Szoboszlai menedzsere: Úgy kezelték Dominikot, mint egy világsztárt

2023. július 6. – 12:54

Szoboszlai menedzsere: Úgy kezelték Dominikot, mint egy világsztárt
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A 35 éves futballügynök, Esterházy Mátyás neve összeforrt Szoboszlai Dominikéval, vele együtt lépett be a futballba. Azóta figyeli Szoboszlai pályáját, hogy a játékos 14 éves volt, most pedig együtt léptek szintet. Soha nem volt bennük kishitűség, most úgy érzi, egy kis szobába léptek be, ahová eddig csak kevesen.

Szoboszlai Dominik a hétvégi liverpooli szerződéskötése után sajtótájékoztatót tartott Budapesten, az ön belvárosi menedzserirodájában már frissen készített autogramkártyákat osztogatott, és volt ott néhány Liverpool-mez is. Mindig ilyen gyorsan dolgoznak?

Egy futballtörténelmi pillanatot a menedzsernek is jól kell tudni kezelni és ki kell tudni élvezni. Ilyen deal 50 évente, ha születik. Focizni nem tudunk Dominik helyett, de abban tudjuk segíteni, hogy hozzá illő körülményeket teremtsünk neki. Egy ügynökséget a játékosok építenek.

Tavaly novemberben azt mondta, hogy Szoboszlai 100 millió eurós játékos lehet. Akkor sokan hitetlenkedve húzták fel a szemöldöküket. Most összejött a 70 millió. Ha június 30-ig nem állapodik meg a két klub, akár még több is lehetett volna. Nem biztos, hogy az elégtétel a jó szó, de tudna jobbat mondani?

Nem gondolkodtunk soha kicsiben, az üzlet megköttetett, felesleges azon meditálni, mi lehetett volna még napokkal később. A kedd este arra volt jó, hogy megálljunk egy pillanatra, és jól érezzük magunkat. Szerdán pedig már lehet új célokat keresni, mert a futball ilyen, kevésszer lehet szusszanni. Az új célokkal együtt új motiváció is keletkezik. De bármennyire lehetek én vagy az édesapa motivált, ha ezek nincsenek összhangban Dominik képességeivel. Azt látom rajta, hogy mindenkinél jobban akarja a sikert.

Sokszor szóba került, hogy együtt, hármasban döntenek. Hogy kell ezt elképzelni?

Úgy, hogy ha valamelyikünk azt mondja, még nem áll készen a következő szintre, akkor a másik kettő elfogadja. Azért vagyunk szerencsések, mert szavak nélkül is tudjuk, mire gondol a másik, ugyanazon a hullámhosszon rezeg az agyunk. De nemcsak mindhárman, hanem a Liverpool, benne Jürgen Klopp vezetőedző és az ottani menedzsment is úgy tűnik, hogy úgy látja, Dominik alkalmas a következő szintre.

Tényleg ennyire erős a kapocs önök közt?

Ennyire.

Láthatóan elérzékenyült.

Igen. Van okom rá.

Mit lehet arról tudni, hogy mi hangzott el Klopp és Dominik közt?

Igazán inspiráló volt Dominiknak a beszélgetés, ezt vettem ki a gesztusaiból, a testbeszédéből. Azt szűrtem le a klubnál, amikor a vezetőkkel tárgyaltam, hogy nagyon várják Domit. Egyelőre felesleges arról beszélni, melyik poszton fog játszani, szélső, tízes vagy nyolcas, a Lipcsében is jobb oldalra húzták ki, de máshol is klasszis teljesítményre képes. Épp ez az értéke. Egyelőre még be sem lépett a Liverpool öltözőjébe, el sem kezdte a beilleszkedést. Még egyet sem edzett együtt a társaival, még csak a programban látjuk az edzőmeccseket. Vakon megbízunk benne, hogy mindent meg fog tenni, akármelyik posztra kerüljön is, de nincs kőbe vésve semmi, minden rajta és a teljesítményén múlik.

Együtt repültek ki Liverpoolba szombaton?

Persze, hármasban. A Liverpool és a Lipcse már pénteken megegyezett. A szombati érkezéstől kezdve pedig szerették volna, hogy mindenben a legjobb benyomás alakuljon ki róluk. Úgy kezelték, mint egy világsztárt. Én nem is félek kimondani, hogy ő ezzel a szerződéssel világsztár lett, és a pályán mutatott teljesítményével rá fog erre a jelzőre szolgálni.

A magángépen, amit a Liverpool küldött önökért, mi került szóba?

Marháskodtunk, nevettünk, ilyenkor pörög a film, amin keresztülment Dominik. Kötetlenül dumáltunk. 14 éves korában, egy székesfehérvári lakótelepi lakásban ugyanilyen kötetlenül beszélgettünk arról, hogy szeretne a világ 10 legjobb klubjából valamelyikben focizni. Ez az álom ott volt előttünk szombaton, igazán széles vásznon. Alaposan átvizsgálták a klubnál az orvosok, nagyon hosszú volt, aztán aláírta azt a szerződést, ami nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban nagy figyelmet váltott ki.

Az a büntetés, amit a Salzburgban még ifistaként kapott, nem jött elő a repülőn?

Most éppen nem, de egyébként ez a történetünk lényege. Az a kontextus, hogy minden napban volt valami lemondás, hol kisebb, hol nagyobb. Hogy egy ilyen mez nem jön be csak úgy az ember életébe. Volt megpróbáltatás előtte szép számmal. Ez a büntetés is egy megpróbáltatás volt. Gondoljunk bele, mit érez egy 16 éves srác, akinek a társai ifjúsági-BL-t nyernek, ő pedig a kollégiumban kuksol, mert hülyeséget csinált, és az edző így fegyelmezte meg.

Az vesse egy fiatalra az első követ, aki még nem csinált blődséget. Tanult belőle, ezért tart ott, ahol. Tanult a hibáiból, a szamárságokon is át kellett esnie. Ahogy egy ember, egy sportoló is esendő. Az ilyen dolgok tetőtől talpig karakterformálóak. Dominik az ilyenektől lett az, aki most. 21 évesen lett a magyar válogatott csapatkapitánya. Ez világszinten is ritkaság. A csapatkapitány vezér is egyben. De egy vezérnek is be kell tartania a szabályokat, vagy bűnhődnie kell, ha nem teszi meg. Ez az epizód is közrejátszott abban, hogy élvezze azt az estét, amikor gólt lőtt a német kupadöntőben vagy éppen a magyar válogatottban Izlandnak, a bolgároknak.

Mi most a legfontosabb lépés?

Dominik tudja, hogy oda való. Ezt nem kell vele elhitetni, de neki kell bebizonyítania. Belépett egy kis szobába, ahova nagyon kevesen mehetnek be. És abból a kevésből is ki lehet emelkedni. Ezen a platformon is tud erősödni nap mint nap. Mi nem tudunk helyette se edzeni, se gólokat rúgni. De ő nem teszi meg azt a szívességet, hogy előnyt adjon másnak, mert nem edz. Felnőtt, felelősségteljes férfi vált belőle.

Naby Keïta ugyanazt az utat járta be, amit Szoboszlai. A Salzburg után jött Lipcse, 2018-ban pedig a Liverpool, megkapta ő is a nyolcas mezt. Keïta egy év múlva BL-győztes, két év múlva angol bajnok volt.

2023 nyarán pedig visszatért Németországba, a Werder Bremenhez. Eszembe sincs leszólni a Werdert, egy szuperül felépített klub, tiszteletre méltó eredményekkel. A példát értem, de az én példám Jordan Henderson, aki a Sunderlandből igazolt a Poolhoz, csapatkapitány lett, és ő is az égvilágon mindent megnyert. 10 év alatt legenda lett. Az én példám Mohamed Szalah, aki a világ legjobb játékosa lett, miután a Romától a Liverpoolhoz ment. Minden idegszálunkkal a sikerre törekszünk. Ott van Luis Díaz, leigazolták, pillanatok alatt beilleszkedett, és úgy játszik, mint egy álom.

Ez nem jelenti azt, hogy nem bukhat meg Dominik. De most nincs ilyen forgatókönyv, majd azon akkor is ráérünk gondolkodni és megoldást keresni rá, ha netán nem jön be ez a váltás, és hullámvölgy van. Tudom, hogy sokan nem hittek benne, és nem voltak felkészülve arra, hogy erre a szintre kerülhet. Mi azt képviseltük az első pillanattól, hogy nagyon sok van Dominikban, nem limitáltak a képességei. És szentül hiszünk most is ebben. Bennünk egy pillanatig sem volt kishitűség, mert a szorgalmasan elvégzett, temérdek mennyiségű munka azt mondatta, egyszer jönnie kell az eredménynek. Ez most jött el. Talán még hamarabb is, mint amire eredetileg gondoltunk, vagy éppen a legmerészebb álmainkban.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Keïta megítélésében ott van az is, hogy mindent elért a lehető legrövidebb idő alatt.

Az épp megérkező Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja átveszi a szót egy válasz erejéig: Hol van a papír, már írom is alá, ha a fiam is BL-győztes és angol bajnok lesz. Pedig már így is büszke vagyok rá. Aztán legfeljebb majd nyakon vágom, ha vissza akar menni Németországba. Nem akarok hosszan beleszólni. Egy olyan lehetőséget kapni, hogy a világ legjobb bajnokságában egy topcsapatban focizzon, ingyen is el kell fogadni. Ő pedig még pénzt is kap érte. Az én életemben nem valószínű, hogy még egyszer előfordul, hogy egy magyar játékosért ennyit kifizetnek. Örülök, hogy láthatom játszani a Poolban.

Nyolcmillió fontos (3,6 milliárd forintos) fizetésről írtak az angol újságok, a nagyságrend megfelel a valóságnak?

Megbecsülve érezzük magunkat. Dominik nem a pénzért csinálja, én is csak részben. A motiváció, a sikervágya erősebb a pénznél. Ne legyünk álszentek, magas szinten focizni sok pénzt jelent. Neki is, nekem is.

Megkerülhetetlen kérdés: noha az önök projektje nem kötődik magyar akadémiához, a magyar foci hogyan profitálhat belőle?

Legyünk őszinték, rövid távon semmit nem fog nyerni belőle a magyar foci, de nekünk közép és hosszú távon kell gondolkodnunk. Dominik generálhat érdeklődést, rövid távú árnövekedést viszont nem. A játékosok minősége rövid távon nem változik, de tény, sokkal nagyobb lesz a figyelem. A következő generációkra, ha okosan közelítünk feléjük, nagy hatással lehet a mostani üzlet. De a tudatosan megtervezett és lelkiismereten felépített fejlődés mindennek az alapja. Értékteremtés másként nem működik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!