Tyson Fury újabb trilógiát zárt le TKO-val, jöhet az Uszik elleni szuperrangadó

2022. december 4. – 17:39

Tyson Fury újabb trilógiát zárt le TKO-val, jöhet az Uszik elleni szuperrangadó
Tyson Fury megkínálja egy jobbhoroggal Derek Chisorát Fotó: Warren Little / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy kópé Tyson Fury; a nehézsúlyú boksz egyik legnagyobb alakja nagyjából minden meccse után bejelenti visszavonulását, hogy néhány hónapnyi ernyedés után újból felhúzza a kesztyűt, és móresre tanítsa a soron következő trónkövetelőt. A 206 centis, 120 kilós óriás a Deontay Wilder elleni trilógia után idén tavasszal Dillian Whyte ellen vezetett le, a hat menet alatt abszolvált meccset követően bejelentette, hogy „mindent elértem a bokszban, amit akartam, Rocky Marciano mellett az egyedüli veretlen nehézsúlyúként vonulhatok vissza”.

Ehhez képest alig fél évet követően már vissza is tért – méghozzá egy olyan ellenfél ellen, akit korábban már kétszer is megvert.

A szintén brit Derek Chisora ugyanis először 2011-ben – akkor még favoritként – szoros, egyhangú pontozással veszített Fury ellen, majd a 2014-es visszavágón már gyakorlatilag értékelhető ütés nélkül szenvedett 10 menetes KO-vereséget. A 38 éves Chisora mérlege azóta sem alakúlt túl jól: a meccs előtt 32 győzelme mellett 13 vereséget jegyzett. És bár Fury előtt megosztott pontozással – azaz minimális különbséggel – legyőzte Kubrat Pulevet, azt megelőzően három meccsen is vereséget szenvedett. Ezzel szemben a 34 éves Fury 31 győzelme mellett egyetlen döntetlen éktelenkedik (vagyis mivel a Deontay Wilder elleni első meccsről van szó, ezért ez a döntetlen egy boksztörténelmi klasszikust takar), ezért nem véletlenül volt ő a WBC övéért Londonban, a Tottenham Hotspur Stadionban rendezett szombati összecsapás – bizarr látvány volt, ahogy a szabad ég alatt rendezett gála nézői gigantikus pufidzsekikben dideregtek – toronymagas esélyese.

Fury esélyeshez méltó módon rendezte le a meccset. Az első menetek alatt csak játszott Chisorával; 28 centis ütőtáv-fölényét kihasználva be-beszúrogatott állásváltásokkal is megzavart ellenfelének, fogásoknál pedig igyekezett teljes súlyával ráfeküdni a jóval alacsonyabb Chisorára, hogy így fárassza egy kicsit. Fury jobbal rendszeresen eltalálta Chisorát, de nem igazán látszott rajta, hogy meg akarná semmisíteni ellenfelét. A ráérős tempónak köszönhetően Chisora mozgása csak a 9. menetre kezdett szétesni; azonban innentől kezdve a romlás végleges volt és megállíthatatlan; a küzdelem a következő menetre olyan egyoldalú veréssé fajult, hogy a bíró véget vetett a meccsnek.

Tyson Fury technikai KO-győzelmével behúzta a 34. győzelmét, és mivel a meccs után leüvöltötte a ring mellett mosolygó ukrán nehézsúlyú Olekszandr Uszik fejét, ezért esélyes, hogy ezúttal kivételesen nem vonul vissza, hanem bevállalja még a nála jó húsz kilóval könnyebb, de Furyhez hasonlóan generációs klasszisként számon tartott ukrán elleni címegyesítő meccset – Uszik augusztusban védte meg Anthony Joshua ellen a WBA, az IBF, a WBO és az IBO szervezetek öveit. Jellemző módon a még meg sem rendezett meccs sokkal nagyobb nyilvánosságot kapott, mint maga a Fury-Chisora találkozó.

A Chisora elleni trilógiát Fury végül barátsággal zárta le. A meccs után felkereste alaposan kidekorált riválisát a stadion öltözőjében, ahol pezsgő helyett hamburgerekkel koccintva ásták el a csatabárdot:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!