Százhúsz éve, április 5-én született a magyar fociválogatott első gólja

2023. április 5. – 14:38

Százhúsz éve, április 5-én született a magyar fociválogatott első gólja
Borbás sötét mezben a stockholmi olimpián a svédekkel csatázik – Fotó: a Borbás család archívuma

Másolás

Vágólapra másolva

1903. április 5-én láthatta a magyar közönség a magyar fociválogatott első gólját, a kellemetlen szeles időben a 750 fős drukkerhad akkor még nem is tudta, hogy válogatott meccset lát, mert csak 1908-ban nyilvánították annak. (Ez volt a második hivatalos találkozó.)

A korabeli lapok Budapest–Prága találkozóról tudósítottak, és a 2:1-es pesti sikerről, de ezt meglepő visszafogottsággal tették, mert úgy látták, hogy ez a prágai csapat csak játékosok selejtje. Ettől még az ellenfél vezetéshez jutott a kilencedik percben, a magyarok azonban fordítottak. A történelmi első találatot Borbás Gáspár szerezte a 16. percben, a másodikat Minder Frigyes a 78. percben. A meccsen egyébként Ordódy Béla bíráskodott, akit egy évvel korábban az év labdarúgójának választottak. Pártatlanul ítélkezett, de a faultokkal szemben lehetett volna keményebb, ezt állapította meg teljesítményéről a Nemzeti Sport. Ordódy egyébként később hokikapus lett, és ő a téli olimpiák történetének legidősebb játékosa.

Az első magyar gólszerző, Borbás Gáspár portréját a Válasz Online jelentette meg egy kötetben – a szerző a dédunoka, Borbás Barna –, a kiadást éppen az évfordulóra időzítettek. A könyvből kiderül, hogy Borbás Gáspár már 16 évesen bemutatkozott a Fradi felnőttcsapatában, később Schlosser Imrével együtt szerepelt a csatársorban, különösen jól kiegészítették egymást.

A válogatottban 41-szer játszott összesen, a fellépésein 11-szer volt eredményes. 1916. október 1-jén futballozott utoljára a nemzeti csapatban. A kötetből azt is megtudhatjuk, hogy a radikális politikus, Bajcsy-Zsilinszky Endre követője lett, a világháborúban pedig segített megmenekülni az Amerikában világhírű fizikussá vált Teller Ede családjának. Nem csak nekik, más zsidó családokat is önfeláldozóan támogatott.

Borbás ügyvédi praxissal rendelkezett, és Teller Miksa 1944-ben neki adta át az ügyeit, miután a német megszállással szinte egy időben a kormány arról hozott határozatot, hogy a zsidó ügyvédek nem folytathatják tovább hivatásukat, a folyamatban lévő pereket is másra kell bízniuk. Teller pedig Borbásban bízott meg, aki fizetség nélkül vállalta el a segítséget.

Borbás a második világháború után, az 50-es években visszahúzódva élt, közéleti aktivitása teljesen megszűnt, 1976-ban, 92 évesen halt meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!