Sajtóhírek szerint Szoboszlai 70 millió euróért a Liverpoolé

2023. június 30. – 21:19

Sajtóhírek szerint Szoboszlai 70 millió euróért a Liverpoolé
Szoboszlai Dominik a Bayern Münchennek lőtt gólját ünnepli 2023. május 20-án – Fotó: Alex Grimm / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos megerősítés nincs, de több forrás szerint is megszületett az egyezség, Szoboszlai Dominik az RB Leipzigtől a Liverpoolhoz igazol. Erről írt Fabrizio Romano átigazolási szakíró, majd pedig másik német forrás mellett a Sky Sport német Twittere is beszámolt róla saját információi alapján. A magyar válogatott csapatkapitánya végül 70 millió euróért (azaz közel 26 milliárd forintért) kerülhet a legutóbbi angol bajnoki ötödik helyezett, ezzel az Európa-ligában induló Liverpoolhoz.

Romano szerint a megállapodást hamarosan aláírják, de egyelőre az sem világos, hogy a források szerint már megtörtént-e a hivatalos ajánlat, vagy csak azt közölték hivatalos formában, hogy ezt meg fogják tenni még az éjfélkor lejáró határidő előtt.

Bár a nyári átigazolási időszak még jó két hónapig nyitva lesz az európai futballcsapatoknak, Szoboszlai, pontosabban az őt leigazolni vágyó csapatok szempontjából az utolsó pillanatban felpörögtek az események június 30-án.

Azért volt fontos, hogy még június 30-án létrejöjjön a Liverpool és Szoboszlai eddigi klubja, az RB Leipzig között a megállapodás, mert a magyar válogatott csapatkapitányának szerződésében szerepelt egy kitétel, miszerint 2023. június 30-ig maximum 70 millió eurót kell fizetni érte. Júliustól kezdve tehát bonyolódott volna az alkudozás, a források szerint ezt nem akarta megvárni az angol topcsapat.

Szoboszlai ügynöke, Esterházy Mátyás korábban egyébként úgy nyilatkozott, nem kifejezett cél, hogy játékosa 2023 nyarán mindenképpen klubot váltson, csak akkor igazol el Lipcséből, ha megfelelő ajánlat érkezik. Végül úgy tűnik, így is lett, és Jürgen Klopp hívására nem lehetett nemet mondani.

A világ egyik legjobb edzőjével dolgozhat

A Liverpool viszonylag későn mutatott komolyabb érdeklődést Szoboszlai iránt, a hajrában viszont pár nap alatt nagyon határozott tárgyalásokba kezdtek. Sokáig úgy nézett ki, csak akkor lépnek június 30. előtt, ha egy másik, rivális kérő is konkrét ajánlatot tesz, de végül úgy határoztak, nem kockáztatnak, és inkább kifizetik a 70 millió eurót, nehogy később még többet kelljen adni a 22 éves középpályásért.

Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője nem csinált titkot abból, hogy 2023 nyarán szeretne erősíteni egy vérbeli támadó középpályással, akit most meg is kapott Szoboszlai személyében. A fiatal játékos minden bizonnyal a hosszabb távú építkezés része lesz Liverpoolban, hiszen a csapat a gyengébben sikerült legutóbbi szezon után a Bajnokok Ligája helyett csak az Európa-ligában szerepelhet ősztől.

A Klopp-pal való munkáról érintőlegesen maga Szoboszlai is beszélt az Indexnek adott, a klub által sajtóhírek szerint utólag szankcionált interjújában, ahol azt mondta: „Biztos különleges élmény lenne Klopp kezei alatt dolgozni, ahogy az lenne Guardioláé vagy José Mourinhóé alatt is. Nem tudom, mit lennének képesek kihozni belőlem.” Az hamarosan kiderül, hogy Klopp mire képes Szoboszlaival.

Bár a két ügylet független egymástól, érdemes megemlíteni, hogy a Liverpool a másik irányban is egyezkedett pénteken a Leipziggel: a 22 éves támadó középpályás Fábio Carvalhót adták kölcsön egy évre Németországba, hogy ott több játéklehetőséget kapva, jobb játékosként térhessen majd vissza Liverpoolba. Carvalho és Szoboszlai viszont részben ugyanazokon a posztokon bevethető, így 2024 nyarán egymás riválisai lehetnek.

Szoboszlai Dominik egy 2022-es barátságos meccsen a Liverpool ellen – Fotó: Hendrik Schmidt / DPA / Picture-Alliance / AFP
Szoboszlai Dominik egy 2022-es barátságos meccsen a Liverpool ellen – Fotó: Hendrik Schmidt / DPA / Picture-Alliance / AFP

A Liverpool idén nyáron eddig egy új játékost igazolt: a 2023 decemberében Argentínával világbajnoki címet szerző Alexis Mac Allistert 42 millió euróért szerezték meg a középpályára, ami Szoboszlai érkezésével jelentősen átalakulhat a következő szezonra.

Korábban felmerült, hogy a legutóbbi Premier League-szezont negyedik helyen záró, ezzel Bajnokok Ligája-induló Newcastle is megszerezné Szoboszlait, ám a két éve szaúdi tulajdonba került, azóta sok, de nem végtelen pénzből építkező klub végül túl drágának találta a magyar középpályást, és a Liverpool érkezésekor kiszállt a versenyből.

Miért adnak ennyit érte?

A még csak 22 éves Szoboszlai Dominik a 2022-23-as szezonban a Bundesliga egyik meghatározó játékosa lett az RB Leipzig középpályáján – a teljes idényt nézve 46 meccsen 10 gólt és 13 gólpasszt hozott össze, a gólokat nézve a harmadik, a gólpasszok terén a legjobb volt csapatában.

Azóta, hogy 2021-ben – már akkor magyar rekordot jelentő 22 millió euróért – Lipcsébe került, két idény alatt 62 bajnokin és összesen 91 mérkőzésen szerepelt az RB Leipzigben. Ez idő alatt kétszer is megnyerte a csapattal a Német Kupát, 2022-ben a negyedik, idén a harmadik helyen zárták a bajnokságot.

Emellett fiatal kora ellenére már 32-szeres magyar válogatott, és Szalai Ádám visszavonulása óta ő a nemzeti csapat kapitánya is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!