Az őt kiállító bíró is lepacsizott a brazilok elleni vezető gólját mez nélkül ünneplő kameruni csatárral

2022. december 2. – 22:13

Az őt kiállító bíró is lepacsizott a brazilok elleni vezető gólját mez nélkül ünneplő kameruni csatárral
Fotó: Issouf Sanogo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tunézia után Kamerun is nagy skalpot gyűjtött be az utolsó meccsén, pénteken az eddig nemhogy veretlen, de gólt sem kapó brazilokat verték meg 1-0-ra a hosszabbításban Aboubakar óriási fejesével. A győzelem ellenére persze kiestek, a brazilok pedig így is csoportelsőként mentek tovább. Az ötszörös világbajnoknak nagyon aggódnia sem kell a vereség miatt, mert elég tartalékosan álltak ki, Pedro becserélésével most már minden brazil mezőnyjátékos pályára lépett az idei vb-n.

A brazilok hétfőn már Svájc ellen bebiztosította a továbbjutását a G csoportból, így nem volt meglepő, hogy Tite számos ponton változtatott a kezdőjén, többek közt betette végre a 39 éves Dani Alvest is, méghozzá rögtön csapatkapitányként – ő ezzel a legidősebb brazil játékos lett, aki pályára lépett vb-n. Persze Kamerunnak ettől nem lett könnyebb a dolga, a hétfői, szerbek elleni 3-3 után nyerniük kellett, ha életben akarták tartani az esélyeiket. A sok változtatás után csikorgott a brazil gépezet, de a labda többnyire náluk volt, így elég eseménytelenül telt az első húsz perc, leszámítva Martinelli fejesét, amit Epassy tolt kapu fölé.

A továbbiakban sem igazán történt semmi, nagy mezőnyfölényben játszottak a brazilok, tízszer lőttek kapura, ebből három pedig jó helyre is ment, de Antony a kapusba lőtt, Martinelli két kísérletet pedig csak megtornáztatni tudta Epassyt. A kameruniak legnagyobb elért eredménye az volt, hogy a félidő utolsó perceiben védésre kényszerítették a brazil kapust, ami eddig még senkinek nem sikerült ezen a vb-n. A második félidőben aztán a szerbek elleni meccs hőse, Aboubakar hat perc után máris veszélyes lövéssel villant, de a labda kifelé csavarodott, így végül a jó helyre vetődő Edersonnak nem kellett beleérnie. Utána viszont Epassytól kellettek bravúrok, de nem hibázott, bár Éder Militão kísérletét majdnem bevédte.

Ezután viszont megint beköszöntött a teljes nihil, jó negyed óráig semmi nem történt a meccsen, és utána sem sok – egyrészt a végig remekelő Martinelli készített le egy labdát Guimarãesnek, aki fölé lőtt, pár perccel később meg Edersonnak kellett megint védenie, most Ntcham lövését. Martinelli aztán egy kontra végén megint veszélyes helyzetbe kerülhetett volna, de Aboubakar gyorsan szabálytalankodott vele szemben, így ebből sem lett semmi. A többi brazil kísérlet sem hozott eredményt, ám amikor a hosszabbításban már úgy tűnt, hogy marad a 0-0, jött Aboubakar, és Mbekeli tökéletesen középre ívelt labdát fejelte védhetetlenül a kapuba Ederson mellett.

Ez persze semmit nem változtatott Kamerun számára, a párhuzamosan futó szerb-svájci 2-3 miatt ugyanúgy kieső helyen álltak, de Aboubakar így is annyira örült annak, hogy megszerezte a vezetést, hogy hiába volt már egy sárgája, levett mezzel ünnepelt. Ezért meg is kapta a második sárgáját, így kiállították, de az egészről sokat elmond, hogy még a bíró is mosolyogva pacsizott le vele, miután leküldte. A brazilok pedig már nem is tudtak egyenlíteni, így a vb-k történelmében először kaptak ki afrikai csapattól. A másik meccs eredménye miatt viszont maradtak csoportelsők, Kamerun pedig Tunéziához hasonlóan nagy skalpot gyűjtött be, mégis kiesett.

Kamerun-Brazília 1-0

Gólok: Aboubakar 90+2.

Sárga lapok: Tolo, Kunde, Fai, Aboubakar (piros), illetve Éder Militão, Guimarães

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!