Már márciusban kipróbálhatják az öttusa lópótló számát, de titkolják, hogy mi az

2022. január 28. – 18:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orosz Öttusa-szövetség elnöke, Vjacseszlav Aminov szerint már idén márciusban, a kairói világkupán kipróbálják azt a számot, amelyik a lovaglást fogja pótolni 2024 után.

Az persze nagy kérdés, hogy mi lesz ez a próbaszám, mert Aminov ezt nem árulta el, mert titoktartási kötelezettséget kellett fogadniuk azoknak, akik az öttusa modernizálásában vesznek részt. Pár héttel ezelőtt a bizottságuk már pozitív fejleményekről számolt be, akkor a kiszivárgó hírek szerint az akadálypályás futás (nem összetévesztendő az atlétika akadályfutásával) valamelyik formáját látták beilleszthetőnek, de állítólag összesen három-négy olyan sportág van, amelyik potenciális helyettesítő lehet.

Az Insidethegames úgy tudja, hogy a nemzetközi szövetség február 15-ig várja a nemzeti szövetségek véleményét az új javasolt sportágakról, majd áprilisban egy munkacsoport hozna döntést róluk. Ennek fényében meglepő, hogy márciusban már tesztversenyt is rendeznének egy új számmal.

A nemzetközi szövetség tavaly év végén döntött úgy, hogy a lovaglást a 2024-es párizsi olimpia után egy másik sportággal helyettesítik, amivel óriási felzúdulást keltettek a sportágon belül. A lovaglással szemben az egyik ellenérv, hogy miatta csak kevesen tudják gyakorolni az öttusát, másrészt a versenyek kiszámíthatatlansági faktorát jelenti. Erre tökéletes példát hozott a tokiói olimpia, amikor a női versenyben egy éremesélyes német öttusázó, Annika Schleu a magát megmakacsoló Saint Boyjal teljesen elszállt. Mindezt tetézte, hogy Kim Raisner dühében még rá is csapott a lóra.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a kerékpározás válthatja a lovaglást, míg az azóta már meghalt sakknagymester, Kállai Gábor a sakkot is beilleszthetőnek vélte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!