A bukott FIFA-elnök feltárta, hogyan kapta Katar a foci-vb-t, amit már hibás döntésnek gondol

2022. november 8. – 16:34

A bukott FIFA-elnök feltárta, hogyan kapta Katar a foci-vb-t, amit már hibás döntésnek gondol
A katari pályázatot vezető Al Thani sejk és Sepp Blatter FIFA-elnöl 2010-ben – Fotó: Philippe Desmasez/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő vasárnap kezdődő futball-világbajnokság előtt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi elnöke, Sepp Blatter terjedelmes interjút adott a Tages Anzeiger svájci lapnak. Azzal kezdte a 86 éves egykori FIFA-vezér, hogy a zürichi lakásában, egy nagyképernyős tévén, remek hangosítással fogja nézni a katari vb-t.

Majd rögtön arról beszélt, hogy hiba volt Katarnak ítélni a 2022-es vb-t, és az eredeti terv az lett volna, hogy miután a 2018-as tornát megkapja Oroszország, a 2022-est az Egyesült Államoknak adják, mert a béke gesztusát szerették volna gyakorolni a régóta szemben álló két nagyhatalom között. A terve azért nem valósulhatott meg, mert az európai szövetség (UEFA) akkori elnökét, Michel Platinit megkérte a francia államelnök, Nicolas Sarkozy, hogy járjon közbe a katari szavazatokért. Sarkozy és a katari sejk kevéssel a szavazás előtt együtt tárgyalt, később pedig Katar vadászgépeket vásárolt a franciáktól 14,6 milliárd dollárért.

„Sepp, mit tennél, ha elnököd kér tőled valamit, ezt kérdezte tőlem. Platini és az emberei, összesen négy szavazat fordította meg az arányokat. Ez az igazság” – állította a korrupcióval megvádolt, majd később felmentett Blatter, aki mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Az elérhető adatok alapján a FIFA végrehajtó bizottsága végül 12–8 arányban szavazta meg Katart, vagyis ha Platini és a három másik európai szavazat az USA-t támogatta volna, akkor nem az emírség kapja meg az eseményt. Blatter egyébként Katart kicsinek nevezte egy ekkora tornához, de arra kitérő választ adott, hogy felelősnek érzi-e magát a végső döntésért. Azt mindenesetre nem nevezte hibának, sőt, jól átgondolt tervnek tartotta, hogy egyszerre adták oda a két világbajnokság rendezési jogát 2010-ben, ami korábban sohasem fordult elő. Az oroszországi vb-rendezést sem tekintette hibának, mert jó házigazdának bizonyult az ország. Putyinnal egyébként már nem tartja a kapcsolatot, az Ukrajna elleni háborút pedig elítélte.

Az interjúban Blatter azzal védekezett, hogy mostanra már kiegészítették a szabályzatokat, és a kandidálóknak eleget kell tenni az alapvető emberi jogoknak egyebek mellett. A korrupciós vádak miatt 2015-ben felfüggesztett korábbi elnök arra kérdésre, hogy üdvözölte volna-e, ha utólag elveszik Katartól a rendezést, csak ismételni tudta magát: hiba volt odaadni nekik. Annak viszont kifejezetten örült, hogy egy futballista sem bojkottálta az eseményt.

Elmondta, hogy a jelenlegi elnökkel nem túl jó a viszonya, és azt is pedzegette, hogy Gianni Infantino Katarban él, és ő a szervezőbizottság vezetője, ami szerinte hibás lépés. Azzal a példával érzékeltette, hogy mit mond a FIFA elnöke, ha a stadionépítések közben meghalt áldozatok száma szóba kerül- ez olyan, mintha egy csónakban eveznének. A FIFA a közelmúltban csupán három olyan halálesetet ismert el, amelyek a vb-stadionok építése közben történtek, holott civilszervezetek több ezer vendégmunkás haláláról adtak ki jelentést.

Legvégül arról szólt, hogy a svájciaknak jó játékosaik és jó edzőjük van, ezért az elődöntőig jutnak. Svájc Szerbiával, Kamerunnal és Brazíliában szerepel egy csoportban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!