Csak mítosz, hogy a téli rendezés miatt dőlt ki annyi futballsztár a vb előtt

2022. november 20. – 16:16

Csak mítosz, hogy a téli rendezés miatt dőlt ki annyi futballsztár a vb előtt
Sadio Mané – Fotó: SStefan Matzke / Corbis / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A rendezést övező korrupciós botrányokon és a súlyos emberi jogi problémákon kívül azért is marad majd emlékezetes a katari foci-világbajnokság, mert a megszokottól eltérően nem nyáron, hanem a szezon kellős közepén, télen tartják meg. Egy félcsapatra való sztár biztosan nem lesz ott a vasárnap kezdődő, közel egyhónapos tornán. Az egyik legnagyobb hiányzó a Bayern München szenegáli támadója lesz, Sadio Mané lesz, akiről a napokban derült ki, hogy nem jött rendbe a sípcsontsérülése.

Több alapember is kidőlt a címvédőnél

Az angol válogatottnál több játékos vb-szereplése is veszélybe került. Főleg a védelemben voltak bajok, végül Ben Chilwell és Reece James (mindketten Chelsea) sem utazhatott el a Katarba. A címvédő Franciaországot is komoly sérüléshulllám sújtotta. A 2018-as vb-aranyérmes francia csapat két alapembere, Paul Pogba és N'Golo Kanté is sérülés miatt maradt ki a keretből, de szintén nem lesz ott a címvédőkkel a PSG-t erősítő Presnel Kimpembe. Szintén komoly veszteség, hogy a vb előtti napon dőlt ki a friss aranylabdás Karim Benzema, aki négy éve még a zsarolóbotránya miatt hiányzott a francia keretből.

De Wesley Fofanára sem számíthatnak, a Chelsea 21 éves védője térdsérülés miatt dőlt ki. A Manchester United négyszeres Bajnokok Ligája-győztes hátvédje, Raphaël Varane annak ellenére a keret tagja, hogy a Chelsea elleni október 22-i bajnokin könnyek között jött le a pályáról, miután megsérült. Rajta kívül még Lucas Hernandez (Bayern München) szereplése volt kétséges. Az RB Leipzig támadója, Christopher Nkunku már a vb-re készülve sérült meg a francia válogatott edzésén, a helyére Randal Kolo Muanit hívta be Didier Deschamps.

A németek sem úszták meg sérülések nélkül. Szoboszlai Dominik másik lipcsei csapattársa, Timo Werner november elején dőlt egy BL-meccsen összeszedett bokasérülés miatt. Rajta kívül Leroy Sané (Bayern München) és Armel Bella-Kotchap bajlódik kisebb sérüléssel Hansi Flick csapatából. Cristiano Ronaldóék Diogo Jota (Liverpool) és Pedro Neto (Wolves) nélkül vágnak neki a vb-nek, míg a hollandok Georginio Wijnaldumot (AS Roma) kénytelenek nélkülözni lábtörés miatt. Az argentinok a Villarreal középpályását, Giovani Lo Celsót veszítették el a vb előtt.

Timo Werner – Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP
Timo Werner – Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP

Rövidebb felkészülés, cserébe kevesebb meccs

De vajon a téli rendezés miatt tűnik úgy, hogy több a sérülés, mint máskor, csak a szokatlan időpont lehet ez a benyomásunk?

Mindkettő mellett szólnak érvek. A hagyományos nyári rendezésnek is megvan a maga rákfenéje, a játékosok egy hosszú szezon végén, kifacsarva, 50-60 meccsel a lábukban érkeztek meg a világbajnokságra. Ez alapján amellett is lehet érvelni, hogy a szezon közepén frissebbek a játékosok, mint nyáron. Négy éve is voltak nagy hiányzók, többek között Zlatan Ibrahimovic, Dimitri Payet, Dani Alves és Alex Oxlade-Chamberlain hagyta ki a vb-t sérülés miatt.

Növelheti viszont a sérülések kockázatát, hogy most rövidebb volt a felkészülési időszak a vb előtt, mivel korábban jellemzően 3-4 hetet készültek együtt a válogatottak. Emiatt kevesebb idejük volt a regenerálódásra a kisebb sérüléssel küzdő játékosoknak. Az egyébként is hajtós őszi-téli időszak pedig kedvez az izomsérüléseknek. Az angol elsőosztályú bajnokságban, a Premier League-ben november 13-i hétvégén rendeztek utoljára fordulót, de az angol válogatott már nyolc nappal később viszont már Iránnal játszik a vb-n.

Chris Barnes, az UEFA szakértője szerint a lerövidült felkészülési időszak miatt elsősorban a taktikai felkészülésre és az időeltolódáshoz való alkalmazkodásra koncentrálnak majd a csapatok. Arra számít, hogy inkább a világbajnokság utáni időszak lesz kritikus, amikor a játékosok visszatérnek a klubjaikhoz. Hozzátette: a csapatok felkészültebbek mint valaha, soha ennyi adat nem állt rendelkezésükre a játékosok fizikai állapotáról, tehát minden adott ahhoz, hogy megbirkózzanak a téli világbajnokság kihívásaival.

A statisztika szerint a Covid jobban betett a focistáknak

Az Athletic összesítése szerint a végső győzelemre esélyes 13 válogatottnál 42 játékos sérült meg a világbajnokság kezdetéig. (Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is tudnak játszani a tornán.) A sérülések közel 90 százaléka valamilyen lágyszöveti sérülés volt, például izomsérülés, de gyakori volt a térdsérülés is.

A franciák egyik alapembere, N'Golo Kanté sem lesz ott Katarban – Fotó: Glyn Kirk / AFP
A franciák egyik alapembere, N'Golo Kanté sem lesz ott Katarban – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Nehéz megmondani, hogy ez sok vagy kevés. Beszédes lehet viszont, hogy a világ egyik legpörgősebb, legerősebb bajnokságának tartott Premier League-ben hány sérülést regisztráltak az elmúlt években. A Covid kicsit megkavarja a számokat, mivel a járvány által leginkább sújtott 2019-2020-as szezonban több hónapra leálltak a bajnokságok, az újraindítás után pedig feszített tempóban kellett lejátszani a hátralévő meccseket, a BL-t is lerövidített formátumban fejezték be emiatt. Így is a top európai bajnokságok július közepén-augusztus elején fejeződtek be. Ezért aztán a nyári felkészülési időszak is jelentősen lerövidült, kevesebbet tudtak pihenni a játékosok, ergo sérülékenyebben vágtak neki a következő idénynek.

2020-21-es szezon végén 45 játékos volt sérült a Premier League-ben, míg 2018-ban, az oroszországi vb előtt 35 volt ez a szám. 2019-ben 36, 2022-ben 40, most pedig az utolsó forduló idején 39 sérülést számoltak össze.

Ez alapján nem lehet azt mondani, hogy a téli világbajnokság miatt több lenne a sérült, a járvány jobban betett a focistáknak.

Ez az összevetés annyiban torzít, hogy a szezon végi állapotokat viszonyítja a novemberihez. A világbajnokság miatt besűrűsödött a szezon első fele, az angol bajnokságban például 4 meccsel játszottak többet (15-öt) eddig a csapatok tavalyhoz képest. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy gyakoribbak lettek a sérülések. Ehhez képest a szezon első tíz hetében 101 sérülést jegyeztek fel idén a PL-ben, míg az előző négy szezon átlaga 109,75 sérülés volt ugyanebben az időszakban, de ha nem számoljuk bele a Covid miatt megkavart 2020-21-es idényt, akkor 99,33 sérülésre jön ki az átlag, szóval most még egy kicsivel jobb is a helyzet ezen a téren.

Robint Thorpe elemző több mint tíz évig dolgozott a Manchester Unitednél, részt vett a mexikói válogatott felkészítésében a 2018-as vb előtt, jelenleg a Red Bull-birodalomhoz tartozó klubokat segíti munkájával. Szerinte egyszerűen arról van szó, hogy a vb közelsége miatt jobban észrevesszük, ha egy-egy sztár lesérül. Másrészt még nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján kijelenthetnénk, hogy több lett volna a sérülés a téli rendezés miatt, később talán tisztulhat a kép ez ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!