Magyar kosarast választottak ki a női NBA draftján

2023. április 11. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar kosarast draftolt az észak‑amerikai női profi kosárligában (WNBA) szereplő Minnesota Lynx csapata: a második kör negyedik helyén a 23 éves Juhász Dorkát választották ki.

A pécsi születésű Juhász Dorka az előző szezonban a Connecticuti Egyetem csapatában, a UConn Huskiesban játszott. Az egyetemi bajnokságban megnyerték a Big East nevű konferenciadöntőt, így bejutottak a 64 csapatos rájátszásba. Itt a nyolcaddöntőig jutottak, ahol kikaptak az Ohio State-től. Juhász 14,2 pontot, 9,9 lepattanót, 3,2 asszisztot, 1,5 labdaszerzést és 1,4 blokkot átlagolt. 2023-ban beválasztották az All-Big East konferencia második legjobb csapatába, valamint az All-Big East Tournament csapatába is.

Juhász kiválasztásával a Minnesota Lynx már nyolc korábbi UConn-játékost szerzett meg a draftokon, és összességében Juhász a 46. kosaras, akit a UConnból draftoltak a WNBA-be.

A Minnesota Lynx 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is WNBA-bajnok volt, az előző szezonban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a kilencedik lett az alapszakaszban, így lemaradt a playoffról. A szakmai munkát Cheryl Reeve, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya irányítja – írja az MTI.

Az a célom, hogy nyaranta a WNBA-ben, az idény többi részében pedig Európában kosarazzak. Új élet kezdődik hamarosan, amit nagyon várok, amúgy bárhol tudok játszani, nyitott vagyok mindenre, és sokat segíthetnek a légióséletben az eddigi tapasztalataim” – nyilatkozta még a draft előtt az M1-nek. A 191 centis Juhász Dorka a 125-szörös válogatott és Eb-bronzérmes Balázs Hajnalka lánya.

A WNBA-ben eddig négy magyar kosaras szerepelt:

  • Iványi Dalma 106 (Utah Starzz, Phoenix Mercury, San Antonio Silver Stars),
  • Nagy Andrea 102 (Washington Mystics, New York Liberty, Sacramento Monarchs),
  • Újhelyi Petra 14 (Detroit Shock),
  • Határ Bernadett pedig 7 (Indiana Fever) tétmérkőzésen lépett pályára.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!