Szivárványos zászlóval rohant be C. Ronaldóék meccsére egy Ukrajna és az iráni nők mellett kiálló férfi

2022. november 28. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Minden bizonnyal egy emberi jogokkal foglalkozó szervezet aktivistája zavarta meg hétfőn a Portugália–Uruguay vb-meccset, a második félidőben pályára rohanó férfi ugyanis egy szivárványos zászlót lobogtatott, a pólója elejére pedig a Save Ukraine – Mentsék meg Ukrajnát, a hátára pedig Respect for Iranian women – Tiszteletet az iráni nőknek felirat díszelgett.

A férfi ezzel nagyjából minden szuperaktuális globális ügyre megpróbálta egyszerre felhívni a figyelmet. A biztonságiak végül némi kergetőzés után elkapták a tiltakozót, miután az eldobta a szivárványos zászlót a pályán. Ezután lekísérték a férfit a pályáról. A zászlót a bíró vitte le az oldalvonalon kívülre, onnan pedig nem sokkal később egy szervező távolította el. Az AP hírügynökség jelentése szerint nem világos, hogy a tiltakozót vád alá helyezték-e, vagy a rendőrség őrizetbe vette.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Oroszország február 24-én indított háborút Ukrajna ellen, a vérontás azóta is szünet nélkül tart (helyszíni riportjainkat itt olvashatja).

Iránban hónapok óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelynek legújabb hulláma szeptember közepén indult el, miután a helyi erkölcsrendészet brutális bántalmazásába belehalt egy 22 esztendős, a kurd kisebbséghez tartozó nő – Mahsza Amini a hatóság meglátása szerint „nem megfelelően” viselte a fejét takaró hidzsábot, a fátyol alól ugyanis előbukkant néhány hajtincse. Mivel az erkölcsrendészet brutális eljárását az iráni közvélemény nem valamiféle túlkapásként, hanem a rezsim lényegének megnyilvánulásaként értelmezte, ezért a tiltakozások az első pillanattól kezdve markánsan rendszerellenes jelleget öltöttek: a házfalakról letépik Ali Hamenei legfelsőbb vezető és Kászim Szulejmáni „mártír” (azaz egy amerikai drón által likvidált) tábornok képeit, a múlt héten pedig felgyújtották a rendszer alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollahnak szülőházát.

A melegeket (illetve a teljes LMBTQI-közösséget) képviselő szivárványos szimbólum pedig Katarban különösen aktuális, hiszen egyfelől az országban törvény által tiltott a homoszexualitás, másfelől sem a stadionokban, sem a válogatott csapatkapitányokon nem megtűrt a jelkép a házigazda miatt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hétfői meccset megzavaró férfi ezeken felül pontosan milyen céllal érkezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!