenyén ismét Fazekas legyen a legjobb.

A két versenyző ezüstérme korántsem váltott ki akkora visszhangot itthon és a világban, mint a 2004-es olimpiai szereplésük és doppingbotrányuk. Annus már megkapta az aranyérmet, már eljátszották neki a Himnuszt, de mivel nem tett eleget az utólagos mintaadásnak, amire a WADA kötelezte, elvették tőle. Fazekas nem szolgáltatott elegendő mennyiségű vizeletet, meg sem kapta az aranyat.

Fazekas Róbert diszkoszvető és Adrian Annus kalapácsvető hallgatja osztrák ügyvédjüket, Eva Maria Markit a Hotel Stadionban tartott sajtótájékoztatójukon 2005. április 2-án, egy nappal azután, hogy a Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, hogy a magyar sportolóknak doppingvétség miatt el kell veszíteniük az Athénban szerzett olimpiai aranyérmeiket – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Fazekas Róbert diszkoszvető és Adrian Annus kalapácsvető hallgatja osztrák ügyvédjüket, Eva Maria Markit a Hotel Stadionban tartott sajtótájékoztatójukon 2005. április 2-án, egy nappal azután, hogy a Sportdöntőbíróság (CAS) úgy döntött, hogy a magyar sportolóknak doppingvétség miatt el kell veszíteniük az Athénban szerzett olimpiai aranyérmeiket – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Fazekas eljutott a 2008-as pekingi olimpiára, és nyolcadik lett. 2009-ben Annus lett az edzője, 2010-ben bronzérmet nyert a barcelonai Európa-bajnokságon. A londoni olimpiára megdobta a szintet, de nem állhatott rajthoz, doppingvétségen érték. Fazekas még 2005-ben megfordult az RTL Klub Sztárbox műsorában, sokáig kevés hír érkezett róla, majd kiderült, hogy szívátültetésen esett át 2021 decemberében. Annus volt edző Egyiptomban, de Ausztriában él, felesége a magyar határhoz közel üzemeltet egy éttermet.

Az első részben Szalma László karrierjét néztük át, akinek egy centi hiányzott a vb-bronzhoz távolugrásban. A másodikban Kovács Attila döntőjét elevenítettük fel, aki 100 méteren Ben Johnson és Carl Lewis mellett futott. A harmadikban az első magyar érmes, Horváth Attila pályáját vettük számba. A negyedik epizód Ináncsi Ritáé, aki a nők közül az első vb-érmes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!