Valter Attila csapattársa nyeri az idei Tour de France-t

2023. július 22. – 18:40

Valter Attila csapattársa nyeri az idei Tour de France-t
Tadej Pogačar győzelme a 2023-as Tour de France 20. szakaszán, mögötte Felix Gall és a sárga trikós Jonas Vingegaard – Fotó: Jasper Jacobs / Belga via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

99,9 százalék, hogy Jonas Vingegaard nyeri a 2023-as Tour de France-t. A Jumbo-Visma dán bringása a szombati szakaszon is megőrizte a több mint hétperces előnyét a szlovén Tadej Pogačarral (UAE Team Emirates) szemben, így a vasárnapi záró etapon már csak célba kell érnie, hogy hivatalos legyen az újabb Tour-győzelme. Ez azt jelenti, hogy Pogačar duplázása (2020, 2021) után Valter Attila csapattársa is címet véd a világ legfontosabb kerékpárversenyén.

Szombaton rendezték az idei Tour de France utolsó előtti, 20. szakaszát. A 133,5 kilométeres, majdnem hegyi befutós etap során hat kategorizált emelkedőt is meg kellett mászniuk a versenyzőknek. A sárga trikó sorsa tulajdonképpen már a 17. szakaszon eldőlt, amikor Pogačar annyira megrogyott az Alpokban, hogy több mint öt percet kapott a harmadik hétre csúcsformába kerülő Vingegaardtól.

A szezon végén visszavonuló francia közönségkedvenc, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) számára a 20. szakasz volt az utolsó esély egy igazán jó eredmény elérésére. Rajta kívül többen is komoly motivációval vágtak neki a tekerésnek: a szakaszgyőzelmen túl a pöttyös trikóért is ment még a harc. A hegyi pontversenyt vezető olasz Giulio Ciccone (Lidl-Trek) hat ponttal előzte meg az osztrák Felix Gallt (AG2R Citroën Team) és hét ponttal Vingegaard-t. Az összetett verseny harmadik helye sem dőlt még el teljesen, Carlos Rodríguez (Ineos-Grenadiers) és Simon Yates (Jayco AlUla) is két percen belül volt a dobogó harmadik fokán álló Adam Yateshez (UAE Team Emirates) képest.

A szakasz elején történt egy csúnya bukás, földre került Rodríguez, illetve Vingegaard első számú hegyi segítője, a kilencedik helyen álló amerikai Sepp Kuss is. Mindkét bringásnak vérzett a feje, de a sérüléseik ellenére folytatni tudták a versenyt. A tízfős szökevénycsoportban tekerő Ciccone az első négy emelkedőn gyűjtött pontjaival biztosította elsőségét a hegyi pontversenyben, így amennyiben vasárnap célba ér Párizsban, Claudio Chiappucci (1992) után ő lesz a következő olasz pöttyös trikós.

Harminc kilométer volt hátra a szakaszból, mikor az utolsó előtti emelkedőn Pinot megindult a széthulló élcsoportból, a hegyre kilátogató több tízezer szurkoló üdvrivalgása között egyedül tekert felfelé, miközben lejtmenetben az esélyesek csoportjában csapat- és honfitársa, az összetettben tizedik David Gaudu bukott egy kanyarban.

Az utolsó hegyen az összetettben második helyen álló Pogačar megindulása rombolta szét a bolyt, Pinot-t utolérve összeért egy hatfős csoport, amelyből Gall, Vingegaard és Pogačar tudott továbbmenni. Hozzájuk az utolsó öt kilométerre felértek a Yates testvérek, így ők öten harcolhattak a szakaszgyőzelmért. A sprintjében bízó Pogačar tökéletes felvezetést kapott Adam Yates-től, és az utolsó 200 méteren mindenkinél gyorsabb volt. A 24 szlovén bringás idei második, pályafutása 11. Tour-szakaszgyőzelmét aratta. Gall lett a második, Vingegaard pedig a harmadik.

A 26 éves dán bringást már csak a párizsi befutó választja el az újabb sárga trikótól. Az idei Tour de France vasárnap a Saint-Quentin-en-Yvelines-ből induló 115,1 kilométeres szakasszal zárul a Champs-Élysées-n. A néhány éve még egy dániai halüzemben dolgozó Vingegaard-ról ebben a portrécikkben írtunk bővebben. (MTI)

Eredmények:
20. szakasz, Belfort-Le Markstein Fellering, 133,5 km:

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:27:18 óra
  • 2. Felix Gall (osztrák, AG2R Citroën Team) azonos idővel
  • 3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) a. i.
  • 4. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i.
  • 5. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) + 7 másodperc hátrány

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 79:16:38 óra
  • 2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 7:29 perc hátrány
  • 3. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) + 10:56 p h.
  • 4. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) + 12:23 p h.
  • 5. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos-Grenadiers) + 12:57 p h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!