Döntött az Öttusa Szövetség, akadályverseny kerül a lovaglás helyére

2022. november 12. – 22:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi, online kongresszusán döntöttek a legfontosabb kérdésről: a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás helyére az akadályverseny kerül – írja az MTI.

A szövetség végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékokat követően a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. A döntést a tiltakozások ellenére a kongresszus is helyben hagyta. A dán szövetség februárban a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a végrehajtó bizottságnak nem volt joga ilyen határozatot hozni. A kerestet elutasították.

Az Öttusa Szövetség azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa sem szerepel a 2028-as, Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség májusban tudatta, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A szövetségnek jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania, hogy a sportág biztonságos, széleskörűen hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára. Ezért négy tesztversenyt is rendeztek az új, többek között kötélen kapaszkodásból, kúszásból, gerendán haladásból álló számból.

Az egyik nemzetközi tesztversenyen egy magyar versenyző is kipróbálhatta magát. Gallai István, a magyar szövetség főtitkára a Telexnek arról számolt be, hogy az ankarai tesztversenyen jó hangulat uralkodott, de azt látni kell, hogy alapvetően azok vettek részt, akik nyitottak a változásra. Bárány Péter, a tesztversenyen részt vevő magyar versenyző szerint önmagában élvezetes az új szám, „egy olyan fesztiválsport, amit mindenki ki tud próbálni” – fogalmazott.

A nindzsás akadálypályán küzdő öttusázók beszámolójáról részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!