Tudják, hol van Suhajda Szilárd, de kicsi az esélye, hogy még életben van

Legfontosabb

2023. május 25. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, és péntek hajnalban el is indul érte egy keresőcsapat, de nagyon kicsi az esélye annak, hogy még életben találják, olvasható a Mount Everestet megcélzó hegymászó Facebook-oldalának legfrissebb bejegyzésében.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban” – mondta Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki egyben Suhajda felesége is.

Suhajda Szilárd május 21-én indult el az 5500 méteren fekvő alaptáborból, hogy a már korábban kiépített táborhelyeit használva, május 24-én feljusson a Föld legmagasabb hegyére, a 8848 méter magas Mount Everestre. Mindezt klasszikus alpin stílusban tervezte, oxigénpalack és a mászását segítő serpák nélkül. Ilyen teljesítményre korábban egyik magyar mászó sem volt képes

A 4-es táboráig minden a legnagyobb rendben zajlott, innen, 7950 méteres magasságból indult meg május 23-án este, remek időjárási viszonyok között. Suhajda nyomkövetőt is vitt magával, de jeladója csak szórványosan küldött jeleket, volt, hogy több órán át nem jelzett. Műholdas telefon is volt nála, és azon kétszer is bejelentkezett, először 8450 méterről, itt május 24-én reggel 8-kor járt, majd 8630 méterről is volt hívása. Akkor azt mondta, hogy fizikailag jól van, és ugyan már későre járt az idő, de teljesíthetőnek tartotta a csúcsmászást és utána a visszaereszkedést a 4-es táborba. A GPS-jeladója utoljára 8795 méterről jelzett, valószínűleg már a Hillary-lépcsőnél járhatott a mászó. Már ezzel a teljesítménnyel is rekordot döntött, mert ilyen magasságba oxigén nélkül még sosem jutott fel magyar mászó. 8750 méter volt az eddigi rekord. Hogy elérte-e a csúcsot, azt talán később sikerül tisztázni.

Miután hosszú órákig nem jött jel és hír sem Suhajda felől, háttércsapata az alaptábori logisztikát biztosító expedíciószervező ügynökséget kérte meg, hogy menjenek Suhajda elé, és segítsenek neki a lejutásban. Abban bíztak, hogy Suhajda 8000 méterig képes volt önerőből leereszkedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!