Egy kiváló ember volt – barátja, apja búcsúznak Suhajda Szilárdtól

2023. május 28. – 08:08

Egy kiváló ember volt – barátja, apja búcsúznak Suhajda Szilárdtól
Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nagyon nagyszerű embert vesztettünk el, aki rendkívül értékes tagja volt a társadalomnak, helyi közösségnek, maximálisan megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot – nyilatkozta az RTL Klubnak Pintér László hegymászó szakíró, aki az utolsó öt nap végig Suhajda Szilárd családjánál volt, és eredetileg azzal érkezett, hogy együtt szurkolnak a csúcstámadásnál. Közösségi oldalán Suhajda Szilárd apja is búcsúzott fiától.

Mint Pintér László elmondta, abból indultak ki, hogy addig mennek, amíg pislákol a remény. Elmentek a falig, megmozgattak mindent, amit lehet. A péntek reggel induló mentőcsapat szombat reggelre felért a csúcsrégióba, gyakorlatilag egy napon belül megmászták a Mount Everestet – palackozott oxigént használva – és keresték Suhajda Szilárdot. Sajnos nem találták meg azon a helyen, ahol utoljára látták, tette hozzá.

Abban az állapotban, ahogy utoljára látták, fekvő állapotban volt, mutatott életjeleket. Még mozgásképes volt, de nem tudott felállni. Pintér László szerint ez a mozgásképesség lehetett az oka, hogy onnan még esetleg lejjebb zuhant, arra gondolnak, hogy lejjebb csúszhatott így, lehet, hogy be a sziklák közé. A mentőcsapat felment a csúcsra, végigkereste a csúcsgerincet, ami egy emberfeletti feladat, de akármerre kutatták, nem sikerült megtalálniuk, és miután egyértelművé vált, hogy nincs a közelben és nem látják, konzultáció után úgy döntöttek, hogy lezárják a kutatást.

Még egy helikopteres repülést terveznek vasárnap, a kettes tábor felett az Everest egész oldalát végig fogják pásztázni, hátha sikerül a nyomára akadni, de igazából nem élő embert keresnek már, mondta Pintér László, hozzátéve, hogy lesújtva, összetörve állnak. Felidézte: igazából nem merült fel kétely bennük, azt gondolták, ha az időjárás jó, akkor ő ezt meg tudja csinálni. Az időjárás jó volt, de valami oknál fogva mégsem sikerült.

A szakíró szerint Suhajda Szilárd maximálisan megérdemelte volna, hogy elérje a csúcsot. Nem tudják, hogy ez sikerült-e, mert nem férnek hozzá azokhoz az eszközökhöz, amik nála voltak, úgyhogy csak sejtik, hogy valószínűleg elment a végsőkig és lefelé érte a baleset – de ez találgatás, talán értelme sincs, tette hozzá. Így is ő jutott a legmagasabbra a Mount Everesten palackozott oxigén használata nélkül. Egy nagyon nagyszerű embert vesztettünk el, aki rendkívül értékes tagja volt a társadalomnak, helyi közösségnek. Rengeteget tett önzetlenül, gyerekekhez járt iskolákba előadásokat tartani, sorolni lehetne reggelig, egy kiváló ember volt, mondta Pintér László.

A hegymászó apja, Suhajda Tibor a következő szavakkal búcsúzott fiától a közösségi oldalán:

„Sziszikém! Nincs szavam a nepáli hírekhez...
Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet;
Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek!
Szilárd – köszönöm és ez cseng állandóan a fejemben... Apuci! Én; A reményt adom fel utoljára...”

Amit már csütörtökön este is sejteni lehetett, az szombatra bebizonyosodott: Suhajda Szilárd valószínűleg nem élte túl a Mount Everest csúcstámadását. Eredeti tervei szerint a mászó május 24-én jutott volna fel a 8848 méteres hegy tetejére, hogy az első olyan magyar alpinista legyen, aki mindezt pótlólagos oxigén és serpák nélkül éri el. A Facebook-oldalán közölték, hogy a hegymászó mentőcsapat befejezte Suhajda keresését.

Az Everest-mászás jelentőségéről, nehézségeiről ebben és ebben a cikkünkben lehet részletesen olvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!