Csányi Sándor: A Nagy-Magyarország-jelképet és az árpádsávos zászlót is próbáljuk elfogadtatni az UEFA-val

2023. február 1. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) próbálja elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország-jelképet és az árpádsávos zászlót – mondta Csányi Sándor MLSZ-elnök az M4 Sportnak adott interjújában.

Csányi azt mondta, még nem jelentené ki biztosan, hogy a nagy-magyarországos zászlók és drapériák nem lehetnek ott a stadionban a válogatott meccsein, de a jelenlegi helyzet az, hogy nem lehetnek. Ugyanakkor jelezte, hogy tárgyalni fog erről az UEFA képviselőivel – írja az MTI.

„Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország-jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem” – mondta Csányi, aki egyben az UEFA egyik alelnöke is.

Csányi azt mondta, hogy bár a FARE (Football Against Racism In Europe), az UEFA diszkriminációellenes csoportja cáfolja, hogy büntetné a Nagy-Magyarország-jelképet, de a vele szembeni kifogása háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt. Minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítették – tette hozzá.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke és Csányi Sándor MLSZ-elnök a Puskás Aréna nyitóünnepségén 2019. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke és Csányi Sándor MLSZ-elnök a Puskás Aréna nyitóünnepségén 2019. november 15-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az MLSZ elnöke beszélt a FARE által kifogásolt másik jelképről is. „Az árpádsávos zászló ott van a parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül” – mondta.

Ugyanakkor Csányi nem vágyik arra, hogy árpádsávos zászlók legyenek a lelátón, mert Magyarországnak van hivatalos zászlója, de azt sem szeretné, hogy ha valamelyik szurkoló kihoz egyet, azért büntessék a magyar drukkereket, a szövetséget és a válogatottat.

„Ha már a szurkolók ennyire ragaszkodnak hozzá, és szerintem se annyira túlzó ezeknek a jelképnek a használata, mint amennyire megítélik, megpróbáljuk elfogadtatni az UEFA-val. De nem egyedül vagyunk Európában. A szomszédos országok szurkolóit ellenkező módon irritálhatja ez a jelkép, tehát önállóan nem tudjuk eldönteni, hogy lehet-e ezeket használni, vagy sem, csak egy egyeztetési folyamat végén.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!