Szoboszlai megnyerné az El-trófeát a Liverpoollal, és megdöntené Dzsudzsák rekordját

2023. július 4. – 20:46

Szoboszlai megnyerné az El-trófeát a Liverpoollal, és megdöntené Dzsudzsák rekordját
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A hatszoros BL-győztes Liverpoollal vasárnap öt évre szóló szerződést kötő Szoboszlai Dominik kedd délután már itthon volt, és elmondta a magyar sajtónak, hogyan élte át az előző napok történéseit. Az angol sztárklub 70 millió eurót fizetett ki a Lipcsének – még sohasem fizettek ekkora összeget magyar játékosért. Ez is alátámasztja, hogy futballtörténelmi jelentőségű a megállapodás.

Azzal kezdte, hogy elég húzós volt az előző három-négy nap, mert sok vizsgálat várt rá kint, majd médianapon vett részt, megnézett pár házat, ahol majd nyugalom veszi körül. Városnézésre nem volt ideje, elsősorban a Liverpool stadionja és akadémiája között mozgott. Visszaidézte, ellenfélként már lépett pályára az Anfielden, és tényleg ez volt az egyetlen helyszín, amikor izgult. Alig tudott aludni, a taktika járt a fejében, amikor a Salzburggal a Bajnokok Ligájában vendégeskedtek a stadionban.

Még nem tudott elbúcsúzni a lipcsei csapattársaitól – Gulácsi Pétertől vagy Willi Orbántól –, olyan gyorsan, három nap alatt zajlott le minden. Írt egy hosszabb üzenetet a csapattársai csoportjába, ők sok sikert kívántak neki, volt egy személyesebb üzenet is, de azt nem szeretné megosztani.

Próbál pihenni a hátralévő napokban itthon, 10-én repül vissza Angliába, mert el kell intézni pár dolgot, 11-én pedig már elkezdődik a felkészülés. Van pár játékos, akik már 8-án ott lesznek az edzőközpontban. A Liverpool Szingapúrban is játszik felkészülési meccset, augusztus közepén pedig a Chelsea ellen elkezdődik a bajnokság, ahová vágyott.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar ennyit kifizetnek értem. Ez a mostani egy kicsivel nagyobb lépés, mint mikor Salzburgból a Lipcsébe mentem. Salzburgból a Liverpool nagy ugrás lett volna, de mivel tudatosan, kicsiket lépdelve építettük fel a karrieremet, ezért nincs bennem szemernyi félelem se”

– jelentette ki.

Majd kifejtette, azért sem gondolta, hogy ilyen gyorsan egy topklub kötelékébe kerülhet, mert volt egy fél éve, amikor az átigazolása után nem játszhatott Lipcsében a sérülése miatt (2020 decembertől 2021 júniusig), volt olyan edző (Domenico Tedesco), aki nem kedvelte, és négyből a negyedik opcióként számolt vele a középpályán. Amikor tavaly októberben, a szezon közben megérkezett Marco Rose, Szoboszlai azt tervezte, hogy minden meccsen ott szeretne lenni a csapatban, és ezt nagyjából sikerült is elérnie. Rose alatt szárnyalt, hatszor volt eredményes, gólpasszokkal tömte a társait.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Liverpool német vezetőedzőjével, Jürgen Klopp-pal ugyan váltott pár szót, de arról, hogy pontosan melyik poszton veszi számításba, a jobb vagy bal oldalon, arra még nem tértek ki, ilyen mély szakmai kérdésekbe nem bocsátkoztak. És egyébként is csak az érdekli, hogy minél többet legyen a pályán.

A Liverpool idén nem játszhat a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligát azonban szeretné megnyerni Szoboszlai a klubbal. Már csak azért is, mert minden évet trófeával zárt, ezen a szokásán pedig nem szeretne változtatni.

Ennek a majdani kupasikernek értelemszerűen szeretne minél inkább a kulcsszereplője lenni. Egyelőre nem az a prioritás, hogy tizenegyest vagy szabadrúgásokat rúgjon, az edzéseken nyilván oda fog állni, de előre megbeszélik majd, mi a meccstaktika.

Szóba került a pénz is, az angol sajtó szerint körülbelül nyolcmillió fontot fog keresni. A játékos erről nem beszélt, de abban egészen biztos, hogy a pénz nem fogja megváltoztatni, ugyanolyan marad. A pénz jó, ha van, de más célok vannak előtte, az ambícióit nem a pénz köti le, hanem a siker.

„Ha kedvem támad, ugyanúgy megeszek majd egy zúzapörköltet nokedlivel, mert az a kedvencem, és ezt nem egy elegáns étteremben fogom megtenni, hanem kifőzdében.”

Az általa elért rekordokat figyelemmel követi, de nem naprakész ezekből, hosszabb távon az van előtte, hogy legalább 110-szeres magyar válogatott szeretne lenni (Dzsudzsák Balázs 109-szer játszott a nemzeti csapatban), de ez még nagyon messze van, mert egyelőre 32-szer szerepelt a nemzeti csapatban.

Szoboszlai pontosan tudja, hogy példaképpé válik, miatta sok gyerek fogja követni a patinás angol klub meccseit, tisztában van ezzel a funkciójával. A mezeit ingyen fogják szállítani Magyarországra.

„Azt remélem, hogy a gyerekek azt tetováltatják magukra majd egyszer, amit majd ő mond, az ő meglátását” – ezek már az édesapa összegző szavai voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!