Kétmillió svájci frank cserélt gyanús módon gazdát, de felmentettek két futballvezért a korrupciós vádak alól

2022. július 8. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci bíróság felmentette a korrupció vádja alól Sepp Blatter volt FIFA-elnököt és Michel Platini egykori UEFA-elnököt.

A két futballvezető ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2015-ben kiderült, hogy 2011-ben a FIFA (Nemzetközi Futballszövetség) kétmillió svájci frankot utalt át Platininek, és a kifizetés jogcímét nem tudták igazolni. Platini szerint ezt az összeget 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért kapta, és egy korábban született szóbeli megállapodás alapján fizették csak ki sokkal később.

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító francia kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben. A vád szerint hamis számláról volt szó.

Sepp Blatter volt FIFA-elnök a bíróságra tartva – Fotó: Arnd Wiegmann/Reuters
Sepp Blatter volt FIFA-elnök a bíróságra tartva – Fotó: Arnd Wiegmann/Reuters

A gyanú szerint viszont az éppen újraválasztásáért küzdő Blatter Platini segítségével próbálta volna meggyőzni az európai szövetségek vezetőit, hogy szavazzanak rá a FIFA-ban, és a kétmillió frank kenőpénzként szolgált.

A FIFA körüli botrány 2015-ben robbant ki, miután az amerikai kormány csalás, vesztegetés és pénzmosás ügyében kezdett nyomozni. Ez aztán Blatter lemondásához is vezetett, míg Platinit először nyolc, majd négy évre tiltották el minden futballal kapcsolatot tevékenységtől.

Platini szerint nem véletlenül indult ellene nyomozás, ezzel akadályozták meg abban, hogy ő legyen a FIFA-elnök.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!